„Cred că regionalizarea va începe din 2016. Mă zbat să aduc capitala la Călărași deși, obiectiv vorbind, nu cred că județul este pregătit pentru asta”
Într-un interviu acordat jurnaliștilor de la cotidianul călărășean „Obiectiv” (www.obiectiv-online.ro), Răducu Filipescu, președintele Consiliului Județean Călărași, face afirmații extrem de interesante cu privire la procesul de regio-nalizare și pașii care vor fi urmăriți în cadrul acestuia, dar și cu privire la rolul pe care îl va juca județul pe care acesta îl administrează de aproape 10 ani.
Despre momentul în care va începe procesul de regionalizare, acesta a declarat pentru ziarul citat: „Regio-nalizarea este o chestie destul de ambiguă la ora actuală. Vă spun un lucru care este sigur. Mai devreme de 1 ianuarie 2015 nu o să fie nici o regionalizare. Iar părerea mea este că nu o să fie nimic. Eu cred că se va face începând cu mai 2016, se va sări şi peste 2015 că va fi foarte complicat să creezi conducerea, dar nu este imposibil s-o faci prin rotaţie. Banul european vine, fie că ai sau nu regiune. De ce nu se poate la 1 ianuarie 2014 şi de ce va fi cu 1 ianuarie 2015? În Constituţia României scrie că ţara este împărţită în judeţe. Ca să poţi face regiunile trebuie să schimbi constituţia, iar schimbarea constituţiei se va vota undeva la final de noiembrie. Din noiembrie până în ianuarie nu poţi armoniza legislaţia europeană, inclusiv bugetul pe 2014, nu ai cum. Deci, bugetul 2014 va fi construit ca cel actual. În schimb, bugetul anului 2015 poate fi construit la nivel naţional, regional, judeţean şi local, iar pe parcursul lui 2014 toată legislaţia să o armonizezi, să o construieşti şi să spui că asta va fi legislaţia începând cu 1 ianuarie 2015. Asta este cea mai devreme dată în care poate să înceapă efectiv să lucreze ţara împărţită pe regiuni şi judeţe”.
„Nu sunt de acord cu 8 regiuni. Nu ne poate impune UE regimul administrativ”
Printre alte declarații, Răducu Filipescu și-a exprimat și punctul de vedere pe marginea numărului de regiuni agreat de administrația publică din Călărași. Jurnaliștii de la ziarul „Obiectiv” au notat: „Nu poţi face regionalizarea într-un an pentru că, în primul rând, trebuie să modifici Constituţia. Până modifici Constituţia trece anul. Ca să faci o schimbare administrativă a judeţului nu ai cum să o faci în timpul unui exerciţiu bugetar pe patru ani. Deocamdată, nu s-a căzut de acord câte regiuni vor fi. Eu unul, cu 8 regiuni nu sunt de acord. Ceea ce înseamnă că noi, cele 4 judeţe din sud, vom rămâne nişte judeţe sărace, iar cele 3 judeţe din nordul regiunii vor creşte în conti-nuare. Oricum, nu ne poate impune Uniunea Europeană care să fie regimul nostru administrativ. Cred că este foarte bine ca judeţele să fie adunate la un loc pe specific, adică cele care au probleme şi interese comune. Cele din sud pot fi, de exemplu, Regiunea Agricolă de Sud şi pot atrage fonduri preponderent agrare. Nu sunt de acord nici cu 8 nici cu 12 regiuni, cel mai bine ar fi cu 16. Nu putem la câte judeţe suntem să trecem la direct 8 regiuni. Mie mi se pare un pic exagerat. Putem să facem asta în două etape: 4 ani să fim 16, iar în următorii 4 ani să reducem numărul la 12. Este mai comod 8 ca şi efectuare directă a acestei regionalizări pentru că este mai simplu. Nu mai intervine problema cu ungurii, că vor regiunea lor. Chiar se pot evita nişte discuţii. Dar când se face o nouă administraţie a ţării trebuie să ai capacitatea să negociezi cu absolut toată lumea şi să găseşti varianta cea mai bună pentru toată lumea”, a menționat Răducu Filipescu.
„Mă zbat să aduc capitala la Călărași”
Asemenea oricărui președinte de Consiliu Județean, Răducu Filipescu vrea la rându-i ca al său județ să fie capitala viitoarei regiuni. Totuși, spre deosebire de alți președinți ai CJ, pare că cel de la Călărași este cel mai obiectiv. Acesta a recunoscut pentru jurnaliștii de la ziarul „Obiectiv” că nu crede că județul pe care îl administrează ar fi pregătit pentru a fi capitala regiunii: „Este absolut normal, fiecare trebuie să tragă ca şi judeţul lui să ajungă în prim-plan sau de a avea capitală, fiind şapte judeţe pot fi şapte capitale. Ce vrea să spună de fapt Liviu Dragnea? Nu o să facem o capitală X, unde să fie toate organismele regionale numai acolo. Îmi închipui că nu se poate face capitală la Ploieşti şi să se mute ADR-ul la Ploieşti, după ce a investit zeci de miliarde şi şi-a făcut sediu. Poate să ia POSDRU, dar problema este că oamenii care s-au specializat în domeniu pleacă şi ei la Ploieşti? Dragnea a spus că, în fiecare capitală de judeţ va fi câte o unitate regională, în aşa fel încât, fiecare să beneficieze de această repartiţie uniformă a relaţiilor pe care trebuie să le aibă regiunea cu Uniunea Europeană. Criteriile după care va fi aleasă capitala încă nu le avem. Dacă se bagă criteriul de populaţie s-a terminat, se ştie deja care vor fi. Oricum, Dragnea nu o să poată să facă în aşa fel încât capitala să fie la Alexandria, vor exista nişte reguli ge-nerale pentru toată lumea. Mă zbat în continuare să aduc capitala la Călăraşi, cu toate că, ca şi chestiune absolut obiectivă, totuşi Călăraşiul nu cred că este pregătit să fie capitala unei regiuni”, a mai precizat președintele CJ Călărași.
Președinția regiunii, prin rotație
În încheiere, președintele Consiliului Județean Călărași, Răducu Filipescu, a găsit și soluția la președinția regiunii, astfel încât nimeni să nu fie supărat! „Acum ne întrebăm cine, cum se alege preşedintele de regiune. Nu poate să fie numit că atunci nu ar fi preşedinte regional ci guvernator. În al doilea rând, dacă îl alegi dintre consilierii judeţeni sau preşedinţii de consilii judeţene şi se votează, iese un carambol pentru că nu există nici o obiectivitate în treaba asta. O variantă convenabilă ar fi aceea de a lua preşedinţia regiunii prin rotaţie, cum este şi la ora actuală preşedintele Consiliului Regional de Dezvoltare. Nu e rea nici treaba asta pentru că va fi ales preşedintele Consiliului Regional, iar preşedinţii consiliilor judeţene vor fi membri şi vicepreşedinţi ai Consiliului Regional. Regiunea agreată de mine este Giurgiu – Călăraşi – Ialomiţa – Buzău”, a conchis Răducu Filipescu pentru jurnaliștii de la cotidianul călărășean „Obiectiv”.
Ne bucurăm că ne citești!
Dacă vrei să ne și susții: