Filiala UAPR Constanța 1 are plăcerea de a vă invita la vernisajul expoziției „Dobrogea – poveştile tărâmului dintre ape”, care va avea loc sâmbătă, 9 februarie 2019, orele 12.00, în galeria de artă din cadrul Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța (etaj II, mansardă).
Prin această expoziție artiştii constănțeni celebrează împlinirea, în noiembrie 2018, a 140 de la revenirea Dobrogei în graniţele statului naţional, după Războiul de Independenţă, prin hotărârea Congresului de la Berlin, în 1878.
Acest moment istoric a însemnat instalarea administraţiei româneşti în Dobrogea şi deschiderea unei noi epoci de înflorire în plan cultural, în acest ținut dintre Dunăre şi Mare, depozitar al vestigiilor civilizațiilor care s-au succedat şi suprapus aici: de la culturile neolitice Hamangia şi Gumelnița, la epocile greacă, romană, bizantină, otomană.
<<Adevărat mozaic etnic şi confesional, Dobrogea a atras în perioada interbelică o pleiadă de artişti care au pictat mai ales la Mangalia şi la Balcic (în Cadrilater, teritoriu românesc între 1913-1940), atraşi de “exotismul” şi farmecul oriental al acestui ținut, ca şi de lumina “Coastei de Argint”, punând o piatră de temelie în evoluția peisajului românesc de “plein air”. Mai târziu, în anii 1970, numeroşi sculptori-ceramişti au găsit la Medgidia terenul propice pentru seria taberelor de ceramică monumentală.>> (Eduard Andrei)
Dobrogea nu a încetat să îi fascineze pe artiştii vizuali, iar prezenta expoziție este un răspuns contemporan la acest miraj şi, totodată, un omagiu față de istoria milenară a “tărâmului dintre ape”.
La vernisaj vor lua cuvântul criticul de artă Eduard Andrei şi Florentin Sîrbu, curatorul expoziției şi preşedintele filialei.Expoziția va rămâne deschisă până la data de 6 martie 2019 şi va putea fi vizitată în orele de program ale muzeului (miercuri – duminică, orele 9.00 – 17.00).
Ne bucurăm că ne citești!
Dacă vrei să ne și susții: