Redeschiderea spitalului din Babadag, o poveste electorală

info-sud-est-anexa-spital-babadagSe știe. Guvernul Boc a trecut pe linie moartă câteva spitale. Vorbele justificative sau acuzative, de la vremea aceea, au trecut. Au rămas clădirile goale, aparatura abandonată, angajați pasați în șomaj sau redistribuiți, pacienți puși pe drumuri lungi și costisitoare, doctori plecați ,,afară”.

Printre localitățile rămase fără o unitate spitalicească s-a numărat și Babadagul. Acum, să fim înțeleși, spitalul din localitate este dispărut doar din realitatea concretă, el încă există ca personalitate juridică, în acte, cu conturi în bancă. Explicația, dintr-un anumit punct de vedere, este că…, poate, cândva se va relua activitatea ce are drept target starea de sănătate a locuitorilor din zonă.

La adunarea populară din 1 mai, anul acesta, adunare organizată de PSD la poalele pădurii, în amfiteatrul natural de la cabană, premierul Ponta a promis că visul de a avea din nou spital în Babadag se va transpune în concret. Promisiunea a fost privită cu circumspecție de unii, din motive care țin de evoluția economico-financiară a României dar… la ședința consiliului local, de la finele lunii august, s-a pus în discuție intenția. Laura Militaru, șefa Direcției de Sănătate Publică Tulcea a adus amănunte. Din păcate, nu este vorba de o unitate care va avea aceleași secții, cel puțin, ca fostul spital, ci de o unitate UPU, anexă a SJU Tulcea, cu posibilitate de internare doar pe timp de zi. Bref, ar fi vorba fie de o construcție nouă, care să corespundă cerințelor, fie de reabilitarea uneia din clădirile vechiului spital (vezi foto), de aparatură și instrumentar specializat pe urgențe precum și de medici și personal au-xiliar. Militaru nu a putut spune însă, dacă în prezent există vreun proiect concret care să ofere o perspectivă asupra nivelului investiției necesare. Personal, înclin să cred că toată această intenție nu este decât una pur declarativă care să dea, cât de cât, o acoperire promisiunii făcute de premierul Ponta și nu m-ar mira ca după ce vom afla rezultatul votului de la alegerile prezidențiale, intenția să rămână doar intenție. Dacă luăm în calcul faptul că bugetul SJU Tulcea, pe anul în curs, este de 80% față de 2013, că după negocierile care au avut ca rezultat creșterea salariilor personalului medical cu 5 procente în acest an și cu încă 5 din ianuarie 2015, li s-a transmis managerilor de spitale că nu vor avea nici o creștere de buget și vor trebui să se descurce cu bugetele actuale (s-a spus, de către liderii de sindicat, că se vor tăia bani de la medicamentele bolnavilor pentru a acoperi salariile!), că directivele Comisiei Europene recomandă o reducere a paturilor de spital (poate prin Occident asta merge, dar aici vorbim de o populație din ce în ce mai bolnavă și lipsită de servicii medicale accesibile financiar!), pot arăta destule motive care să-mi justifice rezervele față de materializarea respectivei intenții.

Publicitate electorală
publicitate electorală

,,Nu pot decât să apreciez pozitiv această intenție și sper ca ea să prindă contur cât mai repede. Ar fi un lucru extrem de bun pentru locuitorii din zonă și nu numai. O unitate de urgențe, unde un bolnav sau accidentat să fie stabilizat și apoi transportat la spitalele de specialitate, este mai mult decât deloc. Voi colabora și voi da concursul necesar, sprijinul cerut, numai dacă voi fi sigur că, peste un timp, unitatea UPU va fi, cu siguranță, inaugurată!”, ne-a declarat primarul Babadagului, Georgian Caraman.

La final…, doar o simplă întrebare: Oare nu era mai ieftină achiziționarea a 2-3 ambulanțe (la această oră există doar una) super dotate cu aparatură de resuscitare și stabilizare, asemănătoare cu cele ale SMURD, decât construcția unei clădiri noi sau reabilitarea alteia și care vor avea același impact asupra pacienților? Nu de alta, dar tare mă tem că, dacă nu va avea bani, ma-nagerul SJU Tulcea va închide, în primul rând, anexele…

Ne bucurăm că ne citești!

Dacă vrei să ne și susții: