România contestă decizia CEDO cu privire la recunoașterea cuplurilor LGBTQ+/ Asociația Accept România:”Guvernul amână adoptarea unei legislații care să recunoască și să protejeze familiile formate din persoane de același sex”

sursa foto: Inquam Photos/ Octav Ganea
sursa foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Guvernul României contestă decizia Curții Europene a Drepturilor Omului (CEDO) pentru protecția și recunoașterea legală a familiilor LGBT în România, transmite Asociația Accept într-o postare pe Facebook.

ONG-ul înființat pentru promovarea drepturilor LGTB condamnă “decizia rușinoasă a Guvernului” de a contesta decizia CEDO care a găsit România vinovată pentru încălcarea Articolului 8 al Convenției Europene.

Autoritățile române “amână adoptarea unei legislații care să recunoască și să protejeze familiile formate din persoane de același sex, păstrând România pe lista țărilor din clasamentul rușinos al Europei în ce privește combaterea discriminării”, susține asociația.

Publicitate electorală
publicitate electorală

Contestația, anunțată luni dimineața de Ministerul Afacerilor Externe, nu conduce automat la rejudecarea cauzei, însă Marea Cameră CEDO se va pronunța asupra legimitimizării cererii în termen de cel mult câteva luni, a declarat Florin Buhuceanu, președintele Asociației Accept, pentru G4media.ro.

O contestație similară a fost respinsă recent în cazul Rusiei, a specificat el.

“”Evaluarea admisibilităţii cererii de retrimitere este de competenţa unui Colegiu de cinci judecători ai Marii Camere. Astfel, supunerea efectivă a cauzei spre reexaminarea Marii Camere este independentă de voinţa părţilor, fiind un atribut exclusiv al Colegiului de cinci judecători, care evaluează oportunitatea retrimiterii într-o procedură necontradictorie, nepublică şi fără a oferi motive pentru respingerea sau admiterea cererii”, a precizat Ministerul afacerilor Externe pentru G4media.

Cererea ministerului vine la o lună după ce România a semnat, împreună cu majoritatea statelor UE, o declarație comună de susținere a comunității LGBTQ+ din Ungaria, la scurt timp după marșul Budapest Pride.

În ciuda semnării declarației, România rămâne pe lista ultimelor 6 state UE care nu recunoscut nici căsătoria, nici parteneriatul civil pentru persoanele de același sex, alături de Bulgaria, Letonia, Lituania, Polonia și Slovacia, scrie DW.

Ne bucurăm că ne citești!

Dacă vrei să ne și susții: