Joi, 19 mai, Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Pu-blice (MDRAP) a dat publicității studiul elaborat de Consiliul Consultativ pentru Regionalizare (CONREG), care urmează să constituie baza procesului de reorganizare administrativ-teritorială, pe care ministrul Liviu Dragnea vrea să îl ducă la bun sfârșit până la finele acestui an.
Una dintre principalele concluzii ale documentului este că viitoarele diviziuni administrativ-teritoriale ar trebui să fie delimitate pornindu-se de la conturul regiunilor de dezvoltare instituite în 1998, și nu de la cel al regiunilor istorice sau de la grupări de două-trei județe învecinate. Astfel, potrivit specialiștilor, România ar putea fi împărțită în următoarele șapte sau opt regiuni: Moldova de Nord (Regiunea de Nord-Est), Banat Vest (Regiunea de Vest), Oltenia, Muntenia Sud, București (ar putea fi integrat în Muntenia Sud), Transilvania Centrală (Regiunea Centru), Transilvania de Nord-Vest (Regiunea Nord-Vest) și Dunărea de Jos (Regiunea Sud-Est). Membrii CONREG au avut în vedere date statistice privind nivelul de trai mediu din fiecare județ și fluxurile de migrație, dintre județe, ale populației.
Regionalizarea este invocată și asumată de principalii actori politici ai momentului: președinte și cel puțin o parte a guvernului. Probabil se va face. Acum are și un prim suport teoretic.
Cum va arăta viitoarea Regiune Sud-Est (Dunărea de Jos)?
Județele Constanța și Tulcea urmează să fie integrate, alături de Brăila, Galați, Buzău și Vrancea, în ceea ce se va numi Regiunea Sud-Est sau Dunărea de Jos. Potrivit raportului CONREG, zona este oarecum eterogenă sub aspectul nivelului mediu de trai. Există un județ cu un nivel mediu-superior de dezvoltare – Constanța (poate că este, poate că nu este o surpriză că datele arată că județele Ilfov, Sibiu, Cluj, Timiș și Brașov se situează mai bine din acest punct de vedere) -, două județe cu un nivel mediu de dezvoltare – Brăila și Galați – și alte trei cu un nivel mediu-inferior de dezvoltare – Tulcea, Buzău și Vrancea. Fără îndoială, municipiul Constanța, cel mai mare oraș dintre cele cuprinse aici, este un candidat serios pentru a fi desemnat capitală. Totuși, potrivit site-ului
domnuleprimar.ro, Brăila și Galați intenționează constituirea unei zone metropolitane. Acest lucru înseamnă, printre altele, pretenții pentru supremație regională și, la cum pare că stau lucrurile acum, balanța ar putea înclina în favoarea lor și în detrimentul Constanței.
Cum va arăta viitoarea Regiune Muntenia Sud?
Încă nu s-a stabilit dacă București-Ilfov va fi sau nu integrată acestei regiuni. Deocamdată, în Muntenia Sud sunt cuprinse județele Călărași, Ialomița, Giurgiu, Teleorman, Argeș, Dâmbovița, Prahova. Sunt, potrivit statisticilor, în general, județe mediu-inferior dezvoltate sau chiar sărace (din păcate, Călărași face parte din ultima categorie, este unul dintre județele cu cel mai scăzut nivel de trai din România). Excepție fac Argeș și Prahova, catalogate ca fiind mediu-superior dezvoltate (același nivel la care este situat și Constanța).
Ce este CONREG?
Consiliul Consultativ pentru Regionalizare (CONREG) este un grup de experți care lucrează pentru MDRAP. Reunește practicieni și specialiști din mediile universitar și academic, din administrația publică și din societatea civilă. Îi amintim, printre alții, pe Ioan Păun Otiman, secretar general al Academiei Române, pe sociologul clujean Vasile Dâncu sau pe Marius Pieleanu, la rându-i sociolog, adeseori invitat la talk-show-uri televizate. Sunt, în general, așa cum era lesne de intuit, oameni apropiați actualei puteri.
Ne bucurăm că ne citești!
Dacă vrei să ne și susții: