Primul curs din România despre istoria tătarilor, susținut de drd. Metin Omer, la Universitatea „Ovidius” din Constanța

info-sud-est-metin-omer
drd. Metin Omer

Universitatea „Ovidius” din Constanța, prin Facultatea de Istorie și Științe Politice, condusă de conf.univ.dr. Emanuel Plopeanu, împreună cu Uniunea Democrată a Tătarilor Turco – Musulmani din România a organizat, pe 3 octombrie a.c., deschiderea oficială a cursului „Istoria și civilizația tătarilor”.

La evenimentul care a avut loc la Sala Senatului din Campus, au participat invitați de seamă, printre care și subsecretarul de stat Amet Aledin, deputatul Amet Varol, subprefecții Ersun Anefi (reprezentant al minorităţii tătare), cât şi Levent Mustafa Accoium (reprezentant al minorităţii turce).

Evenimentul a început cu discursul decanului Facultății de Istorie și Științe Politice care s-a declarat onorat și fericit că poate fi gazda unui asemenea eveniment și l-a felicitat pe tânărul titular de curs, drd. Metin Omer.

Publicitate electorală
publicitate electorală

Alături de cei doi, în prezidiu, a mai fost prezent și preşedintele Uniunii Democrate a Tătarilor Turco-Musulmani din România, Gelil Eserghep, care, vizibil emoționat, s-a declarat extrem de fericit pentru că, pentru prima oară în istoria României, a fost introdus în mediul academic un curs despre istoria tătarilor.

Președintele UDTTMR l-a felicitat și i-a mulțumit doctorandului Metin Omer că și-a asumat responsabilitatea de a vorbi celor interesați de istoria tătarilor. Atât Gelil Eserghep, cât și Metin Omer i-au mulțumit prof.univ.dr. Florin Anghel, pentru idee și susținere, pe care l-au numit ”mentorul” acestui proiect. Ce-i drept, inițiativa s-a bucurat de un succes pe măsură, având în vedere că la curs s-au înscris peste 80 de persoane.

Drd. Metin Omer: „Este important să cunoaștem istoria tătarilor, pentru a face uitate stereotipurile despre barbarii năvălitori care au provocat doar distrugeri”

Metin Omer a fost student al Facultății de Istorie și Științe Politice (Universitatea „Ovidius” din Constanța), a absolvit masteratul de Politică mondială și europeană, în cadrul aceleiași instituții, și este doctorand la Universitatea Hacettepe din Ankara.

Acesta ne-a explicat principalele motive pentru care este important să cunoaștem istoria și civilizația tătarilor:

„Este prima oară când se ține un astfel de curs în spațiul din afara zonelor cu care sunt identificați tătarii și aici mă refer la Crimeea și la Kazan, care sunt considerate spațiile natale ale tătarilor. Este important să cunoaștem istoria lor pentru că tătarii reprezintă una dintre comunitățile minoritare ale României, o comunitate care a dat valori României și care a contribuit la cultura și dezvoltarea țării, și care niciodată nu a creat probleme în acest teritoriu. De asemenea, istoria tătarilor poate că suscită mai multe semne de întrebare decât istoria oricărui alt popor. Tătarii au fost considerați barbari, năvălitori, însă toți cei care fac asemenea afirmații uită că prin spațiul controlat de tătari, în Evul Mediu, spre exemplu, trecea cu siguranță cea mai importantă arteră comercială, ”Drumul mătăsii”. Aceștia au asigurat tot timpul siguranța comercianților și buna desfășurare a transportului mărfurilor. De asemenea, aproape toți hanii crimeeni, în afară de faptul că au fost oameni de stat, au fost și importanți oameni de cultură: poeți, compozitori etc. Tocmai pentru a face uitate aceste stereotipuri despre <<barbarii năvălitori care au provocat doar distrugeri>>, este important să studiem istoria tătarilor <<fără ură și părtinire>>, <<punând adevărul înainte de toate>>”, ne-a declarat drd. Metin Omer, titularul cursului ”Istoria și civilizația tătarilor”, care va fi susținut în fiecare vineri, la ora 16:00, la Facultatea de Istorie și Științe Politice, în cadrul Universității ”Ovidius”.

Ne bucurăm că ne citești!

Dacă vrei să ne și susții: