Chiriile în creștere și prețurile foarte mari ale proprietăților riscă să devină un câmp de luptă cheie în politica europeană, deoarece partidele de extremă dreapta și populiste încep să exploateze furia tot mai mare a populației din cauza crizei imobiliare de pe continent, au declarat experții.
Cu câteva săptămâni înainte de alegerile europarlamentare, în care se preconizează că partidele de extremă dreapta vor ajunge pe primul loc în nouă state membre ale UE și pe locul al doilea sau al treilea în alte nouă state, locuințele ar putea deveni un motor la fel de puternic ca și imigrația pentru susținerea extremei drepte, notează The Guardian.
„Partidele de extremă dreapta prosperă atunci când pot exploata decalajele sociale care apar din cauza investițiilor insuficiente și a planificării guvernamentale inadecvate… și când pot da vina pe cei din afară”, a declarat raportorul special al ONU pentru dreptul la o locuință adecvată.
„Aceasta este situația în care se află acum multe țări din UE”, a declarat Balakrishnan Rajagopal pentru The Guardian. „Criza locuințelor nu mai afectează doar persoanele cu venituri mici, migranții, familiile monoparentale, ci și clasele de mijloc. Aceasta este problema socială a secolului XXI”.
Deficitul de locuințe la prețuri accesibile a declanșat proteste la Lisabona, Amsterdam, Praga, Milano și, în afara UE, la Londra, în special în rândul tinerilor, care se revoltă împotriva chiriilor care le înghit jumătate din venituri și a ipotecilor de 10 ori mai mari decât salariul mediu.
Această problemă a fost una dintre principalele preocupări ale alegătorilor la alegerile olandeze de anul trecut, câștigate de Partidul Libertății (PVV) de extremă dreapta, al lui Geert Wilders, un partid anti-islam, și a contribuit la creșterea sprijinului pentru portughezul Chega, care aproape și-a triplat cota de voturi în martie.
„Este ușor de încadrat ca o problemă de tipul «elitele împotriva poporului» – și de a pretinde că migranții sunt tratați mai bine decât cetățenii”, a declarat Catherine Fieschi, de la Institutul Universitar European.
Datele Eurostat arată că, în cele 27 de state membre, prețurile locuințelor au crescut cu 47% între 2010 și 2022, iar chiriile au crescut cu 18% în aceeași perioadă. În unele țări, mai mult de o cincime din gospodării cheltuiesc 40% sau mai mult din venitul net pentru locuințe.
Cercetări academice recente au stabilit o legătură clară între creșterea chiriilor și voturile pentru extrema dreaptă – chiar și fără mesaje puternice împotriva imigrației.
Ne bucurăm că ne citești!
Dacă vrei să ne și susții: