Invitaţii Info Sud-Est la dezbaterea publică, pe marginea referendumului:
Gheorghe Dragomir (Preşedintele PNL Constanţa), Ion Radu (Prim-vicepreşedintele PP-DD Constanţa), Viorel Badea (senator PDL, colegiul Europa-Asia), Andrian Ampleev (Prim-vicepreşedinte PDL, municipiul Tulcea), Niculache Peiciu (primarul comunei Izvoarele), Georgiana Ţăranu (analist politic).
Adio, sau rămâi cu mine?
-Scandalul pe marginea suspendării preşedintelui Traian Băsescu a aruncat clasa politică în aer. Puterea şi opoziţia au declanşat un război crunt, atât mediatic, cât şi politic. Cele două tabere par să scoată toate armele din arsenal, doar-doar, îşi vor îndeplini obiectivul. 29 iulie este data marilor promisiuni – Cine îşi va lua adio de la electorat şi de la clasa politică: Traian sau Crin?
-Băsescu va intra cu siguranţă în istoria României, la categoria „Cel mai suspendat preşedinte “(sic!). Este a doua oară când acesta este supus unui referendum. De această dată, pentru ca referendumul să fie valid, românii trebuie să iasă la vot în procent de 50 + 1%, un scor aproape imposibil de obţinut. Se spune că Traian Băsescu a fost „salvat“ de pe marginea prăpastiei, de fiecare dată, de românii din diaspora.
-Pentru a deschide calea unei dezbateri publice pe marginea acestor aspecte şi pentru ca publicul să pună în balanţă atât argumente pro, cât şi argumente contra suspendării, am invitat reprezentanţii partidelor politice din Dobrogea să îşi expună punctele de vedere pe marginea referendumului de pe 29 iulie. De asemenea vă invităm să citiţi şi declaraţia pe care ne-a oferit-o Viorel Badea, senator diaspora, pe colegiul Europa-Asia, dar şi doi primari tulceni, şi un tânăr analist politic.
Gheorghe Dragomir – Preşedintele PNL Constanţa:
„L-am susţinut pe Băsescu la alegerile prezidenţiale, dar m-a dezamăgit crunt“
”Sunt foarte multe motive să îl suspendăm pe domnul preşedinte şi le ştim cu toţii, de la cetăţeni, la politicieni. Oamenii au văzut ce înseamnă România condusă de Băsescu. Nu a ţinut cont de absolut nimic, iar acum vorbeşte despre independenţa instituţiilor! Preşedintele a dictat şi economia, şi politica ţării, a desfiinţat şcoli, spitale, a făcut tot ce a considerat dumnealui de cuviinţă. Cred că vor ieşi oamenii la vot, deşi cvorumul e unul fals, pentru că în prezent suntem undeva la 19 milioane cu toţii. Nu-l mai ascult de mult, am crezut în el, am pus umărul la alegerea lui ca preşedinte, dar
m-a dezamăgit crunt şi a minţit mult în ultima vreme”.
Radu Ion, prim-vicepreşedinte – Organizaţia Judeţeană PP-DD Constanţa:
„Ne facem frate şi cu dracu’ până trecem puntea, pentru că altfel, ne şuntesc până la parlamentare. Suntem independenţi până atunci, ca să obţinem scor bun şi să ridicăm pretenţii. Politica, până la urmă, este aceeaşi“
”Indicaţiile primite de la centru sunt clare: să fim neutri şi să nu ne implicăm în această bătălie, pentru că nici o tabără nu ne satisface din punct de vedere politic. Nu vrem să scoatem jarul din foc, în locul lor. Suntem independenţi. Sunt situaţii şi situaţii, însă, atunci când vine vorba de negocierea funcţiilor în primării, a rămas la latitudinea fiecărui preşedinte de organizaţie locală, pentru că interesul nostru a fost să obţinem cât mai multe funcţii, pentru că politica e aceeaşi. Ne facem frate cu dracu’ până trecem puntea, pentru că dacă ne punem rău cu toţi primarii, ne vor şunta până la parlamentare. Nu vrem însă să ne calce în picioare. Cu eleganţă şi diplomaţie încercăm să găsim soluţii astfel încât PP-DD să crească. Numai prin muncă şi perseverenţă faci performanţă. Nu este adevărat că mergem cu Băsescu, suntem independenţi. Pentru noi, întreaga clasă politică este aceeaşi mizerie, aşa cum spune Dan Diaconescu. Vrem să mergem independenţi, ca să obţinem un scor foarte bun la parlamentare, apoi să ridicăm pretenţii. Votul emoţional îşi va spune cuvântul cu mult mai mult la parlamentare”.
Niculache Peiciu – primarul comunei Izvoarele, Tulcea:
„Timp de opt ani am fost umiliţi de omul căruia i-am acordat şansa de a ne fi preşedinte. I-am acordat încredere şi l-am privit cu speranţă, dar ne-a dezamăgit. Cred că mesajul „să trăiţi bine“ l-a transmis mai degrabă echipei lui, împreună cu care ne-a distrus pe noi toţi! Ei au trăit bine. Noi nu! Cu ocazia acestui drept pe care ni-l oferă Constituţia, putem renunţa la Traian Băsescu. Prin votul pe care ni-l exprimăm pe 29 iulie la referendum, avem şansa să ne atingem scopurile şi idealurile şi să clădim un viitor mai bun pentru România. Nu a folosit soluţii utile pentru a ieşi din criză, ci mai degrabă a reuşit să scadă nivelul de trai al românilor. I-a sărăcit pe bugetari, i-a scos din sistem pe pensionari, i-a gonit pe medici peste hotare, i-a umilit pe profesori şi ne-a îndatorat peste măsură, sacrificându-ne şi amăgindu-ne că aceste măsuri vor scoate România din mocirlă. Cu toate acestea, Traian Băsescu vorbeşte de cinste. Această valoare morală pe care noi, românii, încă o mai avem, ne-o vom exprima prin vot, pe 29 iulie, la referendum. Eu votez DA pentru binele meu! Nu cred că românii mai pot fi manipulaţi, după tot ce s-a întâmplat în ultimii ani. Cu toate astea, susţinătorii lui Traian Băsescu au dreptul să încerce şi o fac, probabil, pentru ultima dată, punându-şi în valoare talentele actoriceşti. Ne-am săturat însă de acest teatru politic. Vrem alte personaje! Oamenii sunt dezorientaţi cu privire la referendum şi intoxicaţi de minciunile celor de la PDL! Traian Băsescu şi echipa lui se tem de prezenţa românilor la referendum, fiind probabil conştienţi că nu ne vor mai conduce ţara. De aceea, recurg cu disperare la ameninţări şi fac tot felul de promisiuni care nu sunt decât alte minciuni cu care vor să ne hrănească. Se folosesc de toate mijloacele de comunicare pentru a diminua pe cât se poate numărul cetăţenilor care vor participa la referendum, pentru că le este teamă de votul românilor. După părerea mea, nu fac altceva decât să se manipuleze pe ei înşişi. Cu siguranţă că o parte din ei vor vota DA pentru demiterea lui Traian Băsescu.“
Viorel Badea – Senator diaspora, colegiul Europa-Asia, (iniţial membru PDL, a trecut pentru o scurtă perioadă de timp la PNL, din cauza unor conflicte cu Wiliam Brânză, ulterior revenind în mijlocul democrat-liberalilor), Secretar al Comisiei românilor de pretutindeni, Membru al Comisiei pentru politică externă:
„La presiunea societăţii civile, s-au suplimentat secţiile de votare din diaspora“
”Chestiunea micşorării numărului de secţii de votare din diaspora a scos la iveală limbajul dublu al celor doi lideri USL: Pe de-o parte spun că oamenii trebuie să vină la vot, pe de altă parte… În fine, important este că, sub presiunea societăţii civile, se va suplimenta numărul urnelor. Momentul prin care trece România nu aduce nici un fel de contribuţie la depăşirea acestei perioade. Turnăm benzină peste foc. Vreau să dau un sfat USL. E mult mai bine să îl ţină la putere pe Traian Băsescu, pe un vot popular. Nu îmi dau seama ce scop are USL să îl suspende pe Băsescu. Impresia mea e că nu se va termina aici, lucrurile de-abia au început să o ia razna în relaţia cu UE. Nu e oportun, nu e nici un moment de legitimitate. Suspendarea preşedintelui fără nici o motivaţie serioasă nu va face decât să stârnească o nemulţumire şi mai mare în rândul populaţiei. Aţi văzut deja reacţia oamenilor…”
Ştefan Ilie, Preşedintele Asociaţiei Comunelor, Tulcea:
„Liderii USL se grăbesc să îl debarce pe Băsescu de proşti ce sunt! Au puterea în mână şi vor să o piardă. În politică, nemulţumitului i se ia darul…“
Scârbit de actuala clasă politică şi criticând dur „clientela partidului“, Ilie Ştefan, primarul comunei Luncaviţa şi preşedintele ACoR Tulcea, şi-a dat demisia din funcţiile de conducere pe care le avea în PDL. Acesta ne-a declarat următoarele, cu privire la actuala situaţie politică: „Să se lase de politică toţi trei! Sunt convins că Băsescu ar putea preda cu succes cursuri de marinărie tinerilor căpitani, că Antonescu va fi foarte iubit printre elevi, la şcoală, că Ponta va fi un avocat foarte bun. Se grăbesc să-l debarce pe Băsescu de proşti ce sunt. Au acum puterea în mână şi vor să o piardă. Mizează pe „ori totul, ori nimic”! În politică „nemulţumitului i se ia darul”, dar nu de Dumnezeu, ci de Dracul! Sunt total convins că indiferent dacă Băsescu câştigă sau nu, USL-ul pierde din procente cel puţin 5-10%. Băsescu a ridicat partidul, dar nu el l-a coborât. Clientela politică l-a coborât. Miniştrii infatuaţi l-au coborât. Directorii şi directoraţii nepregătiţi profesional, snobi şi avizi după bani, puşi în funcţii de conducere, l-au coborât. Băsescu le trage acum pe toate pe turta lui.
Andrian Ampleev, prim-vicepreşedintele Organizaţiei Municipale PDL Tulcea:
„USL a fost sancţionată de toţi europenii care trăiesc în democraţii adevărate!“
”Sunt împotriva demiterii preşedintelui. Argumente: o coaliţie ad-hoc, creată din fugari, a reuşit în câteva zile să desfiinţeze cele mai importante instituţii şi au fost sancţionaţi de toţi cei care trăiesc în democraţii adevărate. Apoi, dorinţa de a schimba tot, fără nici o regulă s-a văzut în dorinţa de suspendare a lui Băsescu. Şansele de câştig nu sunt foarte mari, însă, în sondajele dinaintea deciziei de suspendare, intenţiile celor care vor spune NU s-au dublat, pentru că au amintiri neplăcute din trecut, dat fiind faptul că cei de la
putere, din prezent, au călcat tot în picioare“.
Şi pe tineri cine-i ascultă?
Georgiana Ţăranu, 25 de ani – analist în ştiinţe politice:
„Alianţa între PSD şi PNL este greu de împăcat cu doctrinele politice respective. Liderii USL vor trebui să depăşească un obstacol major, dacă vor mai guverna: Rolul statului în economie“.
ISE: Cum comentezi lipsa de iniţiativă a tinerilor?
G.Ţ.: Una dintre cauzele acestei stări aş identifica-o în faptul că tinerii, din păcate, nu caută să fie informaţi despre cum e guvernat statul. Şi când spun asta, mă refer la faptul că majoritatea tinerilor refuză să aloce zilnic puţin din timpul lor parcurgerii actualităţii politice a ţării lor. Ei nu citesc presa, nu urmăresc emisiuni sau dezbateri pe teme politice, şi nici chiar pe internet nu acordă mai mult interes acţiunilor guvernanţilor. Prin urmare, necunoscând actualitatea, tinerii nu pot reacţiona la evenimentele politice majore, care, în consecinţă, par să îi depăşească. În era vitezei ameţitoare impuse de utilizarea internetului, când ştirile se succed şi se înlocuiesc în decurs de câteva ore sau chiar minute, când lovituri de stat se pot da de-a lungul unei singure zile în Parlament, dacă nu rămâi constant informat şi din surse cât mai variate, atât interne, cât şi externe, nu mai pricepi nimic din ceea ce se întâmplă. Iar tinerii, refuzând să fie atenţi la viaţa politică, dezvoltă în mod firesc un handicap de reacţie în faţa unor evenimente grave ca cele de azi: ei fie nu ştiu ce poziţie să adopte, pentru că nu înţeleg cine a greşit, fie devin uşor de manipulat de către diverse partide sau grupuri în schimbul unor beneficii materiale.
ISE: Ce părere ai, ca analist în Ştiinţe Politice, despre alianţa USL?
G.Ţ.: Câteva obstacole majore care vor trebui depăşite în cazul unei guvernări USL de lungă durată vor fi cele legate de rolul statului în economie: măsuri minimale potrivit liberalismului sau stat asistenţial pe placul social-democraţilor? Dar, evident, alianţele în politică servesc unor interese mult mai pragmatice decât cele analizate într-un curs de ideologii şi doctrine politice.
ISE: De ce crezi că toată clasa politică se grăbeşte să-l „debarce” pe Băsescu?
G.Ţ.: Din păcate, cred că se poate vorbi în acest moment de o clasă politică profund coruptă. Compusă din parlamentari şi miniştri urmăriţi penal, clasa politică a fost ‘electrocutată’ de către scurtcircuitul numit Adrian Năstase şi condamnarea unui om socotit intangibil. Tind să fiu de acord cu cei care văd în asta un moment crucial, care a dus la actuala „bătălie pentru jusţitie“. Există presiuni enorme la ora actuală, şi unele încă destul de vizibile, pentru controlul justiţiei. Cred că în acest context trebuie aşezată şi graba, cel puţin suspectă, de a-l suspenda pe actualul preşedinte. În plus, doi alţi factori au intensificat graba. Primul ar fi că se apropie de final multe dosare de corupţie care-şi aşteaptă sentinţele, inculpaţii fiind ori parlamentari, ori oameni de afaceri extrem de influenţi, şi, automat, se încearcă influenţarea judecătorilor de la Înalta Curte de Justiţie dinspre funcţiile cele mai înalte din stat. Al doilea factor ar fi că, în lunile următoare, expiră mandatele procurorului general al României şi al procurorului şef al DNA, a căror numire ţine tot de preşedintele ţării.
ISE: Cum comentezi faptul că tinerii nu ies la vot?
G.Ţ.: Cred că lipsa tinerilor de la vot se explică în general tot prin ignoranţa lor civică, astfel justificându-se atât pasivitatea lor în timpul campaniilor electorale, cât şi la finalul lor, în momentul votului. Dar, sincer, îi prefer pe cei care nu ies la vot deloc, celor care îşi vând votul în schimbul unor avantaje materiale. Totuşi, pentru cei care declară că nu merg la vot pentru că „nu se simt reprezentaţi“, le-aş propune să încerce să-şi gândească votul inclusiv ca o mică strategie, astfel încât să legitimeze pe unii, sau să invalideze pe alţii. Iar votul din 29 iulie 2012 mi se pare crucial! Simplificând, tinerii pot gândi acest vot şi în termeni de spaţii, ale căror valori ar dori să le împărtăşească, dat fiind că cele două tabere şi-au afirmat destul de vizibil afilierea ideologică şi geografică. Veşnica răscruce a României mi se pare că se profilează din nou: între Orient şi Occident.
Ne bucurăm că ne citești!
Dacă vrei să ne și susții: