Rusia a intrat în izolare totală: St. Petersburg s-a închis iar amenda pentru distribuiri de ştiri false despre coronavirus a ajuns la 19.000 dolari

Imagine din Sankt Petersburg (foto: Yelena Brobrova / Moskow Times)
Imagine din Sankt Petersburg (foto: Yelena Brobrova / Moskow Times)

Dacă până la 25 martie autorităţile ruse au refuzat să accepte existenţa pandemiei coronavirus pe teritoriul ţării, pentru a facilita organizarea referendumului constituţional din 22 aprilie care îi oferea lui Vladimir Putin şansa să rămână la Kremlin până în 2036, de câteva zile cursul s-a schimbat radical.

Din 30 martie toate frontierele terestre şi maritime ale Federaţiei Ruse sunt închise, inclusiv cele cu Belarus. Compania aeriană naţională Aeroflot şi-a suspendat toate zborurile internaţionale iar celelalte firme low cost nu mai operează începând din 30 martie. Aeroportul Şeremetievo, principala poartă aeriană a Moscovei, a anunţat că nu va mai permite, de la 31 martie, decât 500 de pasageri zilnic.

Tot la 30 martie, guvernatorul regiunii Sankt Petersburg, Aleksandr Beglov, a anunţat închiderea totală a oraşului, al doilea ca mărime din Rusia (cu mai mult de 5 milioane suflete) şi locul natal al preşedintelui Vladimir Putin. Locuitorii vor putea să îşi părăsească locuinţele doar pentru urgenţe medicale şi cel mult 100 metri în afara imobilului, pentru cumpărături esenţiale, ducerea gunoiului sau însoţirea animalelor de companie. Toate hotelurile şi restaurantele au fost închise până la 1 iunie iar gările, aeroportul şi intrările rutiere în oraş sunt păzite şi atent verificate.

Publicitate electorală
publicitate electorală

Aceeaşi situaţie se raportează şi în Extremul Orient, în regiunea Primorskoie. Nici un cetăţean nu mai poate să intre sau să iasă de aici iar locuitorii nu se pot deplasa mai mult de 100 de metri în afara locuinţei, cu excepţia cazurilor medicale de urgenţă.

Doar la 30 martie, autorităţile ruse au anunţat 500 de cazuri de noi infectări, un record pentru o zi. Din cele aproape 2000 de persoane infectate cu Covid-19, cele mai multe sunt înregistrate la Moscova, acolo unde sistemul sanitar este performant şi unde testările se pot efectua în standarde asemănătoare altor state europene.

Tot din 30 martie, prin măsuri de urgenţă, guvernul şi Duma de Stat au adoptat măsuri draconice pentru toţi cei care nu respectă carantina sau izolarea decise de serviciile sanitare. O amendă poate ajunge la 3.800 dolari pentru ieşirea neanunţată şi neavizată din carantină.

Cele mai mari amenzi au fost decise şi anunţate, însă, în domeniul răspândirii de ştiri false în legătură cu evoluţia pandemiei coronavirus. Dacă informaţiile transmise pe reţelele de socializare sau prin media nu corespund adevărului, autorul este pasibil de plata a cel puţin 700.000 de ruble (8.800 dolari) şi cel mult 1,5 milioane ruble (18.900 dolari).

Duma de Stat a anunţat că din 31 martie, după un vot în procedură de urgenţă al deputaţilor, guvernul de la Moscova deţine puteri constituţionale lărgite şi poate decreta starea de urgenţă pe teritoriul Federaţiei Ruse.

Acţiunile de propagandă rusă în ceea ce priveşte ajutorul acordat statelor care anunţau cifre record de infectaţi şi decedaţi nu mai au efect, cel puţin momentan. Autorităţile din Italia au anunţat că 80% din materialul trimis prin cele 9 avioane este de nefolosit iar, recent, compania Rosneft, care acţionează în domeniul exploatării petrolului, a informat că îşi suspendă cea mai mare parte a activităţii din Venezuela, o platformă importantă de propagandă pe continentele americane. Chiar şi divizia de rafinare a petrolului din Gazprom a anunţat că, din cauza cererii foarte scăzute de pe piaţă, îşi suspendă activităţile pe toată durata pandemiei coronavirus.

Timp de o săptămână, până pe 5 aprilie, toţi lucrătorii bugetari din Rusia sunt în concediu forţat plătit. Măsura a fost anunţată de preşedintele Vladimir Putin la 25 martie.

Ne bucurăm că ne citești!

Dacă vrei să ne și susții: