Reuniunea G20, găzduită de Australia, și-a propus să dezbată teme legate de economia mondială. După cum se arată însă, discuţiile între puternicii lumii vor fi dominate de conflicte politice.
Reuniunea G20, a şefilor de stat şi de guvern din cele mai puternice 20 de ţări industrializate şi emergente, a debutat la Brisbane, în Australia, cu un mic dejun oficial. Întâlnirea este marcată în special de criza din Ucraina şi de relaţiile tensionate cu Rusia, Kremlinul fiind acuzat de occident că-i sprijină pe separatiştii pro-ruşi din estul Ucrainei.
Uniunea Europeană ameninţă Rusia cu noi sancţiuni în cazul în care preşedintele acestei ţări, Vladimir Putin, nu-şi respectă angajamentele asumate în vederea dezamorsării şi stabilizării situaţiei. Totuşi, încă nu a fost luată nicio decizie, potrivit preşedintelui Consiliului UE, Herman Van Rompoy.
Astăzi, miniştrii de Externe ai ţărilor UE se vor reuni la Bruxelles pentru consultări legate de criza din Ucraina.
Sâmbătă, şefa executivului german, Angela Merkel, şi preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, s-au întâlnit pentru o discuţie între patru ochi.
Marcată de conflicte este şi tema protecţia mediului. Secretarul general al ONU, Ban Ki Moon, a cerut statelor G20 să ia măsuri energice pentru îngrădirea fenomenului de încălzire a pământului. Ţelul este semnarea unui acord global în acest sens, în cadrul conferinţei ONU pentru mediu ce se va desfăşura la finele anului 2015 la Paris. Ban a adus elogii SUA şi Chinei , care ar fi ajuns în această săptămână la o înţelegere privind chestiunile de mediu. Înţelegerea urmăreşte “ţeluri foarte ambiţioase”, a declarat Ban.
Mai multe informații pe www.dw.de
Ne bucurăm că ne citești!
Dacă vrei să ne și susții: