REPORTAJ Senseiul din Tulcea care antrenează peste 200 de tineri karatiști: ”În lipsa susținerii autorităților, trebuie să fii mamă, tată, prieten, psiholog, șofer, doctor, nutriționist, preparator fizic, maseur”

sursa foto: Nicolae Pănuță/ Facebook
sursa foto: Nicolae Pănuță/Facebook

Sensei Nicolae Pănuță, originar din Sulina (Tulcea), antrenează peste 200 de sportivi de vârste diferite, la care se mai adaugă încă 50, pregătiți de ceilalți instructori din cadrul clubului Nippon Budo Sport, un club privat susținut de părinți și diverși sponsori de evenimente.

Karatiștii lui Pănuță au obținut de-a lungul timpului sute de medalii și premii la competiții naționale și internaționale desfășurate în țări ca Spania, Turcia, Grecia sau Japonia- “țara soarelui răsare”- și în același timp, locul de unde a plecat acest sport.

Nicolae Pănuță a povestit pentru Info Sud-Est când a început pasiunea sa pentru sportul japonez. “Am început să practic arte marțiale în anul 1984 după o carte de shotokan karate cu un bun prieten. Doi ani mai târziu, mi-am făcut stagiul militar, acolo am continuat sa practic karate shotokan cu un coleg care avea centura maro, elev al regretatului Dan Stuparu (n.r. unul dintre pionierii karate-ului în România).

Publicitate electorală
publicitate electorală

După Revoluție, senseiul tulcean a urmat cursurile de instructor, antrenor și o facultate de educație fizică și sport. În primăvara anului 1990 deschidea primul club și prima sală în orașul său natal, Sulina, iar trei ani mai târziu, o altă sală de karate în municipiul Tulcea. 

“Ca sensei trebuie să fii mamă, tată, prieten, psiholog, șofer, doctor, nutriționist, preparator fizic, maseur”

Întrebat ce presupune profesia de sensei, acesta ne-a spus: “Deoarece nu suntem susținuți de autorități, ca sensei trebuie să fii mamă, tată, prieten, psiholog, șofer, doctor, nutriționist, preparator fizic, maseur, etc. Trebuie să ai pasiunea în ceea ce faci, să cunoști un pic din educația și cultura japoneză, să iubești copiii, să-i înțelegi, să te cobori la nivelul lor, să fii oricând pregătit să faci sacrificii și compromisuri pentru copii”, ne-a povestit Nicolae Pănuță.

În acest moment, în cadrul clubului Nippon Budo Sport activează aproximativ 150 de sportivi, din care 93 sunt legitimați la Federația Română de Karate Kyokushin. Printre karatiștii lui sensei Pănuță, se află și fiul său, Albert, care îi calcă pe urme tatălui său în lumea acestui sport de contact.

Fiul lui Nicolae Pănuță are 14 ani și este elev la o Școala “Ion Luca Caragiale” din municipiul Tulcea. Albert este dublu campion la Campionatul European din Ungaria în 2019, deține titluri de campion la kata și kumite, obținute anul acesta în Spania și a luptat la Osaka (Japonia) la cel mai puternic concurs de copii, conform unui interviu oferit pentru Ziarul Financiar

Nicolae Pănuță alături de fiul său, Albert (sursa foto: Nicolae Pănuță/Facebook)

“E un copil extraordinar care a muncit și muncește foarte mult pentru tot ceea ce a câștigat în karate, la școală, dar și în viață. Ce poate simți un părinte decât multă mândrie, iubire și respect, mai ales că Albert este produsul meu 100%. Îmi iubesc și respect toți sportivii, dar ceilalți au și influențele părinților lor, anturaje, etc. La Albert eu cu mama lui monitorizăm totul”, mărturisește Nicolae Panuță. 

“Obiectivul meu este să introduc cât mai mult <<picătura japoneză>> în educația sportivilor mei”

Luptătorii din cadrul clubului Nippon Budo Sport, legitimați la Federatia Română de Karate Kyokushin, au obținut nenumărate premii și distincții în cadrul mai multor competiții naționale și internaționale.

Întrebat care este secretul performanței, sensei Pănuță ne-a spus că nu știe câte medalii au obținut elevii săi, pentru că nu are obiceiul de a calcula numărul de titluri, așa cum fac alți antrenori.

“Obiectivul a fost și va rămâne același, să introduc cât mai mult <<picătura japoneză>> în educația sportiviilor mei, sa scot cat mai mulți campioni nu doar pe tatami (covorul unde se practică luptele marțiale, n.red.), ci și în viață. Sportul este doar o metodă de întrecere, dar în primul rand cu ei înșiși. Secretul performanței este munca, perseverența, dedicația, multă tehnică, dezvoltarea inteligenței în luptă, spiritul de echipă, chiar dacă este un sport individual”, a spus Nicolae Pănuță.

sursa foto Nicolae Pănuță/ Facebook

De asemenea, drumul unui sportiv pentru a obține centura neagră, considerată ultimul grad din cultura artelor marțiale japoneze, este unul lung și anevoios, care depinde de mai multe aspecte, printre care regulamentul federației, genetica sportivului, vârsta la care s-a apucat de karate.

“Din punctul meu de vedere, pe lângă acești factori, în karate kyokushin cu un practicant dedicat, perseverent și cu câteva calități motrice, i-ar lua în jur de 10 ani, pentru a obține centura neagră. Ritmul promovării gradului în karate trebuie sa fie un nivel pe an, mai ales la copiii de sub 10 ani”, ne-a explicat senseiul tulcean.

“Încercăm să fim performanți pe tatami, dar și economic, fără banii de la Ministerul Sportului”

Pe lângă profesia de sensei, Nicolae Pănuță deține funcția de vicepreședinte executiv, în cadrul Federației Române de Karate Kyokushin, care însumează 20 cluburi membre afiliate din toată țara, 2.000 de sportivi, din care 1.500 sunt sportivi legitimați.

“Nu avem bani decât din cotizațiile membrilor și din sponsorizări. Federația se implică din toate punctele de vedere, chiar și financiar atât cât își permite. Încercăm să fim performanți pe tatami, dar și economic, fără banii de la Ministerul Sportului” ne-a spus Pănuță. 

sursa foto Nicolae Pănuță/Facebook

Nicolae Pănuța ne-a spus despre experiența sa în raport cu două federații de stat. “Am plecat de acolo, pentru că nu am fost mulțumit de modul de abordare și de felul cum erau gestionate ca și federații. Federația Română de Karate Kyokushin este o mare familie și ne administrăm exact ca o familie”, a mai precizat acesta.

În ceea ce privește clubul Nippon Budo Sport, finanțările provin doar din banii părinții sportivilor, cât și din sponsorizări. “Avem o colaborare foarte buna cu mass media locală, parteneriate cu Direcția Județeană pentru Sport și Tineret (DJST), școli, licee, Palatul Copiilor Tulcea, care sunt alături de noi, așa cum pot. Pe aceasta cale doresc sa le mulțumesc tuturor, mai ales pe părinții copiilor care îi susțin din toate punctele de vedere”, a conchis Nicolae Pănuță.

Ne bucurăm că ne citești!

Dacă vrei să ne și susții: