De mai bine de 30 de ani, orașele țării s-au zbătut pentru a prinde valul dezvoltării, pentru a crește calitatea vieții și pentru a evolua la nivel economic. Un efort constant din partea administrațiilor, care dezvoltă strategii tot mai ambițioase, în funcție de resursele fiecăreia. Lozul câștigător este al celor care reușesc să atragă de partea lor și mediul privat, care să contribuie nu doar cu infuzia de capital, ci și cu implementarea unor politici urbane cu viziune pe termen lung. Așa cum sunt marile proiecte de regenerare urbană, care pot fi numărate pe degete la noi în țară, dar care, acolo unde s-au realizat, au avut un impact major, economic, social și urbanistic, traducându-se într-un nivel de trai mai bun. Astfel de proiecte sunt și cele pe care le realizează grupul Iulius în ultimul deceniu, companie pe ale cărei planuri de dezvoltare se află și Constanța.
Recent, unul dintre proiectele din portofoliul Iulius a aniversat 5 ani de la inaugurare. Este vorba despre Iulius Town Timișoara, care, în acest interval de timp, a ajuns principalul hub de business din vestul țării, dar și o destinație regională de timp liber și shopping. Din imaginile disponibile public se poate observa schimbarea, de la centrul comercial pe care compania îl opera deja în Timișoara, la un mini-orașel, cu verde, business și oameni reuniți în același loc.
Investiția s-a ridicat la 442 milioane de euro, cea mai mare din vestul țării, și prin intermediul său a fost implementat conceptul de dezvoltare mixed-use într-o zonă nevalorificată din zona centrală a Timișoarei. Practic, în același loc au fost construite spații de birouri, zone de cumpărături, parc și spații verzi, restaurante și facilități de sport, hub medical și servicii publice sau de utilitate zilnică, funcțiuni educaționale și concepte de timp liber, astfel încât orice locuitor sau vizitator să se regăsească în rețeta propusă. Iar asta a ridicat enorm nu doar zona, ci întregul oraș, ba chiar și regiunea.
10.000 de angajați în birourile din proiect
În doar câțiva ani, o astfel de dezvoltare poate revitaliza o zonă, atrăgând investiții, creând locuri de muncă și oferind comunității acces la facilități moderne și la experiențe care susțin un stil de viață facil și actual. La fel a reușit și Iulius Town, devenind un motor economic puternic pentru Timișoara, pentru că aici s-a format cel mai mare hub de business din vestul țării. În proiect funcționează patru clădiri de birouri de nivel premium, așa cum se găsesc în marile orașe europene, cu o suprafață de peste 80.000 mp. În doar 5 ani, în aceste clădiri și-au deschis birouri peste 50 de companii multinaționale din domenii precum IT și industria auto, unde lucrează 10.000 de angajați. Sunt tineri care au rămas în oraș după terminarea studiilor, dar și oportunități pentru cei care acum sunt în formare.
Transformarea urbanistică este de asemenea impresionantă. În cinci ani, zona care înainte era definită de un mall, inaugurat în 2005, dar parte dintr-un areal cu potențial nevalorificat, a devenit un punct de atracție pe harta orașului și chiar a regiunii. Inima proiectului, un parc de aproximativ 50.000 mp, este o oază verde în mijlocul orașului, oferind acea combinație atractivă pentru comunitățile de astăzi, mai ales după pandemie, între relaxare în aer liber și experiențe de distracție, culturale, educaționale. Un parc creat de la zero, dar care pare acolo dintotdeauna, pentru ca amenajarea lui s-a realizat cu arbori de talie mare. Acest spațiu s-a adăugat ofertei de evenimente din oraș, devenind poate cel mai activ loc din acest punct de vedere. Ce poți combina cu vizita la Iulius Town? Un film în aer liber, o competiție de baschet, o exteriență culinară street food, un concert, un atelier de creație pentru copii, o reprezentație de dans sau artistică și multe altele. În fiecare weekend, proiectul acesta atrage oameni dornici de experiențe, timișoreni, dar și vizitatori din regiune și chiar din țările vecine – Serbia și Ungaria.
Evenimentele sunt elementul bonus, pentru că proiectul este o destinație regională prin mixul său de funcțiuni. Include peste 450 de magazine, dar și restaurante, cinematograf cu tehnologiile momentului, sală de sport performantă, grădiniță și școală, centru de evenimente, locuri de joacă pentru copii și adolescenți, hub medical, carusel și atracții în aer liber și lista poate continua. Un aspect atipic în dezvoltările imobiliare este și acela că pentru acest proiect s-au alocat bani privați pentru infrastructură. A fost creat un pasaj auto subteran care traversează proiectul și s-au modernizat străzi alăturate, există parcări supraetajate și subterane cu 4.000 de locuri și s-au creat și facilități pentru bicicliști.
Regenerare urbană și la Constanța
De un astfel de proiect s-ar putea bucura și constănțenii, odată cu finalizarea investiției de peste 800 de milioane de euro pe care Iulius a anunțat-o anul trecut. Investiția vizează transformarea unui brownfield neutilizat de peste 10 ani, un teren de 38 de hectare al Oil Terminal, într-un complex multifuncțional. Proiectul va fi dezvoltat după conceptul de oraș în oraș, iar aici oamenii vor avea acces la toate facilitățile de care au nevoie pentru un stil de viață urban sustenabil. Demersul va integra o grădină botanică și parc cu funcțiuni de relaxare, sport și entertainment în aer liber, dar și o componentă de birouri, astfel încât să se creeze oportunități investiționale și să susțină retenția tinerelor talente locale și dezvoltarea centrului universitar. Va fi și o destinație pentru shopping și recreere, cu noi concepte de retail și entertainment, fresh market cu producători și antreprenori locali, restaurante, bistrouri și cafenele tematice, dar și funcțiuni culturale și de divertisment, care să asigure posibilități de petrecere a timpului liber într-o manieră calitativă tot timpul anului.
Ne bucurăm că ne citești!
Dacă vrei să ne și susții: