Publicația austriacă Die Presse: Un “veto” împotriva aderării României şi Bulgariei la spaţiul Schengen pune în pericol buna reputaţie a Austriei în Europa de Est

Sursa Foto: Fabienne Keller/Twitter
Sursa Foto: Fabienne Keller/Twitter

Un “veto” împotriva aderării României şi Bulgariei la spaţiul Schengen pune în pericol buna reputaţie a Austriei în Europa de Est, scrie publicația austriacă Die Presse, citată de Rador.

“Este evident că poziţia cancelarului federal şi a ministrului de interne este motivată doar de teamă, anume teama de a se expune unor atacuri populiste din partea FPÖ (Partidul Libertăţii din Austria), întrucât nu se pot găsi explicaţii raţionale pentru poziţia lor”.

Această afirmație vine la o săptămână după ce cancelarul federal al Austriei, Karl Nehammer, și-a declarat susținerea pentru aderarea Croației la zona Schengen, dar nu și pentru România și Bulgaria, invocând motive de securitate a granițelor.

Publicitate electorală
publicitate electorală

“…noi nu simțim aproape deloc presiunea migrației dinspre Croația spre nord. Deoarece Croația îndeplinește în mod exemplar protecția frontierelor, nu văd o problemă în acest sense. Țările sunt votate individual”, a declarat cancelarul austriac, citat de G4media.

“Avem 100.000 de persoane care au trecut granița în mod neregulamentar, dintre care 75.000 au traversat țări precum România, Bulgaria și Ungaria fără a fi înregistrate de autoritățile de securitate de acolo. Este un risc și trebuie să ne ocupăm de el”, a continuat Nehammer.

Afirmațiile cancelarului sunt susținute și de Gerhard Karner, care a amenințat că va folosi dreptul de veto pentru extinderea spațiului Schengen către România, Bulgaria și Croația. Fără un vot unanim al tuturor membrilor Schengen, această extindere nu este posibilă. 

Aceste amenințări au fost însă contrazise de către vicecancelarul Austriei, Werner Kogler. Vicecancelarul, membru al Partidului Verde, cel de al doilea partid din coaliția care susține guvernul lui Karl Nehammer, a afirmat că “Austria susține în continuare în mod oficial aderarea Croației, precum și a României și Bulgariei la spațiul Schengen”, contrazicându-l pe ministrul Gerhard Karner.

Kogler a ținut totuși să menționeze că intrarea celor trei țări în zona Schengen nu ar însemna o dispariție completă a controalelor.

Ne bucurăm că ne citești!

Dacă vrei să ne și susții: