Pe 11 iunie a.c., peste localnicii din comuna Peștera au venit puhoaiele care au distrus tot ce au găsit în cale. Primăria, grădinița, terenul de fotbal, parcul din centrul localității, dispensarul, căminul cultural, poșta, drumul comunal 28 și puntea pietonală care permitea accesul elevilor la școală, dar și 30 de gospodării au fost grav afectate de șuvoaiele de apă care au venit dinspre comuna Ciocârlia. Autoritățile locale au reacționat imediat și prima măsură ce le-a fost la îndemână au fost sacii de nisip cu care au construit un dig pentru a încerca să oprească furia apelor.
Ca un blestem, apele au măturat totul în urma lor. Rând pe rând, majoritatea proiectelor administrației locale s-au dus odată cu apa care parcă nu se mai oprea. Miliarde de lei investiți în localitate trebuie investiți din nou în reparații. Primarul Valentin Vrabie estimează paguba la peste un milion de euro. Acesta a mai declarat că toți oamenii afectați de inundații vor fi despăgubiți. „Mă credeți că am plâns când mi-am văzut localitatea și munca de ani de zile distruse? Și gândiți-vă că nu ar fi trebuit să trecem prin asta dacă instituțiile statului își îndreptau privirea și către noi. Reabilitările și reparațiile nu vor putea fi făcute peste noapte. Am fost puși la o grea încercare. Cu toate astea, nu ne pierdem speranța în Dumnezeu și vom reuși să trecem cu bine și peste asta”, a mai precizat primarul din Peștera.
De 9 ori a depus proiectul împotriva inundațiilor, de 9 ori a fost refuzat
Revoltător și de-a dreptul îngrijorător este faptul că primarul comunei Peștera a depus de 9 ori proiectul care ar fi putut împiedica o astfel de nenorocire: „Am depus de nu mai puțin de nouă ori un proiect care dacă ar fi fost aprobat și implementat, acum nu se duceau pe apa sâmbetei investițiile noastre. Nici Consiliul Județean, nici Ministerul Dezvoltării, nici Agenția de Mediu, nimeni nu a considerat important un astfel de proiect. Două milioane de euro ar fi costat finanțarea acestuia, cu puțin mai mult decât ne va costa pe noi toată paguba. Vă dați seama cum gândește statul român? Să plătim pagube cu aceiași bani cu care puteam să le prevenim! Nu este posibil ca nici una dintre toate instituțiile la care am apelat să nu considere justificat și important memoriul atașat proiectului prin care explicam de ce este important să primim banii pentru proiect. Iată de ce este important! Pentru că miliarde de lei s-au dus pe apa sâmbetei. Îi mulțumesc lui Dumnezeu însă, că puhoaiele nu au venit în timpul nopții și că nu am pierdut nici un suflet din localitatea Peștera”, a declarat Valentin Vrabie, care a mai precizat că așteaptă măcar acum ajutorul autorităților locale și că este foarte curios să vadă care și cum vor lua atitudine în urma inundațiilor devastatoare din Peștera.
Ne bucurăm că ne citești!
Dacă vrei să ne și susții: