“Musulmanii români, unii cu rădăcini otomane, au salvat în mare parte imaginea unei retorici islamofobe văzute în țările vecine” – așa începe Maxim Edwards reportajul realizat pentru Al Jazeera, cea mai importantă publicație a Orientului Mijlociu, cu sediul la Doha.
Articolul publicat pe 20 august este ilustrat cu o fotografie din interiorul Marii Moschei din Constanța, cu descrierea: “Credincioși în Marea Moschee din Constanța, construită la ordinul Regelui român Carol I, în anul 1910” (Moscheea Carol I a fost finalizată în anul 1913, n.red.).
Reportajul Al Jazeera poate fi citit integral în limba engleză AICI.
Jurnalistul Maxim Edwards continuă articolul cu descrierea Marii Moschei, al cărei minaret se înalță la aproape 50 de metri deasupra Mării Negre și care a fost construită ca un simbol al recunoștinței față de comunitatea musulmană din Constanța la ordinul Regelui Carol I în anul 1910.
“Multe s-au schimbat de atunci în România, însă acel sentiment încă rezistă”, notează Edwards.
Jurnalistul Al Jazeera face apoi o trecere în revistă a istoriei otomane a Dobrogei și se oprește într-un dialog cu Muurat Iusuf, Muftiul cultului musulman din România, care vorbește despre construirea unei biserici ortodoxe în anii 1870, la Medgidia, la inițiativa administrației otomane, care a solicitat bani Bucureștilor pentru ridicarea lăcașului de cult.
Urmează scurte explicații despre diferențele dintre turci și tătari și istoria crimeană a celor din urmă și o mică descriere a vieții musulmanilor din România în comunism.
Acțiunea se oprește în Dobromir, satul constănțean cu populație majoritar musulmană, acolo unde Edwards discută cu imamul Cogahmet despre posibilitatea de a practica islamul sub regimul lui Ceaușescu.
Reportajul Al Jazeera mai abordează scandalul construirii moscheii din capitală dar și atitudinea moderată a românilor privind criza refugiaților din Europa.
Maxim Edwards notează în reportaj și faptul că, în 2017, România a fost aproape să aibă primul premier musulman, atunci când PSD a nominalizat-o în fruntea Executivului de la București pe Sevil Shhaideh, politician de origine tătară din Constanța.
“S-ar putea să găsiți discursuri anti-islamice printre unii intelectuali naționaliști, dar dacă opriți pe stradă zece oameni obișnuiți nu veți auzi o asemenea retorică”, concluzionează jurnalistul Vlad Stoicescu, coordonatorul proiectului “Să Fie Lumină”.
Ne bucurăm că ne citești!
Dacă vrei să ne și susții: