Republica Cehă va părăsi Banca Internaţională de Investiţii, unde Eugen Teodorovici este guvernator

Eugen Teodorovici, fost ministrul al Fondurilor Europene (foto: Gelu Strâmboaia)
Eugen Teodorovici (foto: Gelu Strâmboaia)

La 18 septembrie 2019, comisiile pentru Afaceri Externe şi Economie ale Senatului Republicii Cehe s-au reunit pentru a discuta despre oportunitatea relocării Băncii Internaţionale de Investiţii de la Moscova la Budapesta.

Senatorii cehi au decis, cu o largă majoritate, să propună plenului Camerei Superioare retragerea oficială a ţării din acest organism financiar, a anunţat agenţia naţională cehă de presă CTK, preluată de cotidianul economic „Hospodářské Noviny”.

Banca Internaţională de Investiţii este o rămăşiţă a regimului comunist şi a Consiliului de Ajutor Economic Reciproc (CAER, replica statelor comuniste din Europa la Comunitatea Europeană), care astăzi serveşte în principal Rusia. Nu văd nici un motiv pentru care Cehia ar trebui să rămână membră” a declarat agenţiei CTK preşedintele Comisiei de Politică Externă a Senatului de la Praga, Pavel Fischer. Fischer a fost unul dintre directorii de cabinet ai fostului preşedinte al Cehoslovaciei, apoi a Republicii Cehe, Vaclav Havel.

Publicitate electorală
publicitate electorală

Banca Internaţională de Investiţii a fost înfiinţată la Moscova, în 1963, de statele comuniste din Europa, la care s-au adăugat Vietnam, Mongolia şi Cuba şi a fost reactivată de preşedintele Vladimir Putin în 2012.

Ministrul român de Finanţe, Eugen Teodorovici, a devenit în toamna anului 2018 guvernator în cadrul Consiliului Guvernatorilor Băncii, exact în momentul în care Parlamentul de la Budapesta a decis relocarea sediului din Rusia în Ungaria. În acelaşi timp, deputaţii lui Viktor Orban au decis ca demnitarii şi înalţii funcţionari ai Băncii Internaţionale de Investiţii să primească imunitate în cazul anchetelor poliţiei şi ale organelor fiscale. Ministrul Eugen Teodorovici a negat, într-o polemică publică cu senatorul liberal Florin Cîţu, că poziţia de guvernator al Băncii îl scuteşte de plata taxelor şi impozitelor în România şi a infirmat apartenenţa la structurile ruse de informaţii. O anchetă jurnalistică a cotidianului maghiar „Népszava” a stabilit că Banca Internaţională de Investiţii este o acoperire pentru spionajul rus.

Dacă Republica Cehă va decide retragerea din Banca Internaţională de Investiţii, poziţia României se va întări, după ce ministrul Eugen Teodorovici a devenit guvernator. În toamna anului 2018, România şi-a majorat capitalul în Bancă, de la 6,89% la 7,04% din active (aproximativ 22,45 milioane euro).

Federaţia Rusă deţine 46% din activele Băncii, urmată de Bulgaria- 12,95%, Ungaria-12,27% şi Republica Cehă-11,47%. În statutul ei, Banca Internaţională de Investiţii afirmă că politica de creditare îşi propune sprijinirea întreprinderilor mici şi mijlocii prin împrumuturi directe, a marilor corporaţii prin finanţare sindicalizată şi finanţarea acţiunilor de export de bunuri de larg consum.

Ne bucurăm că ne citești!

Dacă vrei să ne și susții: