Jurnaliștii Rise Project continuă investigațiile care fac parte din serialul #ParadisePapers cu o anchetă despre businessurile miliardarului Gabriel Comănescu, proprietarul Grup Servicii Petroliere. Jurnaliștii Rise Project arată cum, în timp ce companiile sale din România sărăceau, imperiul său offshore din Malta se îmbogățea:
„Miliardarul Gabriel Comănescu, proprietarul unei flote de nave și platforme de foraj marin, a folosit cu succes rețeta financiară malteză.
În timp ce companiile sale din România sărăceau, imperiul său offshore din Malta se îmbogățea.
Operațiunea n-a rămas fără victime: primul rănit a fost bugetul statului, care a sângerat o pagubă de 30 de milioane de euro.
A doua: foștii lucrători ai companiei lăsați fără lefuri.
25 octombrie 2017. Cinci foști colaboratori ai miliardarului au protestat în greva foamei, în fața sediului Grup Servicii Petrolier SA (GSP) din Constanța. Sunt o parte din armata de ingineri, marinari sau specialiști în construcții petroliere marine care au construit imperiul de sute de milioane de euro al magnatului Gabriel Comănescu. De zece luni își așteaptă, în zadar, salariile. “La un moment dat am ajuns să ne împrumutăm de la alții ca să muncim pentru firma asta”, a povestit unul dintre protestatari.
Greva foamei este soluția care a funcționat în cazul unora. Pentru a evita scandalurile publice, compania le-a plătit cu țârâita salariile restante. Alții au făcut credite ca să pună mâncare pe masă.
Oamenii au construit magistrale de gaze sau au forat pe platformele de foraj petrolier ale miliardarului în întreaga lume. Ei nu au fost direct angajați de firmele lui Comănescu, ci au ajuns să lucreze pentru el după ce au fost recrutați și înscriși pe statele de plată ale unei firme offshore din Cipru. Mișcarea asta i-a lăsat fără vreo formă de protecție în relația cu angajatorul. “În offshore nu ți se permite sindicalizarea. Se aplică legislația internațională. Ca să deschidem un proces avem nevoie de avocați pe drept internațional, care costă foarte mult”, a explicat unul dintre bărbați. Și-a continuat protestul cu speranța că imaginile și relatările presei îl vor determina pe Gabriel Comănescu să plătească salariile.
Săraci în România, bogați în Malta
În urmă cu o decadă, corporația lui Gabriel Comănescu și-a mutat bunurile în Malta. Flota de nave comerciale și opt platforme de foraj, evaluate la aproape 600 milioane de euro în 2011, au fost transferate treptat în proprietate a 26 de companii malteze. Acestea au fost mai apoi angrenate în contracte de sute de milioane de euro încheiate cu corporații internaționale precum OMV sau Gazprom. În România însă, toate aceste afaceri erau trecute în dreptul Grup Servicii Petroliere SA (GSP), cu sediul în Constanța, compania fanion a lui Comănescu. Cu toate acestea, în ultimii șase ani, compania românească a raportat pierderi de aproape 150 milioane euro. În schimb, firmele din Malta care dețin în proprietate navele și platformele au raportat profituri de ordinul zecilor de milioane de dolari, fiecare.“
Citiți articolul complet pe www.riseproject.ro
Ne bucurăm că ne citești!
Dacă vrei să ne și susții: