Deputatul Tudor Benga a anunțat că a depus în Parlament, miercuri, un proiect de lege pentru reorganizarea administrativă a țării, care stabilește 12 județe, praguri de 10.000 de locuitori pentru orașe și 5.000 pentru comune, anunță G4 Media.
„Am introdus azi în circuitul legislativ un proiect de lege vizând reforma administrativ-teritorială, mai exact o viziune cuprinzând trei puncte centrale ale acestui subiect extrem de spinos: comasarea județelor, pragurile minime de populație ale comunelor și orașelor, și accesul la servicii publice în localitățile unde primăriile ar fi comasate”, a scris Tudor Benga pe pagina sa de Facebook.
Deputatul precizează că este un subiect foarte sensibil de care toată clasa politică fuge „și mai ales coaliția PSD-PNL-UDMR care ține țara baronizata plecând fix de la fragmentarea administrativă excesivă a României”.
- Citește articolul integral, aici.
Doar 12% din totalul comunelor de astăzi și puțin peste 50% din orașe și-ar păstra statutul administrativ dacă mâine ar avea loc reorganizarea teritorial administrativă a României cerută de mediul de afaceri, conform unei analize realizată de Info Sud-Est și G4Media pe baza datelor provizorii ale recensământului din 2021.
Camera de Comerț și Industrie a României (CCIR) și mai multe organizații patronale cu sute de membri cer autorităților reorganizarea teritorial-administrativă a țării pentru reducerea aparatului birocratic. Principalele măsuri cerute sunt:
- reducerea de la 41 (plus București) la 15 a numărului de județe;
- redefinirea noţiunii de comună ca localitate cu cel puţin 5.000 de locuitori;
- redefinirea noțiunii de oraș ca localitate cu cel puțin 10.000 de locuitori;
- toate instituțiile publice deconcentrate trebuie să fie regrupate sub această nouă formă administrativă.
Pe baza acestor proiecții am analizat cele 3189 de unități administrativ-teritoriale din România în funcție de locuitori și le-am încadrat în proiecția regionalizării propusă de mediul de afaceri. Din cele 318 orașe din România, doar 170 au mai mult de 10.000 de locuitori (53,50%), în timp ce din cele 2862 de comune, doar 12,40% se încadrează între 5.000 și 10.000 de locuitori.
- Vezi harta interactivă, aici.
- Citește și Schimbări de proporții în județul Tulcea, dacă ar avea loc reorganizarea administrativă cerută de mediul de afaceri: Doar municipiul reședință și o comună ar rămâne pe poziții
- Constanța rurală: Jumătate din orașe și peste 80% din comune ar dispărea, dacă mâine ar avea loc reorganizarea administrativă cerută de mediul de afaceri/ Comunele care ar deveni orașe
Ne bucurăm că ne citești!
Dacă vrei să ne și susții: