Biserica Ortodoxă a Ciprului este gata să returneze o donaţie de 310.000 euro primită de la un urmărit internaţional pentru acte de corupţie şi fraude bancare în Malaysia, ţara lui natală. Informaţia a fost făcută public prin intermediul presei de la Nicosia şi este urmare a imensului scandal public legat de acordarea de paşapoarte cipriote pentru persoane acuzate internaţional pentru crime împotriva umanităţii şi pentru acte de corupţie, cele mai multe provenind din Cambodgia şi Federaţia Rusă.
Donaţia către Biserică va fi dată înapoi dacă guvernul de la Nicosia va retrage paşaportul pentru malaysianul Low Jho, în urma protestelor energice ale Uniunii Europene, societăţii civile şi autorităţilor de la Kuala Lumpur, capitala Malaysiei, unul dintre cele mai bogate şi dezvoltate state din Asia.
Mai grav este însă că presa de la Nicosia- cotidianele „Cyprus Mail” şi „Politis”- au relatat că Arhiepiscopul ortodox Hrisostomos al II-lea s-a implicat personal în obţinerea paşaportului cipriot pentru urmăritul penal.
Astfel, se relatează că la 1 septembrie 2015 Arhiepiscopul a trimis o scrisoare ministrului de Interne, Sokratis Hasikos, în care cerea eliberarea de urgenţă a documentului oficial, care dă dreptul de rezidenţă în Cipru şi de liberă circulaţie în întreaga Uniune Europeană. Motivele invocate de Arhiepiscop sunt morale, el insistând în faţa ministrului că fugarul este condamnat pe nedrept şi că a primit „binecuvântarea” lui pentru a se aşeza în Cipru.
Într-o intervenţie la postul naţional de radio cipriot CyBC, Arhiepiscopul Hrisostomos al II-lea a recunoscut că a trimis scrisoarea către ministrul de Interne, alături de alte trei pentru alte cazuri, şi că suma donată de malaysian a fost alocată Facultăţii de Teologie ortodoxă pentru cheltuieli administrative. Capul Bisericii Ortodoxe din Cipru nu a acceptat, însă, că a greşit ci a insistat pe „bunăvoinţa” financiară a donatorului. În aceeaşi ediţie radiofonică, fostul ministru de Interne, Sokratis Hasikos, a negat existenţa documentului.
Investigaţiile jurnalistice insistă că investiţia anunţată de malaysian pentru a obţine paşaportul cipriot, în valoare de 5 milioane euro, este fictivă şi nu se regăseşte pe teren. De acest lucru ar fi ştiut şi Arhiepiscopul Hrisostomos al II-lea când a trimis scrisoarea către ministrul de Interne. Ministrul de Finanţe a recunoscut că scandalul acordării de paşapoarte pentru urmăriţi internaţional afectează grav credibilitatea Ciprului şi a băncilor sale, unul dintre paradisurile fiscale ale lumii.
Legea cipriotă menţionează că se poate acorda cetăţenia ţării pentru o investiţie minimă în economie de 2,5 milioane euro.
Ne bucurăm că ne citești!
Dacă vrei să ne și susții: