România rămâne unul dintre cele mai mari bazine de trafic de persoane din Europa, semnalează autoritățile americane

sursa foto: INQUAM Photos/ Octav Ganea

Complicitatea angajaților statului, cel mai mare obstacol al României în această privință, conform celui mai recent raport publicat de Departamentul de Stat al SUA.

sursa foto: INQUAM Photos/ Octav Ganea

România rămâne unul din bazinele principale de trafic de persoane la nivel european, potrivit ultimului raport privind traficul de persoane publicat Departamentul de Stat al SUA.

Conform raportului, România rămâne, în perioada 2022 – 2023, o țară de “nivelul al doilea” – state care, în ciuda eforturilor depuse, nu întrunesc standardele minime pentru combaterea traficului de persoane stabilite de către Departamentul de Stat al S.U.A. 

Publicitate electorală
publicitate electorală

Numărul de cazuri de trafic investigate a crescut la 538 în 2023, față de 458 în anul precedent, iar numărul de condamnări pentru astfel de fapte a crescut de la 138 la 162 în aceeași perioadă, notează autoritățile americane. Dincolo de aceste cifre, au fost înregistrate îmbunătățiri în tratamentul oferit victimelor de către autorități în cadrul urmăririlor penale, se mai arată în raport. 

În total, 428 de victime au fost identificate, majoritatea cu cetățenie română. 320 de victime au fost exploatate între granițele românești. Cele mai multe cazuri au presupus exploatarea sexuală a fetelor și femeilor în România și alte state europene, printre care  Austria, Franța, Germania, Italia, Spania și Regatul Unit.

Complicitatea funcționarilor publici la aceste infracțiuni a rămas o problemă semnificativă, notează raportul:

  • “Observatorii au remarcat faptul că grupurile de crimă organizată implicate în traficul de persoane au mituit membri ai forțelor de ordine, oficiali ai administrației locale și politicieni în schimbul protecției și sprijinului”

Important de notat este că, din cei 290 de oameni investigați anul trecut pentru fapte de trafic de persoane, 25 erau angajați ai statului. 

Lipsa permanentă de personal, cunoștințe și expertiză, resursele limitate dedicate problemei și instanțele de judecată supraîncărcate au continuat să limiteze progresul realizat de România în acest domeniu, se mai arată în raport.

În vârful listei de recomandări din partea autorităților americane se află Investigarea și tragerea la răspundere penală, unde este cazul, a tuturor oficialilor acuzați de complicitate, conduită necorespunzătoare și neglijență. 

Alte priorități includ alocarea de resurse suplimentare pentru instituțiile statului responsabile de combaterea și prevenirea faptelor și ajutorarea victimelor, dar și susținerea și colaborarea cu ONG-urile care se preocupă cu astfel de activități.

Printre cele mai vulnerabile grupuri, care au nevoie de o monitorizare mai atentă, se numără copiii din mediul rural, dar și persoanele cu dizabilități și vârstnicii aflați în grija statului, specifică raportul citat.

Ne bucurăm că ne citești!

Dacă vrei să ne și susții:

Add a comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.