Facultatea de Istorie și Științe Politice din cadrul Universității „Ovidius” din Constanța a solicitat Ministerului Educației și Cercetării – Unitatea de Management al Proiectelor cu Finanțare Externă(UMPFE) acordarea unui grant finanțat din Schema de granturi necompetitive pentru universități, derulată în cadrul Proiectului privind Învăţământul Secundar – ROSE, în scopul realizării Subproiectului intitulat: #PânăLaCapăt – Prevenirea abandonului după primul an de studii. Ca urmare a rezultatelor evaluării propunerilor de sub-proiecte desfășurate potrivit prevederilor din Manualul de granturi pentru universității, UMPFE a aprobat acordarea unui grant în valoare de 158.006 lei pentru realizarea acestui Sub-proiect.
#PânăLaCapăt este un proiect gândit pentru studenții Facultății de Istorie și Științe Politice a Universității „Ovidius” din Constanța. Își propune lărgirea perspectivelor lor de carieră și reducerea ratei abandonului în primul an universitar. Într-o piață a muncii dinamică și globalizată, este important pentru cei care se îndreaptă către studiul disciplinelor socio-umane să descopere că posibilitățile lor de carieră sunt diversificate și atractive.
Obiectivul general
Reducerea și prevenirea abandonului după primul an de studii universitare.
Obiectivele specifice
OS1 Asigurarea accesului la o educație de calitate
OS2 Cooperarea cu piața muncii
OS3 Realizarea unei programe de cursuri atractive și relevante
OS4 Dezvoltarea unei platforme de dialog menite să faciliteze interacțiunea dintre cererea și oferta de pe piață a stagiilor de practică și a locurilor de voluntariat
OS5 Încurajarea studenților din grupul țintă să își dezvolte afacerile într-o manieră sustenabilă prin sesiuni de consultanță oferite de reprezentanți ai mediului privat.
Aproximativ 225 de studenți, de la specializările Istorie, Științe Politice și Relații Internaționale și Studii Europene, vor face parte, de-a lungul a 36 de luni, din grupul țintă al acestui proiect.
Programul #PânăLaCapăt cuprinde, printre altele:
- opt întâlniri de tip coaching și dezvoltare personală
Imaginată sub forma unei serii de expuneri interactive, această activitate va aduce în fața studenților posibile modele de carieră. Profesioniști din corpul diplomatic, din zona de consultață politică, din media, din domeniul arheologiei, din muzee, din turism, de la Direcția Județeană de Cultură Constanța sau în administrarea și folosirea bibliotecilor virtuale și a bazelor de date – domenii în care absolvenții Facultății de Istorie și Științe se pot integra – se vor număra printre vorbitori.
- opt vizite de studiu
Centrul istoric al Constanței, Muzeul Marinei Române, Inspectoratul Școlar Județean Constanța, Muzeul Național de Istorie a României, Muzeul Național de Artă a României, Muzeul Militar Național, Biblioteca Națională a României, Guvernul României, Parlamentul României sau Institutul de Cercetări Eco-Muzeale „Gavrilă Simion” din Tulcea sunt câteva dintre locurile în care studenții vor ajunge.
- un atelier de lucru
Intitulată „Student pentru patrimoniul istoric al Constanței”, activitatea își propune să îi implice pe membrii grupului țintă în probleme ce țin atât de identitatea culturală a orașului de la malul mării, cât și de provocările administrative recente. Studenții, organizații pe echipe, vor trebui să identifice câte un monument, căruia să îi reconstituie istoricul, să îi stabilească starea de conservare/degradare, situația juridică și să propună soluții concrete de natură legală, administrativă și financiară pentru punerea lui în valoare, pentru promovare și, dacă este cazul, pentru reabilitarea acestuia. Mai apoi, toate aceste acțiuni ar urma să fie integrate unui circuit turistic al orașului, care să fie descris într-un pliant de prezentare.
Ne bucurăm că ne citești!
Dacă vrei să ne și susții: