După ce preşedintele Vladimir Putin a susţinut până la 25 martie că în Federaţia Rusă nu există pandemia coronavirus iar statisticile oficiale numărau mai puţine cazuri de infecţii decât în Luxemburg (stat cu 650.000 locuitori), din 27 martie ţara a fost complet închisă. Măsura propagandistică a trimiterii celor 9 avioane cu ajutor medical către Italia s-a stins rapid în urma cifrelor tot mai ameninţătoare referitoare la numărul celor infectaţi şi decedaţi.
Anularea referendumului privind modificarea Costituţiei, care ar fi permis lui Vladimir Putin să rămână la Kremlin până în 2036 (când ar împlini 84 de ani), dar şi a paradei de 9 mai din Piaţa Roşie, care ar fi marcat 75 de ani de la capitularea necondiţionată a Germaniei (1945), au fost urmate de decizii care au impus carantina strictă, restricţionarea deplasărilor şi închiderea frontierelor.
La 27 martie au fost suspendate toate zborurile internaţionale după ce, cu o zi înainte, compania aeriană naţională Aeroflot a anunţat că renunţă la 92 din cele 94 de destinaţii externe. La 28 martie compania low-cost Pobeda a informat că nu va mai opera în perioada 1 aprilie-31 mai.
Deşi organizat ca formă de propagandă, în ideea susţinerii acţiunilor politice ale preşedintelui Vladimir Putin, Turneul Candidaţilor la şah, desfăşurat la Ekaterinburg, singura competiţie mondială sportivă în desfăşurare, şi-a închis şi el rapid porţile după decizia şefului statului de a renunţa la referendumul constituţional. Nici un sportiv nu poate părăsi Rusia, însă, pentru că nu mai are pe unde şi cu ce.
Din 30 martie guvernul de la Moscova a anunţat că se închid toate frontierele Federaţiei Ruse, inclusiv cele cu Belarus care, teoretic, ar face parte dintr-o prezumtivă Uniune. Locuitorii din teritoriile ocupate de la Ucraina, Lugansk şi Doneţk, precum şi cei din enclava Kaliningrad ar urma să primească instrucţiuni specifice de călătorie. Decizia vine după ce Cecenia a anunţat că, la rândul ei, a închis orice deplasare peste frontiere, indiferent de motive, cu excepţia personalului medical. Preşedintele Parlamentului de la Groznîi, Mahomed Daudov, a mai anunţat şi introducerea unei carantine severe pentru toţi cetăţenii republicii caucaziene, inclusiv restricţii de circulaţie.
La 28 martie un decret guvernamental dat publicităţii stabileşte lista celor 23 de produse de bază care, în timpul carantinei, vor fi vândute sau distribuite cu prioritate în toată Rusia. Între acestea, alimentele pentru nou-născuţi, săpun, detergenţi, produse de igienă şi sanitare, dezinfectanţi, medicamente, hrană pentru animalele de companie, benzină, gaz, computere şi aparatură optică. Dacă citiţi atent, pe listă nu se află alimente de bază şi nici fructe sau legume proaspete, cele mai multe neputând fi asigurate din producţia internă.
Pentru a compensa dezastrul de imagine provocat preşedintelui Vladimir Putin de recunoaşterea efectelor pandemiei coronavirus, prin amânarea referendumului constituţional din 22 aprilie, Centrul Rus de Sondare a Opiniei Publice a dat publicităţii un sondaj. Acesta, preluat de agenţia naţională de presă TASS, la 29 martie, arată că ruşii au încredere sporită în Vladimir Putin (69%) după ce a anunţat introducerea măsurilor de carantină, aceste decizii fiind aprobate în proporţie de 63,5%.
Conform agenției naționale de presă TASS, în Federația Rusă se înregistrau până duminică, 29 martie, 1.534 de cazuri de infectare cu COVID-19 și 8 decese din această cauză.
Ne bucurăm că ne citești!
Dacă vrei să ne și susții: