Parlamentul Republicii africane Rwanda a abrogat la sfârşitul lunii septembrie peste 1000 de legi şi reglementări adoptate în timpul administraţiei coloniale germane (1885-1918) şi belgiene (1919-1962).
„The New Times”, cel mai important cotidian din Kigali, a anunţat că decizia fusese luată la şedinţa de guvern din 3 aprilie, desfăşurată în prezenţa preeşedintelui Republicii, Paul Kagame. În iunie, ministrul Afacerilor Constituţionale, Evode Uwizeyimana, a trimis Parlamentului proiectul de lege prin care toate măsurile adoptate în perioada 1885-1962, până în momentul proclamării independenţei Rwandei de sub administraţia colonială belgiană (1 iulie 1962), urmau să fie anulate.
„Este păcat – a susţinut ministrul în faţa Parlamentului din Kigali – că instrumentele legale adoptate de stăpânii coloniali sunt încă valabile în sistemul juridic din Rwanda. Ne este greu să explicăm de ce avem în continuare în vigoare legi coloniale”.
La rândul său, chestionat de „The New Times”, ministrul Justiţiei, Johnston Busingye, a declarat că „Legile coloniale au fost făcute pentru metropola colonială, nu pentru colonii. Acest pas al abrogării acestor legi înseamnă că vom fi în sfârşit guvernaţi de legile făcute de noi, pentru noi”.
O lege a administraţiei coloniale belgiene, adoptată în 1930, îndreptată împotriva răspândirii alcoolismului, care făcea ravagii în rândul populaţiilor africane, menţiona că băuturile alcoolice consumate la orice punct de vânzare aveau preţ de restaurant sau de bar, iar comercianţii nu aveau voie să vândă băuturi alcoolice pe credit sau să le furnizeze gratuit.
Un decret adoptat în 24 ianuarie 1943, tot de administraţia colonială belgiană, menţiona că guvernatorul general (reprezentantul Regelui Belgiei în Rwanda) putea acorda în mod liber Bisericii Catolice, asociaţiilor ştiinţifice, filantropice sau religioase şi instituţiilor de interes public recunoscute prin lege terenuri intravilane şi pământ arabil în regiunile rurale.
Rwanda a fost colonie germană în perioada 1885-1918 iar după Primul Război Mondial a fost preluată de Belgia, până la 1 iulie 1962, când şi-a proclamat independenţa. În 1994, după asasinarea preşedintelui Juvenal Habyarimana, ţara a cunoscut unul dintre cele mai sângeroase războaie civile de după Al Doilea Război Mondial, soldat cu peste 1 milion de morţi şi sute de mii de refugiaţi. După preluarea puterii de către preşedintele Paul Kagame, în anul 2000, Rwanda a început un amplu proces de reconciliere, democratizare şi de tragere la răspundere juridică a vinovaţilor pentru genocid.
Ne bucurăm că ne citești!
Dacă vrei să ne și susții: