Reîncepe campania anuală de repopulare cu șalău a complexului lagunar Razim-Sinoie, anunță ARBDD

sursa foto: captură de ecran
sursa foto: captură de ecran

Activitățile de refacere a stocurilor de șalău din Complexul lagunar Razim-Sinoie au început vineri, conform planului Administrației Rezervației Biosferei Delta Dunării (ARBDD) pentru protejarea biodiversității și conservarea patrimoniului natural, transmite instituția într-o postare pe Facebook.

În acest scop, continuă instituția, bazinele de reproducere de la Baza de Cercetare de la Enisala a Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare Delta Dunării au fost populate cu cu 224 de reproducători cu vârsta minimă de trei ani și o greutate de peste două kilograme, care își vor depune icrele pe saltele substrat confecționate din nuiele flexibile din răchită.

Conform înțelegerii dintre ARBDD și Institutul Național de Cercetare, 1.200 de de cuiburi embrionale astfel create vor fi lansate în oboare special amenajate din Lacul Răzim până la sfârșitul lunii aprilie, se mai arată în postare.

Publicitate electorală
publicitate electorală

Știrea vine la mai puțin de o săptămână după ce ARBDD a anunțat începerea perioadei de interdicție a pescuitului comercial, recreativ/sportiv și familial atât de șalău, cât și de biban. Interdicția va dura până la 7 iunie.

Șalăul și importanța sa pentru mediu și economie

După cum punctează ARBDD, șalăul este una dintre cele mai valoaroase specii de pește de apă dulce, din punct de vedere comercial.

Deși în unele cazuri poate fi considerat o specie invazivă, șalăul, în calitate de prădător, joacă un rol important în menținerea unui ecosistem acvatic curat și sănătos prin ținerea sub control a speciilor mai mici cu care se hrănește. Acest rol nu este important doar în România, ci în diverse ecosisteme din întreaga lume, potrivit Biblioteticii Naționale de Medicină din SUA.

În acest context, șalăul se numără printre speciile valoroase economic, dar și importante pentru menținerea biodiversității și sănătății ecosistemului din întreaga deltă, conform ONG-ului Rewilding Danube Delta.

Rewilding Danube Delta este parte a European Rewilding Network, organizație non-profit care derulează proiecte de protejare și conservare a mediului în 12 țări europene.

Ne bucurăm că ne citești!

Dacă vrei să ne și susții:

Add a comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.