Lucrările de construcție a Sălii Polivalente din Constanța, din zona Badea Cârțan, au ajuns la 62%, un progres de cinci procente față de acum jumătate de an. După amânări repetate și perioade de luni de zile de bătut pasul pe loc, lucrările ar putea suferi noi întârzieri, deoarece Ministerul Dezvoltării a epuizat banii pe 2023 pentru plata investițiilor din Programul Național de Construcții de Interes Public sau Social.
La începutul lunii noiembrie, un document al Companiei Naționale de Investiții (CNI), consultat de Info Sud-Est, arăta o adresă prin care Ministerul Dezvoltării a înștiințat CNI-ul despre “epuizarea creditelor bugetare disponibile în anul în curs” pentru derularea programului.
În acest context, CNI a invocat Ordonanța 90 privind reducerea cheltuielilor bugetare și a cerut firmei Aedificia Carpați să amâne plata facturilor pentru lucrările de reabilitare a Cazinoului din Constanța, unul dintre proiectele care fac parte din program.
Ulterior, Primăria Constanța a anunțat că Guvernul României a aprobat un memorandum prin care vor fi asigurate fonduri pentru ca lucrările de la Cazino să continue.
- Citește și “Finanțarea lucrărilor de restaurare a Cazinoului nu se oprește, susține Primăria Constanța”
Această soluție nu abordează, însă, și situația celorlalte proiecte, printre care se numără și construirea Sălii Polivalente din Constanța, o clădire proiectată pe trei nivele, de 18.500 mp, cu peste 5.000 de locuri.
La cererea Info Sud-Est, CNI a declarat că circumstanțele actuale “pot duce la întârzieri de plată pentru lucrările executate și implicit la diminuarea ritmului de lucru sau sistarea lucrărilor de către antreprenori” pentru mai multe proiecte derulate prin Programul Național de Construcții de Interes Public sau Social.
În cazul sălii, reprezentanții CNI au specificat că lipsa de fonduri “poate influența calendarul de încheiere al proiectului”, însă au refuzat să ofere un nou termen pentru finalizarea lucrărilor.
Amintim faptul că proiectul de construcție a Sălii Polivalente din Constanța a suferit deja mai două amânări în ultimii cinci ani.
Contractul pentru proiectarea și execuția sălii a fost semnat de CNI în decembrie 2018, cu o asociere de firme care includea compania S.C. Euromateria S.R.L, cunoscută pentru contestațiile făcute în cazul Cazinoului din Constanța, care au ținut în loc reabilitarea monumentului vreme de ani de zile.
Sala trebuia inițial să fie dată în folosință până în iunie 2021, dar lucrările au întârziat, iar în noiembrie 2021 au fost alocate fonduri suplimentare care au adus valoarea totală a proiectului de la 68 la 114 milioane de lei.
Contactată în noiembrie 2022 de către Info Sud-Est, CNI a declarat că, la peste un an și jumătate de la termenul inițial de finalizare, lucrările de la sală ajunseseră abia la 48%, iar asta după o perioadă de 5 luni în care proiectul a avansat cu doar două procente.
La acea vreme, noul termen aproximativ pentru finalizarea lucrărilor era prima jumătate a anului 2023.
Contactată din nou de către Info Sud-Est, CNI a declarat la sfârșitul lunii mai a acestui an că lucrările au ajuns la 57%, adică o creștere de nouă procente în cele șase luni care au trecut de la ultima solicitare.
În aceste condiții, CNI a estimat că lucrările vor fi încheiate în prima jumătate a anului viitor.
Acum, la cinci ani de la semnarea contractului inițial, proiectul de construire a Sălii Polivalente din Constanța se găsește în situația de a rămâne fără fonduri și a suferi noi amânări pentru niște lucrări care, în ultimul an și jumătate, au avansat cu doar 16% – nici măcar o cincime dintr-un proiect care trebuia finalizat în 27 de luni.
Ne bucurăm că ne citești!
Dacă vrei să ne și susții: