Răducu Filipescu, președintele consiliului județean Călărași, spune că liberalii au pus piciorul în prag

Liderul PNL Călărași, despre căsnicia eșuată a USL, amantlâcul USD și debarcarea lui Antonescu

raducu_filipescu_18_10_26643600     Deși tensiunile dintre PNL și PSD au fost tot mai dese și acute în ultimele luni, liderii liberali de la nivel local sunt cei care au ales să fie rezervați în declarații ori de câte ori presa a încercat să le ia un punct de vedere cu privire la viitorul alianței. Așa cum era de așteptat, conflictul a escaladat în momentul în care cele două partide au ales să meargă pe drumuri separate la alegerile europarlamentare.

     Ba mai mult, liberalii s-au arătat dezamăgiți de faptul că nu vor exista liste comune. Poate lucrurile nu s-ar fi înrăutățit între viitorii foști parteneri dacă Victor Ponta nu ar fi ținut cu dinții de amantlâcul politic cu PC, partidul 1%, umflat artificial într-un partid cu pretenții la funcția de vicepremier.
Acesta a fost momentul în care PNL și-a „arătat mușchii” pentru prima oară, conștientizând că statutul de partid aflat la guvernare, dar fără nici un fel de influență, devine supărător chiar și pentru cei mai obedienți dintre liberali. Astfel, deși nu putem vorbi încă de o rupere oficială (la momentul închiderii prezentei ediții), putem vorbi totuși la trecut de ceea ce a fost USL.

  „PSD a luat permanent bucăți din portofoliile ministerelor noastre”  

     Răducu Filipescu, președintele Consiliului Județean Călărași, este unul dintre liderii liberali care a păstrat aparențele unei căsnicii decente până în ultimul moment, la fel ca Octavian Popa la Tulcea și Gheorghe Dragomir la Constanța. Ce-i drept, liberalii sunt de apreciat pentru gentilețea cu care au manageriat perioadele de criză din cadrul alianței, dar și pentru respectul și rezervarea de care au dat dovadă în declarații, atunci când venea vorba de foștii parteneri.
Președintele PNL Călărași a ales totuși să rupă tăcerea și să spună lucrurilor pe nume, chiar dacă s-a întâmplat acest lucru după ce relațiile dintre PSD și PNL fuseseră compromise. Mai bine mai târziu, decât niciodată. Acesta își începe declarația astfel: „După câştigarea alegerilor parlamentare de către USL, am avut o înţelegere clară cu PSD, am decis împreună gestionarea într-un anumit fel a guvernării. Dar, în timp, din portofoliile ministerelor noastre PSD a luat permanent bucăţi întregi”, a declarat Răducu Filipescu.

  „De la Economie ne-au luat Energia, de la Finanțe ne-au luat Bugetul, Transgazul și   Transelectrica, de la Mediu ne-au luat jumătate”   

     Liderul liberal a punctat și nemulțumirile acumulate de-a lungul alianței de către partidul său și de șicanele social-democraților: „La Mi-nisterul Economiei au luat Energia, de la Ministerul Finanţelor a fost luat Bugetul, la Ministerul Mediului atribuţiunile s-au împărţit în două etc. Mai nou, Transelectrica şi Transgaz, care erau la Ministerul de Finanţe, au fost trecute în subordinea Secretaria-tului General al Guvernului. Încet-încet, miniştrii PNL au ajuns nişte oameni care sunt la putere dar nu au de fapt nicio putere. La asta se adaugă faptul că lucrurile au început să se şi suprapună, miniştrii noştri luau o decizie, după care aceasta era schimbată de la nivel superior. Aceste lucruri ne-au făcut pe noi, cei din PNL, să afirmăm: dacă suntem în Guvernul României şi asupra noastră cad atât relele, cât și bunele, dar în ultima vreme PSD fiind mai vocal încearcă să ia numai bunele, lăsând PNL să contorizeze relele, a venit momentul să punem piciorul în prag, să schimbăm o parte din garnitura noastră de miniştri”, a continuat președintele PNL Călărași.

Publicitate electorală
publicitate electorală

  „Miniștrii PNL luau o decizie care era schimbată apoi de PSD”  

     „În spiritul unei bune guvernări dinspre partea liberală, am găsit de cuviinţă să promovăm un nume care a dovedit profesionalism şi seriozitate. Acest nume este Klaus Iohannis, pe care PNL îl doreşte în poziţia de vicepremier. Din acest moment au început însă problemele! Iohannis nu se putea duce Ministru al Finanţelor. La Ministerul Finanţelor ori eşti finanţist, profesionist în domeniu, ori nu ai ce căuta acolo. Iohannis are o personalitate pur nemţească. Un om foarte serios care a spus: Eu mă duc la Ministerul de Interne unde pot face performanţă, poziţie din care pot exercita și funcţia de vicepremier. Această chestiune a fost pusă pe tapet, s-a discutat. Am făcut această paranteză cu Iohannis şi evoluţia unor probleme din sfera gestionării portofoliilor guvernamentale pentru a defini contextul general ce a contribuit la accentuarea crizei politice. Acum vreau să revin la tema care face obiectul acestei conferinţe de presă: deciziile luate în cadrul Biroului Politic Naţional al PNL”, a mai declarat Răducu Filipescu.

  „Toată conducerea PNL îl sprijină pe Antonescu”  

     Președintele CJC și PNL Călărași a continuat lămurind câteva aspecte legate de zvonurile vehiculate tot mai des cu privire la debarcarea lui Crin Antonescu din fruntea liberalilor: „Prima temă a fost aceea de a-l împuternici în mod clar pe Preşedintele Partidului Naţional Liberal, domnul Crin Antonescu, să poarte negocierile cu PSD, şi de a lămuri unele discuţii apărute în presă că s-ar dori înlocuirea acestuia din funcţia de preşedinte al PNL. S-a văzut foarte clar că întreaga conducere a partidului îl sprijină categoric. Într-adevăr a fost o voce, undeva, prin partid, care şi-a manifestat vocal o nemulţumire, dar domnul Ilieşiu – des-pre el vorbim acum – are nemulţumiri personale legate de faptul că dorea o poziţie cert eligibilă pe lista candidaţilor la europarlamentare”.

  „Cum s-a văzut senator, Ilieșu a vrut și mai sus, la Bruxelles”  

     „Este o persoană venită de la ţărănişti, despre care domnul Crin Antonescu a crezut că a procedat în mod benefic când l-a invitat în PNL. Domnul Antonescu, care şi-a asumat ieri aducerea lui Ilieşiu în partid, a crezut despre acesta că va fi o persoană care va înţelege lucrul în echipă, mai ales că practic nu a avut vreo contribuţie la faptul că a devenit senator. O imagine de anti-comunist şi munca colegilor de partid l-au promovat în Senatul României. Dumnealui, văzându-se în Senat, imediat a vrut şi europarlamentar. Partidul i-a propus locul 10 pe liste. Un loc semi-eligibil, dar care, cu muncă şi implicare maximă, poate deveni un loc eligibil în viitor. Dumnealui în continuare a fost nemulţumit, dorind şi mai sus”, a mai precizat Filipescu.

  „Antonescu e dispus să-și depună mandatul dacă PNL vrea alt lider”  

     Cât despre presupusele dorințe ale lui Călin Popescu Tăriceanu de a reveni în funcția de președinte al PNL, liderul de la Călărași a punctat: „În acest partid noi nu gestionăm un azil. Luăm un bolnav, îl facem bine, apoi îl trimitem să patineze, în timp ce el ne dă indicaţii şi vrea mereu lucruri noi. Am zis stop. Până aici! Atunci omul s-a supărat, a ieşit în faţa presei şi a zis că nu mai e bun Crin Antonescu, că e bun domnul Tăriceanu. Vreau să menţionez clar că domnul Tăriceanu nu a fost amestecat în niciun fel în această chestiune. Domnul Tăriceanu nu a zis că vrea să fie din nou preşedintele PNL şi, din această poziţie, să candideze la preşedinţie, şi nici toate cele afirmate în mod fals despre poziţia dumnealui. Deci, ca să revenim la primul punct, s-a discutat autoritatea Preşedintelui PNL, domnul Crin Antonescu fiind dispus să-şi depună mandatul, dacă partidul ar fi dorit un alt lider. Acest lucru nu s-a întâmplat sub nicio formă. Prima persoană care a fost întrebată despre acest lucru a fost domnul Călin- Popescu Tăriceanu. Acesta a răspuns clar că nu doreşte acest lucru. În acest fel s-a pus punct tuturor speculaţiilor legate de o aşa zisă necesitate de înlocuire din funcţie a lui Crin Antonescu”.

  „Când urma să modificăm structura guvernului, a venit PSD și hop, hai să mai băgăm un
vicepremier!”  

     „Subiectul numărul doi a fost constituit de mandatul de negociere pe care domnul Crin Antonescu îl primeşte de la partid. Ce discutăm cu PSD şi restul membrilor uniunii, pentru a detensiona situaţia, pentru a pune capăt crizei politice şi a găsi o cale prin care USL să meargă înainte. Bineînţeles, fără ca PNL să mai aibă de suferit de pe urma acestei decizii. Foarte clar au fost discutate trei variante. Prima variantă, a domnului Tăriceanu – aceea ca Iohannis să meargă vicepremier din poziţia de Mi-nistru de Finanţe. Varianta domnului Tăriceanu a întrunit un singur vot – cel al iniţiatorului. Varianta doi a fost cea în care este nevoie să se meargă în Parlament pentru modificarea structurii Guvernului. Pentru ca Ministrul de Interne să poată ocupa şi postul de vicepremier este nevoie de modificarea structurii Guvernului, modificare aprobată în Parlamentul României. În acest mod domnul Iohannis ca
Ministru de Interne ar fi și vicepremier. Dar, la modificarea de structură pe care noi am propus-o a venit imediat PSD că dacă tot modificăm structura Guvernului, hai să mai băgăm un vicepremier în plus! De ce au făcut asta? Ca să dilueze poziţia lui Iohannis şi respectiv a PNL. Adică Iohannis e şi el pe acolo vicepremier. Patru vicepremieri – diluarea poziţiei, asta s-a dorit cu adevărat. Cu acest lucru PNL nu a fost de acord, noi nu dorim modificarea numărului de vicepremieri. Dorim doar un transfer al postului de vicepremier de la Ministerul Finanţelor către Ministerul de Interne”, a adăugat Răducu Fi-lipescu.

  „Nu vrem ca PNL să facă figurație în guvernul Ponta”  

     „Varianta a treia a fost una care are la bază varianta doi, dar, în plus, prevede desfiinţarea USD-ului, care s-a format în totală contradicţie cu prevederile cuprinse în Protocolul USL. Acolo se prevede clar că nu ai voie să faci alte alianţe electorale atâta timp cât eşti în USL. În plus, am cerut clar adoptarea unor măsuri de natură liberală: neimpozitarea profitului reinvestit şi reducerea CAS cu 5 puncte procentuale. La aceste măsuri se adaugă şi respingerea cât mai urgentă a legii amnistiei şi graţierii. Acesta a fost mandatul dat de PNL domnului Antonescu duminică seară. PNL a oferit un mandat de negociere fermă domnului Crin Antonescu, mandat care nu dorim sub nicio formă să ducă la ruperea USL, dar nici nu vrem ca un partid istoric cum este PNL să devină un fel de figurant în guvernul Ponta. Nu se poate aşa ceva”, a conchis declarația președintele Consiliului Județean și li-derul PNL Călărași, Răducu Filipescu.

Ne bucurăm că ne citești!

Dacă vrei să ne și susții: