Oficiosul Kremlinului în România, Sputnik, a făcut la final de an topul personalităților și al partidelor politice din România. Capete de afiș sunt senatorul Diana Șoșoacă, Arhiepiscopul Tomisului ÎPS Teodosie și partidul AUR, însă nu lipsesc din acest clasament al favoriților propagandei ruse președintele Academiei Române, Ioan Aurel Pop, europarlamentarul Cristian Terheș sau Liviu Dragnea.
În topul personalităților politice ale anului 2021, din perspectiva Sputnik, se află Diana Șoșoacă, Cristian Terheș și Liviu Dragnea. Primii doi sunt cunoscuți în România pentru pozițiile lor antivacciniste, în timp ce Liviu Dragnea, proaspăt ieșit din închisoare, a adoptat în aceste luni o politică profund naționalistă, în încercarea de a crește în sondaje partidul proaspăt lansat.
„Senatoarea Diana Șoșoacă este cel mai remarcabil politician al anului 2021 prin curaj, franchețe și prin șocurile pe care le-a aplicat clasei politice românești, ultimul fiind cel în care s-a afișat cu o botniță de câine la tribuna Parlamentului pentru a atrage atenția asupra încălcării Constituției”, este prezentarea făcută de oficiosul Kremlinului Dianei Șoșoacă, senatorul care zilele acestea a fost protagonista unui scandal diplomatic, fiind acuzată că a sechestrat o echipă de jurnaliști Rai Uno.
Europarlamentarul Cristian Terheș este omagiat de ruși pentru faptul că „s-a pus în fruntea a 100.000 de manifestanți la Bruxelles pentru a-i atrage atenția președintelui Comisiei Europene Ursula von der Leyen asupra secretizării contractelor pentru vaccinul Pfizer”, în timp ce Liviu Dragnea este lăudat pentru că „a reușit totuși să mențină pe linia de plutire partidul Alianța Pentru Patrie și să îl dezvolte împreună cu Codrin Ștefănescu, în ciuda blocajului mediatic și a tuturor obstacolelor cu care se confruntă această formațiune politică aflată la început de drum”.
Topul personalităților – cea mai pregnantă figură publică – este condus de ÎPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, o figură controversată în pandemia din România, care s-a remarcat încă de la începutul pandemiei de coronavirus prin sfidări repetate ale regulilor stabilite de autorități, intrând de multe ori în conflict cu Biserica Ortodoxă Română.
Despre Teodosie, rușii de la Sputnik spun că „a fost cea mai pregnantă voce din Biserica Ortodoxă Română în apărarea dreptului creștinilor ortodocși la practicarea liberă a credinței lor (…) și a reprezentat una dintre vocile cele mai articulate ale mărturiei creștine în perioada pandemiei de Covid 19 din România”.
Clasamentul este continuat de Dan Chitic, un personaj prezent la toate protestele antivacciniste, și Ioan-Aurel Pop, președintele Academiei Române, care s-a remarcat în ultima perioadă prin discursuri naționaliste și lipsa de reacție în campania de vaccinare împotriva Covid-19. De asemenea, Pop a aplaudat în acest an, alături de Patriarhul Daniel, un discurs ultra-naționalist susținut la Mânăstirea Putna, eveniment remarcat și apreciat și de Sputnik: „Ioan Aurel Pop, președintele Academiei Române, reprezintă o excepție notabilă și lăudabilă printre conducătorii de instituții oficiale românești și merită un loc III în topul personalităților publice din România pentru implicarea sa în apărarea credinței și tradițiilor poporului român. Merită amintit în acest sens, printre alte mesaje similare, cel transmis cu ocazia evenimentelor ce au marcat în acest an Serbarea Putna – 150”.
Ultimul top creionat de Sputnik este cel al partidelor politice, condus AUR, „surpriza absolută a clasei politice românești”, așa cum scrie oficiosul Kremlinului.
Al doilea partid în clasament este PNȚCD, „pentru că a fost singurul partid românesc care a participat la Summit-ul suveranist de la Varșovia unde s-au întâlnit liderii partidelor conservatoare din Europa”, iar topul este completat de Alianța pentru Patrie, „partidul inițiat de Liviu Dragnea și Codrin Ștefănescu”, care „a luat atitudine clară pentru apărarea capitalului autohton, a unei politici suverane a României, poziționându-se fără echivoc împotriva abuzurilor la adresa românilor”, încheie Sputnik.
Ne bucurăm că ne citești!
Dacă vrei să ne și susții: