Șase ONG-uri vor lucra împreună trei ani pentru educația media digitală în rândul tinerilor din România

sursă foto: Unsplash
sursă foto: Unsplash

Cei de la Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI), Ashoka România, E-civis, EDUMI, Funky Citizens și Grupul PONT se unesc timp de trei ani pentru a introduce educația media digitală în rândul adolescenților în cadrul proiectului ”Educație media digitală pentru tinerii din România”, anunță CJI într-un comunicat de presă.

La acest proiect, care va dura până în august 2026, vor participa și elevi, profesori, organizații ale societății civile, companii media și jurnaliști care vor fi pregătiți la rândul lor pentru a-i ajuta atât pe tineri, cât și pe adulți să ia decizii informate pe viitor.

Conform ultimului raport realizat de World Economic Forum pe riscurile globale din 2024, cel mai important risc global identificat în momentul de față constă în utilizarea intenționată a dezinformării, lucru care reprezintă o amenințare atât pentru alegeri, cât și pentru libertatea de informare la nivel mondial. 

Publicitate electorală
publicitate electorală

„Având în vedere standardele globale privind educația digitală și bazându-se pe experiența lor anterioară, ONG-uri implicate în proiect vor optimiza modelele de intervenție prin intermediul educației formale, lucrând direct cu profesorii pentru a dezvolta competențele de educație media digitală ale elevilor ”, mai declară CJI.

De asemenea, un studiu realizat de CJI în 2022 rezulta că cei mai mulți tineri participanți la studiu nu au reușit să identifice elementele care indicau că unele articole sau postări erau înșelătoare. 

Proiectul va conține și activități extracurriculare, precum programe personalizate de formare, mentorat pentru elevii din școlile pedagogice, cursuri de formare în RonoHubs și redacții școlare, care îi vor pune pe elevi să învețe prin activități practice. 

„Toate acestea vor fi susținute prin extinderea formatelor de educație non-formală care includ diferiți stakeholderi, în special ONG-uri locale care lucrează cu tinerii, și prin implicarea cât mai multor părți interesate pentru a sprijini un design incluziv care să răspundă nevoilor grupurilor vulnerabile și să contribuie la atenuarea riscurilor legate de programele instituționale”, încheie CJI.

Ne bucurăm că ne citești!

Dacă vrei să ne și susții:

Add a comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.