Academia Bulgară de Ştiinţe a reacţionat extrem de dur la adresa unei expoziţii vernisate la 24 mai de Centrul de Informaţii Culturale Ruse din Sofia, susţinând „perplexitatea” în faţa „înlocuirii adevărului istoric şi lingvistic”, a transmis postul naţional bulgar de radio, preluat de agenţia de presă Novinite la 27 mai.
În această expoziţie, oficialii Federaţiei Ruse susţin că Sfinţii Kiril şi Metodiu ar fi „reformatori ai alfabetului slav” şi „primii diseminatori ai alfabetizării şi educaţiei în Rusia”. Cu toate acestea, susţine Academia Bulgară de Ştiinţe, fraţii Kiril şi Metodiu „nu au pus niciodată piciorul pe pământurile ruseşti”. De asemenea, afirmaţia potrivit căreia cei doi ar fi „reformat” alfabetul slav este „deosebit de ciudată”, susţin oamenii de ştiinţă bulgari, deoarece toată lumea ştie că fraţii Kiril şi Metodiu au fost creatorii alfabetului slav, în secolul al IX-lea, în vremea ţarilor bulgari Boris I (852- 889) şi Simeon I (893- 927).
Scandalul ştiinţific a fost completat şi de unul politic.
Vicepremierul Ekaterina Zaharieva, ministrul de Externe al Bulgariei, a declarat postului naţional de radio că susţine „în totalitate” opinia exprimată de Academia Bulgară de Ştiinţe. „Vom reacţiona prin intermediul Ministerului Culturii – a explicat ministrul de Externe -, aceasta este poziţia noastră, de a trimite aceste opinii ale oamenilor de ştiinţă bulgari către Centrul de Informaţii Culturale Ruse, instituţia care a organizat această expoziţie”.
Centrul de Informaţii Culturale Ruse din Sofia nu este la primul scandal public în Bulgaria. La începutul lunii septembrie 2019 instituţia a vernisat o expoziţie care ar fi „aniversat” 75 de ani de la „eliberarea” Bulgariei de către Armata Roşie, la 9 septembrie 1944, de sub „jugul fascist”. Reacţiile guvernului de la Sofia şi ale activiştilor civici au fost extrem de vehemente faţă de această interpretare istorică.
În realitate, la 9 septembrie 1944 forţele comuniste şi apropiate lor, reunite în Frontul Patriei, au preluat puterea printr-o lovitură de stat, profitând de intrarea trupelor sovietice în Bulgaria. De la acea dată, în această ţară au fost introduse treptat regulile de fier ale sistemului totalitar comunist. Din septembrie 1946, după un referendum trucat care a abolit monarhia constituţională, prin care ţarul Simeon al II-lea (născut în 1937, care domnea din 1943) a fost obligat să părăsească ţara, Bulgaria a fost proclamată Republică Populară.
Ne bucurăm că ne citești!
Dacă vrei să ne și susții: