Lucrările de reabilitare a Sinagogii din Constanța nu au început. Acestea sunt condiționate de semnarea contractelor de dirigenție și securitate și sănătate în muncă (SSM), au transmis pentru ISE reprezentanții Companiei Naționale de Investiții (CNI).
Ordinul de începere a lucrărilor va fi dat după semnarea contractelor, au precizat pentru ISE reprezentanții CNI. Precizăm că în curtea imobilului au apărut deja primele containere.
Context
La data de 12 iunie 2023 a fost semnat contractul de proiectare și execuție cu asocierea SC Conest SA – SC Geostruct SRL – SC Raichman Studio SRL, iar pe 30 iunie 2023 a fost emis ordinul de începere pentru serviciile de proiectare. “Lucrările de execuţie vor fi demarate după emiterea autorizaţiei de construíre, definitivarea documentației cu toate avizele conforme și aprobarea proiectului tehnic în şedinţa CTE CNI”, preciza CNI. Documentația pentru autorizația de construire a fost depusă la 6 aprilie 2024, adăuga instituția. Valoarea contractului încheiat de CNI, vara trecută, a fost de 9,6 milioane de lei, fără TVA. Pe 23 aprilie 2024, Primăria Constanța a emis o autorizație de construire pentru executarea lucrărilor, valabilă doi ani.
Despre Sinagoga Așkenază din Constanța
Clădirea a fost construită în anul 1911, pe un teren din centrul vechi al Constanței, dat comunității evreiești în anul 1864 de Sultanul Abdul Azis, prin firman (edict imperial, n.red.). Ridicată după planurile lui Adolf Linz, în stil maur, clădirea reflecta şi o oarecare influenţă arhitecturală caldeeană. A fost construită la iniţiativa lui Pincus Şapira, șeful comunității evreiești de la malul mării şi important comerciant de ceasuri şi bijuterii, furnizor al Casei Regale a României. Între 1941- 1944, clădirea a fost transformată în depozit militar german, iar după cel de-al Doilea Război Mondial a fost refăcută parţial şi redată circuitului religios.
Ne bucurăm că ne citești!
Dacă vrei să ne și susții: