În perioada 21 septembrie – 21 noiembrie s-a desfășurat Campania #RecuperareaPatrimoniuluiPierdut, un demers inițiat de ziarul Info Sud-Est în parteneriat cu Consiliul Județean Constanța, Primăria Municipiului Constanța, Universitatea „Ovidius” din Constanța și Direcția Județeană pentru Cultură Constanța.
Campania a vizat modificarea Legii 422/2001 privind protejarea monumentelor istorice și s-a încheiat cu o conferință publică ce a avut loc în data de 23 noiembrie, în Sala Ovală a Prefecturii Constanța.
Întâlnirea a reprezentat o premieră pentru Constanța pentru că a reușit să îi aducă la aceeași masă pe toți actorii instituționali importanți pentru soarta patrimoniului istoric.
Prezentă la eveniment, Raluca Trandafir, președintele Comisiei pentru activități științifice, învățământ, sănătate, cultură, sport, culte și protecție socială din cadrul Consiliului Local Constanța , a declarat:
„Sunt președintele Comisiei de Cultură din cadrul Consiliului Local. Cred că este foarte important, așa cum spunea și colegul meu Florin Anghel, să înțelegem contribuția pe care turismul poate să o aibă în cadrul municipalității. Prin punerea în valoare a acestui patrimoniu istoric și cultural, să știți că se dezvoltă un anumit concept, și acela este turismul cultural. Noi beneficiem și de mare, dar nu este suficient pentru veniturile municipalității și atunci trebuie dezvoltat. De ce conceptul de turism cultural? Este un concept nou dar care are o contribuție semnificativă în industria călătoriilor și să știți că acest concept determină o perioadă mai mare de ședere și atrage venituri foarte mari, care pot contribui la ceea ce înseamnă veniturile municipalității. Este important să înțelegem, pentru că patrimoniul acesta istoric și cultural este o moștenire.
Turismul cultural se bazează pe ceea ce înseamnă moștenirea noastră și poate să facă parte din strategia de dezvoltare economico-socială de la nivelul unei regiuni. Nu în ultimul rând aș vrea, știu că și domnul primar a spus că găsește oportun, înființarea unui Grup Consultativ pe Probleme de Patrimoniu la nivelul Consiliului Local, tocmai pentru a nu mai exista anumite derapaje, sau măcar să putem să venim în sprijinul consolidării unei imagini a ceea ce înseamnă patrimoniu la nivelul municipiului Constanța. Încă o dată vă felicit pentru demersul dumneavoastră și vă mulțumesc că am putut să fac parte din această inițiativă“.
Ne bucurăm că ne citești!
Dacă vrei să ne și susții: