La mijlocul lunii august 1928, la Palatul Regal din Mamaia au sosit, ca oaspeţi ai Regelui Mihai (născut în 1921), ai Reginei Mamă Elena şi ai Reginei Maria o parte a Familiei Regale a Greciei, atunci aflată în exil. Regina Greciei, Sofia, împreună cu cele două surori ale Reginei Mamă a României, Principesele Ecaterina şi Irina. Alături de ele, micul principe Filip, născut cu patru luni mai devreme decât Regele Mihai.
Filip s-a născut pe 10 iunie 1921 şi a deţinut titulatura de prinţ al Greciei şi Danemarcei. Tatăl lui a fost prinţul Andrei al Greciei şi Danemarcei (1882-1944), unul dintre fiii Regelui George I al Greciei, care a domnit între 1863 şi 1913. Mama lui a fost prinţesa Alice de Mountbatten (1885-1969), fiica cea mare a lui Louis Alexander Mountbatten şi a prinţesei Victoria de Hesse, o nepoată a Reginei Victoria. La 28 februarie 1947, Filip a devenit cetăţean al Marii Britanii şi a renunţat la drepturile sale la tronurile Greciei şi Danemarcei, adoptând totodată numele de familie al mamei sale, Mountbatten. La 20 noiembrie 1947 s-a căsătorit cu Elisabeta, moştenitoarea tronului Marii Britanii. Împreună, Familia Regală a Marii Britanii a avut patru copii: Charles (născut în 1948), Anne (1950), Andrew (1960) şi Edward (1964).
Ducele Philip de Edinburgh a fost văr primar al Regelui Mihai al României (1927-1930 şi 1940-1947) şi este naşul de botez al Majestăţii Sale Margareta, fiica cea mare a Regelui Mihai şi a Reginei Ana.
Ducele Philip a încetat din viaţă la 9 aprilie 2021.
La 14 august 1928, venită de pe malul Mării Adriatice, de la Bled, unde a petrecut cu fiica sa, Marioara, Regina Iugoslaviei, Maria a găsit în Palatul Regal din Mamaia pe membrii Familiei Regale a Greciei, pe Regele Mihai al României şi pe Regina Mamă Elena. „Philip- scrie Regina Maria- iute ca argintul viu, foarte amuzant şi ştrengar, vioi şi comunicativ, s-a bucurat să mă vadă”. La Mamaia, scrie Regina Maria, „plaja este cu adevărat superbă şi perfectă pentru copii, iar înotul este mai plăcut decât la Balcic. Miky (Regele Mihai) şi Philip se simt minunat în apă şi pe nisip; desigur lui Miky îi face bine să-l aibă lângă el pe verişorul lui plin”. Din Palatul Regal din Mamaia, a doua zi, de Sf. Maria, Regina Maria, Regina Mamă Elena, Regele Mihai şi prinţul Philip pleacă într-o scurtă excursie la Constanţa şi, pentru câteva ore, se îmbarcă pe bricul „Mircea”. Regina şi cei doi copii se simt minunat şi admiră exerciţiile navale din portul Constanţa şi jocurile marinăreşti tradiţionale. Cina este luată, ca de obicei, pe terasa largă, dinspre mare, a Palatului Regal din Mamaia. În dimineaţa zilei următoare, de 16 august 1928, notează Regina Maria, prinţul Philip o trezeşte devreme pe Principesa Ileana, cea mai mică dintre copiii cuplului regal Ferdinand-Maria, să meargă împreună să facă o baie în mare. „Fireşte că Philip ne aduce şi mai multă bucurie- notează Regina Maria pe terasa Palatului din Mamaia la 18 august 1928-, întrucât el şi Miky se joacă împreună, se distrează o grămadă şi fac mişcare fizică. Astăzi a bătut vântul mai tare dar am făcut împreună cu ei o baie foarte plăcută în mare”.
Astăzi, nimic din existenţa Palatului Regal din Mamaia nu aminteşte despre personajele care au locuit aici în timpul în care a fost deţinut de Regina Maria şi de Regina Mamă Elena.
Ne bucurăm că ne citești!
Dacă vrei să ne și susții: