RADU MAZĂRE, FURIOS PE COLEGII DE LA PUTERE:
„Când ajungeți la București, uitați de unde ați plecat“
Pe vremea când PSD se afla în Opoziție, iar „ciuma portocalie și dictatorul Băsescu” erau la Putere, primarul municipiului Constanța, Radu Mazăre, alături de președintele Consiliului Județean Constanța, Nicușor Constantinescu, blamau guvernarea PDL susținând că județul și municipiul nu au primit nici un leu pentru proiecte și că unitățile administrative pe care le conduc sunt izolate din cauza rivalităților politice. Roata s-a învârtit, iar PSD și-a împărțit ministerele alături de PNL, partenerul acestuia în alianța USL. Altfel spus, de un an de zile, Radu Mazăre și Nicușor Constantinescu sunt la Putere, iar portocaliii în Opoziție. Nemulțumirile celor doi lideri politici nu s-au sfârșit. Aceștia blamează în continuare Bucureștiul susținând că județului Constanța nu i se acordă atenția cuvenită și că este exclus din anumite proiecte de finanțare. Cele mai recente afirmații de acest gen au fost făcute la Pavilionul Expozițional din Constanța, în timpul dezbaterii despre regio-nalizare, de pe 28 iunie a.c., la care a participat și Liviu Dragnea, ministrul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice.
Temă de gândire pentru primarul Constanței: De ce Bucureștiul îți ignoră municipiul și când ești la Putere?
Radu Mazăre a deschis seria discursurilor despre regionalizare, în calitate de gazdă, în stilu-i caracte-ristic, reușind să captiveze atenția publicului cum nu a mai reușit nimeni din sală ulterior: „Nu-mi plac întâlnirile astea, sunt tare plicticoase. Nu particip la astfel de întâlniri pentru că sunt lungi și mă plictisesc repede. Dar acum sunt aici și în calitate de gazdă, și pentru că subiectul este unul important pentru Constanța. Sper să nu vă lungiți prea mult cu vorba și să nu fie și asta o întâlnire plicticoasă”, a început Radu Mazăre, uitându-se sugestiv către cei din prezidiu care urmau să ia cuvântul. Lăsând glumițele deoparte, primarul Constanței a ridicat tonul, a scos săbiile și s-a războit cu Bucureștiul: „Sunt cel mai longeviv primar al Constanței și îmi dau seama că e ceva greșit în sistem. Acum o lună mă plângeam că nu am sprijin ca primar, deși suntem la pu-tere. Și n-am, dar știți de ce? Pentru că oamenii uită de unde vin, atunci când dau de bani și de putere și pierd legătura cu tine. Ei, oameni simpli, pleacă din teritoriu, din comune, orașe mai mici, din administrație și ajung la București. Și când ajung la București au impresia că au devenit stăpâni. Și uită de unde au plecat”, a continuat Mazăre.
Nicușor vorbește ca în Opoziție: „Bucureștiul ne tratează ca și cum constănțenii sunt cetățeni de rangul doi. Ne condamnă să murim cu zile”
Principala „durere” a primarului pare să fie Spitalul Județean Constanța care nu este inclus în Programul Național al Inimii: „Prietenul meu Nicușor a băgat foarte mulți bani în SJC, în special în secția de Cardiologie, și nu reușește să includă spitalul în Programul Inimii pentru că sunt alte interese și alte jocuri, deși suntem la putere!”. Când a preluat cuvântul, Nicușor Constantinescu, președintele CJC, l-a completat imediat pe Mazăre: „Prietenul meu Radu are dreptate! Este frustrant să vezi că investești bani grei în spital, iar constănțenii sunt excluși ca și cum ar fi cetățeni de rangul doi, ca și cum cineva ne condamnă să murim cu zile”, a afirmat Constantinescu, referitor la atitudinea Ministerului Sănătății față de județul Constanța, în condițiile în care li-derii instituțiilor sunt parteneri de alianță la cârma țării.
Limbajul corpului l-a dat de gol pe Mazăre în fața „prietenului Liviu”: se scărpina și căsca ostentativ, făcea exerciții fizice și vorbea tare ca să îl acopere pe ministrul care dădea interviuri lângă el
Deși încă de la începutul discursului, afișând o atitudine vioaie și veselă, primarul a ținut să-l salute și să-l laude pe „prietenul său Liviu”, adevărata stare de spirit a lui Radu Mazăre a fost trădată de limbajul corpului acestuia. În timpul discursului ministrului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, primarul Constanței ba a stat cu ochii în telefon, ba cu mâna încleștată în jurul bărbiei, semn că fie se plictisește, fie nu este tocmai relaxat la auzul celor spuse de „prietenul Liviu”. Apoi, în timp ce Liviu Dragnea acorda interviuri jurna-liștilor prezenți la eveniment, Radu Mazăre se scărpina și căsca ostentativ, semn că este plictisit la culme. Apoi a încercat în văzul tuturor niște exerciții fizice și își „întindea” corpul, semn că își relaxează mușchii după o lungă încordare în timpul întâlnirii. Nu în ultimul rând, în timp ce Liviu Dragnea răspundea întrebărilor despre regionalizare, lângă el, Radu Mazăre, acorda interviuri în care vorbea foarte tare și agresiv despre lipsa de interes a celor de la Bucu-rești: „Ce știu ei de-acolo ce pro-bleme avem noi?”, era una dintre întrebările retorice ale primarului.
SPECIALIȘTII CARE DECID SOARTA REGIUNILOR:
„Aici e multă agricultură. Constanța nu are altceva.
Nu aveți potențial inovativ de dezvoltare“
După discursurile gazdelor (primarul și președintele Consiliului Județean Constanța) au urmat discursul lui Horia Teodorescu, președintele Consiliului Județean Tulcea, ale prefecților celor două județe, al lui Dănuț Tiberius Epure, rectorul Universității „Ovidius” din Constanța și cel al Corinei Martin, președinte al Asociației Litoral-Delta Dunării. Toți au adus argumente din segmentele pe care le reprezentau pentru necesitatea formării unei regiuni care să cuprindă doar județele dobrogene Constanța și Tulcea.
După toate acestea, replica specialiștilor din prezidiu care vor trasa granițele regiunilor, în urma analizelor, a făcut praf entuziasmul tuturor, căzând ca un bolovan pe o bucată de sticlă: „E drept că argumentele voastre istorice sunt importante, dar nu sunt singurele de care vom ține cont. Indicii noștri arată că județul Constanța nu are potențial inovativ de dezvoltare și nici resurse financiare suficiente pentru a forma o regiune cu Tulcea. Aici e foarte multă agricultură, Portul Constanța e foarte dependent de exploatarea resurselor petroliere, iar cel mai mare angajator din municipiu se regăsește în segmentul de securitate și pază. Constanța nu are altceva!”.
După întâlnire, primarul Radu Mazăre le-a dat o replică usturătoare specialiștilor, în cadrul unei conferințe de presă improvizate: „Normal că indicii lor de la București nu arată realitatea din Constanța, pentru că aici sunt mulți bani negri. Dar cu acei bani oamenii trăiesc, se întrețin”, a fost declarația uluitoare a primarului Constanței.
În cadrul discursului, președintele CJC a declarat, printre altele, că una dintre soluțiile prin care lipsa locurilor de muncă din Constanța ar putea fi rezolvată sunt jocurile de noroc și cazinourile: „Vrem să creăm o zonă cu facilități fiscale pentru cazinouri și jocuri de noroc. La noi e fiscalitatea cea mai mare, iar dacă reducem fiscalitatea, vom avea investitori în domeniile astea și astfel vom putea crea locuri de muncă, astfel încât această problemă va fi mult redusă. Putem să creăm locuri de muncă prin ajutorul jocurilor de noroc și al cazinourilor”, a declarat Nicușor Constantinescu.
Mariana Gâju, prim-vicepreședintele Asociației Comunelor din România și președintele A.Co.R filiala Constanța, a luat cuvântul la întâlnire, rugându-i pe liderii de la București (reprezentați prin Liviu Dragnea) să nu mai izoleze județul din punct de vedere financiar și în ce privește investițiile: „Doar Sibiul, Brașovul și Clujul merită fonduri? Nu ne mai priviți ca pe niște dușmani care nu fac decât să vă sâcâie. Noi întotdeauna ne-am dorit apropierea de centru”, a precizat primarul din Cumpăna.
În momentul în care s-au încins spiritele în jurul dezbaterii despre regionalizare, Liviu Dragnea a luat cuvântul și a îndemnat la calm: „Păstrați-vă calmul, asta e cea mai mare rugăminte a mea. Regio-nalizarea nu va fi făcută cu patimă, ci cu foarte multă rațiune, în urma unei îndelungi și profunde analize, ca să fim siguri că vom lăsa un lucru bun și constructiv generațiilor ce urmează”, a conchis ministrul.
Ne bucurăm că ne citești!
Dacă vrei să ne și susții: