Rectorul UMC și „geniul” de la ISU care a scris o carte în 3 zile. Afacerile firmei lui Ciucur și „situațiile de urgență”

info-sud-est-afaceri-isu
Violeta Ciucur, rectorul UMC și Viorel Costache, fost șef al ISU Dobrogea

Jurnaliștii de la Hotnews.ro au publicat lista profesorilor care au coordonat lucrările științifice ale pușcăriașilor din România. Conform legii, pentru fiecare lucrare științifică scrisă în pușcărie deținutului i se reduce pedeapsa cu 30 de zile. Lista a fost întocmită și făcută publică de Ministerul Justiției la solicitarea jurnaliștilor de la Hotnews.

Universitatea Maritimă din Constanța se înscrie în liga selectă a instituțiilor universitare de top din România (alături de Universitatea „Babeș Bolyai” din Cluj Napoca, ASE București, Universitatea Politehnică din București, SNSPA București etc) ale căror profesori au acceptat să coordoneze lucrări scrise în timp record de deținuți.

Info Sud-Est a publicat lista universitarilor constănțeni care au coordonat ”lucrările științifice” ale unor deținuți celebri și care poate fi consultată AICI.

Unul dintre cazurile scandaloase în care un deținut a reușit performanța de a documenta și scrie o lucrare într-un interval de timp record până și pentru academicieni este cel al colonelului Viorel Costache, fost inspector şef al Inspectoratului pentru Situații de Urgență Dobrogea. Pentru acesta a garantat științific Violeta Ciucur, rectorul Universității Maritime din Constanța, începând cu anul 2012. Lucrarea a fost redactată în doar trei zile.

Lucrările colonelului Viorel Costache, fost șef al ISU Dobrogea, care au fost coordonate de rectorul UMC, au titlurile „Gestionarea situațiilor de urgență produse de incendii de mari proporții în zone greu accesibile cu impact major asupra vieții și a mediului” și „Gestionarea situațiilor de urgență care pot afecta viața”, ambele fiind publicate la Editura Ex Ponto. Conform datelor furnizate de Ministerul Justiției, pentru a doua lucrare nu există date clare cu privire la perioada de redactare. Pentru documentarea și redactarea primei lucrări, însă, se pare că deținutului Viorel Costache i-au fost suficiente doar trei zile (25.11.2014-28.11.2014)! Iar rectorului Ciucur nu i s-a părut nimic ciudat.

Apetența doamnei Ciucur pentru „studenții” de la ISU este confirmată și de faptul că rectorul UMC a coordonat și lucrarea colonelului Gabriel Andrei Niculae, condamnat pentru fapte de corupție în același dosar cu „briliantul” Viorel Costache. Însă redactarea lucrării lui Niculae, intitulată „Inundațiile – situații de urgență cu implicații majore pentru populație”, a durat de zece ori mai mult decât cea a fostului șef ISU: peste o lună (30.07.2015-08.09.2015)!

Publicitate electorală
publicitate electorală

Firma coordonatorului, pe lista autorizată de „studentul” de la ISU


info-sud-est-isu1


Cel puțin imoral este faptul că firma deținută de Violeta Ciucur, SC Groupe Eurovest International SRL, se numără printre societățile care în anul 2010 au obținut autorizație de la Inspectoratul pentru Situații de Urgență Dobrogea (autorizația cu nr. A-0028 a fost emisă în 26.05.2010) pentru „efectuarea lucrărilor de verificare, reîncărcare și reparare a stingătoarelor de incendiu, cu excepția celor care conțin anumite gaze fluorurate cu efect de seră”.

Altfel spus, Violeta Ciucur a coordonat lucrarea științifică a șefului instituției care a autorizat firma doamnei rector a UMC să deruleze afaceri „incendiare“ cu instituțiile statului. Deci nu ar trebui să ne mire că perioada de redactare a lucrării acestuia a fost de doar trei zile.

Așadar, firma Violetei Ciucur prosperă și datorită contractelor derulate cu Compania Națională de Căi Ferate, în urma unei licitații la care a fost singura participantă. De precizat ar fi că soțul afaceristei Ciucur a fost directorul Societății de Întreținere și Reparații Locomotive și Utilaje CFR IRLU SA din cadrul CFR Marfă SA.

Totodată, doamna rector a mai derulat afaceri și cu societățile de stat CERONAV și Administrația Porturilor Maritime Constanța. Se cuvine astfel să ne întrebăm dacă nu cumva extinctoarele din Universitatea Maritimă din Constanța, instituția pe care o conduce din anul 2012, nu sunt verificate, reîncărcate și reparate tot de firma doamnei rector.

Întrebarea este cu atât mai pertinentă cu cât UMC are un acord pe care îl încheie anual cu CERONAV, conform cerințelor legale și de instruire și certificare a personalului navigant maritim (certificatele de absolvire a cursurilor IMO sunt emise de Ceronav).

info-sud-est-ceronav1

Averea lui Ciucur, rector UMC și coordonator științific fără articole cotate internațional

În urma analizei realizate de Liviu Giosan, fondatorul Ad Astra (Asociația Cercetătorilor Români de Pretutindeni), cu ajutorul bazei de date ISI Web Of Science, Violeta Ciucur se numără printre rectorii din România care nu au publicat niciun articol de cercetare cotat internațional.

În altă ordine de idei, rectorul UMC nu și-a publicat declarația de avere sau de interese pe site-ul oficial al instituției pe care o conduce. În fapt, pe pagina web a Universității Maritime din Constanța nici măcar nu există o secțiune alocată publicării declarațiilor de avere și interese.

Cu toate acestea, în presa locală a apărut o declarație semnată de Violeta Ciucur, aferentă anului 2012 și în care sunt trecute următoarele:

– 1 teren agricol în suprafață de 9940 mp în Cernavodă și alte trei terenuri intravilane (506 mp, 600 mp, 500 mp);
– 1 apartament de 65 mp în Constanța și o casă de locuit de 400 mp în Agigea;
– O Dacie 1310 și un Chevrolet Kalos;
– Trei depozite bancare: 3000 de euro, 1700 lei, 161.200 lei;
– Acțiuni sau părți sociale în valoare de 100.000 lei de la SC Groupe Eurovest International SRL;
– Salariu rector: 183.423 lei/an

În ianuarie 2014, Viorel Costache, „studentul” doamnei rector al UMC, a fost condamnat definitiv la trei ani de închisoare cu executare pentru instigare la abuz în serviciu. În același dosar au mai fost condamnați la trei ani şi jumătate de închisoare cu executare și fostul prim-adjunct al inspectorului şef al ISU Dobrogea, Neculai Coman, și colonelul Gabriel Andrei Niculae, dar şi maiorul Gabriel Alexandrescu. Aceștia din urmă au fost colegii lui Viorel Costache în cadrul ISU și au fost la rândul lor îndrumați de alți universitari constănțeni, după cum urmează: prof.univ.dr. Mariana Panaitescu (UMC), conf.univ.dr.ing Violeta Ciucur (UMC) și conf.univ.dr. Marian Zidaru (Universitatea „Andrei Șaguna”).

Conform jurnaliștilor de la ziuanews.ro care citează din rechizitoriul întocmit de procurorii DNA, Viorel Costache, scriitorul îndrumat de rectorul UMC, este trimis în judecată într-un alt dosar penal întocmit de procurorii DNA. Astfel, în perioada 2008 – 2009, în contextul realizării unor lucrări la Centrul de pregătire a scafandrilor de luptă din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență Constanţa, Viorel Costache, alături de Constantin Miroiu, Virgilia Crina Ciochină și Vasilica Vasile, ar fi trucat o licitație astfel încât lucrarea respectivă să fie atribuită unei firme administrată de inculpatul Viorel Cobzariu. Conform procurorilor DNA, costurile manoperei şi ale materialelor utilizate ar fi ajuns la un preț de zece ori mai mare decât preţul pieţei. Tot în rechizitoriul citat de jurnaliștii de la ziuanews.ro se arată că Viorel Costache, în calitate de inspector şef al ISU Constanţa, a aprobat documentele de achiziţie şi a decis plata lucrărilor şi a materialelor necesare la un preţ mult mai mare decât valoarea reală, în condiţiile în care materialele fuseseră deja achiziţionate.

Ne bucurăm că ne citești!

Dacă vrei să ne și susții: