Se poate construi și altfel în haosul imobiliar din Constanța? Cum este văzut orașul de un dezvoltator la primul proiect aici: ”Constanța e o provocare” / Interviu cu Raluca Munteanu, director de dezvoltare IULIUS (P)

Iulius Town Timisoara - social impact (sursa foto: Iulius)
Palas Iasi Garden (sursa foto: Iulius)

Se poate construi și altfel în haosul imobiliar care s-a răspândit în Constanța în ultimele două decenii? Putem construi dar, în același timp, să fim prietenoși cu mediul, să ne adăpostim la umbra arborilor și să ne bucurăm de verdeața din jur?

Apoi, într-un oraș universitar cu transport maritim, fluvial și cu potențial major de dezvoltare cum facem să devenim atractivi pentru marile corporații, pentru investitorii care aleg astăzi alte orașe?

Și cum reducem traficul cât de mult posibil într-un oraș care, din punct de vedere al dificultăților în transport, seamănă din ce în ce mai mult cu Bucureștiul?

Publicitate electorală
publicitate electorală

Și, nu în ultimul rând, ce are Constanța aparte comparativ cu alte zone din țară, de ce, până la urmă, am vrea să construim aici?

La toate întrebările și altele am încercat să găsim răspunsuri cu Raluca Munteanu, director de dezvoltare IULIUS, investitorul imobiliar aflat la primul proiect în Constanța, după Iași, Cluj-Napoca, Timișoara și Suceava.

Iulius Town Timisoara – mixed-use project (sursa foto: Iulius)
  • Reporter: Segmentul dezvoltării imobiliare din Constanța reprezintă un subiect controversat în comunitate, mai ales în zona de activism, și a făcut obiectul mai multor investigații ale autorităților, din cauza modului în care investitorii au construit în anumite zone din oraș sau în care au înțeles să dezvolte unele cartiere noi. Cum s-a dezvoltat Constanța din punct de vedere imobiliar, în viziunea dumneavoastră, în ultimii 30 de ani? Care sunt, din punctul dumneavoastră de vedere, punctele slabe și punctele forte ale orașului, din punct de vedere al dezvoltării imobiliare?

Raluca Munteanu: Din punctul nostru de vedere, Constanța este un oraș foarte atractiv, cu un potențial major de dezvoltare, întrucât are atuuri pe care nu le mai regăsim nicăieri în țară. Este singura localitate accesibilă pe cale maritimă, prin aer și pe cale rutieră, având o conectivitate foarte bună, este hub-ul turistic preferat al românilor, dar are și una dintre cele mai dinamice zone metropolitane din România. Nu aș spune, însă, că suntem în măsură să evaluăm proiectele de dezvoltare imobiliară din Constanța, fiindcă nu am fost implicați în niciun demers aici până acum și nu avem o viziune completă asupra deciziilor luate și argumentelor pe care au fost fundamentate. Noi activăm pe segmentul imobiliar, însă cu proiecte mixed-use de regenerare urbană, ceea ce presupune o cu totul altă strategie de dezvoltare și, în mod cert, un management diferit de operare, mult mai aplicat și orientat spre a fi sustenabil și durabil, pentru că pentru majoritatea funcțiunilor rămânem proprietari și după finalizare.

Decizia noastră de a face un pas către această regiune s-a bazat foarte mult și pe insight-urile relevate de rapoartele Băncii Mondiale. Aceste rapoarte arată că strategia de dezvoltare a orașului pune pe primul loc identificarea unor soluții care să contribuie la creșterea calității vieții oamenilor, deci și proiectele de dezvoltare urbană ar trebui să fie aliniate cu acest obiectiv. Noi am acumulat deja experiență în crearea unor proiecte care se integrează în țesutul urban și prin care reușim să redăm orașelor, în care am făcut asta, zone care nu erau valorificate la adevăratul lor potențial. Prin funcțiunile pe care le creăm, care sunt strâns legate de nevoile pe care le identificăm în rândul membrilor comunității, dar și prin infrastructura urbană pe care o dezvoltăm, reușim să contribuim la obiectivul de creștere a calității vieții în toate cele patru orașe în care suntem prezenți – Iași, Timișoara, Cluj-Napoca și Suceava, iar asta ne propunem și pentru Constanța.

Desigur, dincolo de oportunitățile ce rezultă din faptul că în Constanța există mai multe segmente de industrie care fac performanță, că este o destinație turistică importantă în sezonul estival și că este un oraș universitar, aceleași rapoarte ale Băncii Mondiale relevă și aspecte care pot fi îmbunătățite și în care noi avem expertiză. De exemplu, în Constanța considerăm că este loc pentru dezvoltarea unei infrastructuri de business care să cuprindă spații de birou moderne, construite conform standardelor internaționale, și care au potențialul să atragă companii de renume ce le pot oferi tinerilor oportunitatea de a lucra și locui în orașul lor, în detrimentul migrării către orașele mai mari, cum ar fi Capitala. Toate clădirile de birouri pe care le-am dezvoltat noi au certificări verzi, oferă facilități moderne, confort și spații creative și au atras peste 80 de companii, care au oferit oportunități prin care au convins talentele că au o perspectivă de dezvoltare mai aproape de casă.

O altă zonă în care avem expertiză și care a devenit, în timp, semnătura proiectelor IULIUS este reprezentată de crearea unor grădini urbane, a unor spații verzi extinse, de care oamenii să se poată bucura indiferent de anotimp și unde să poată fi implicați în activități recreative și culturale. Avem în plan să aducem mai multă verdeață în peisajul urban din Constanța, dar și să fundamentăm construcțiile pe principii de dezvoltare sustenabilă, iar astfel vom genera efecte benefice asupra calității vieții oamenilor. De asemenea, credem că locuitorii își doresc noi facilități, opțiuni de petrecere a timpului liber împreună cu familia, activități la care să adere. Sunt sectoare în care IULIUS, prin natura proiectelor pe care le dezvoltă, ar putea aduce orașului plusvaloare.

Cred că este important să avem o viziune orientată spre viitor, bine documentată în teren, care ne va ajuta să rămânem concentrați asupra lucrurilor pe care știm să le facem foarte bine. Avem încredere că vom avea susținere și din partea comunității locale pentru a identifica exact calea pe care trebuie să o urmăm, astfel încât să generăm impactul pozitiv pe care îl vizăm și pentru a deveni, inclusiv la Constanța, un membru implicat și util pentru comunitate.

Palas Campus & Palas Iasi – urban regeneration (sursa foto: Iulius)
  • Rep.: IULIUS a ales să construiască mai întâi în alte patru mari orașe din țară, Iași, Cluj, Timișoara și Suceava. Abia apoi în Constanța. De ce? Și care sunt contextul și criteriile în temeiul cărora ați ales să investiți acum, aici?

Raluca Munteanu: Primul nostru proiect de regenerare urbană, Palas, este cel de la Iași, orașul în care compania își are sediul central și în care s-a înființat acum mai bine de 25 de ani, deci față de care avem un atașament deosebit. Este orașul în care am construit și primul mall din afara Bucureștiului (Iulius Mall). Apoi, am început să ne extindem treptat și în alte orașe, în funcție de oportunitățile pe care le-am identificat, iar cu fiecare proiect pe care l-am construit am câștigat tot mai multă experiență și am învățat cum putem să evoluăm. Obiectivul nostru este să ne concentrăm și mai mult asupra proiectelor mixed-use de regenerare urbană și ne bazăm foarte mult pe rapoartele Băncii Mondiale pentru a identifica zone cu potențial din această perspectivă.

Dincolo de potențialul orașului, ne uitam și la potențialul sitului pe care ar urma să dezvoltăm un proiect. La Constanța, acesta a fost identificat tot în contextul rapoartelor Băncii Mondiale și satisface mai multe dintre criteriile relevante pentru noi: este localizat într-o zonă centrală, are capacitatea de a se integra în viața orașului, este un teren neutilizat și poate genera beneficii majore pentru societate, dar are și mărimea potrivită modelelor noastre de dezvoltare, astfel încât să putem acomoda acolo toate funcțiunile.

Pe de altă parte, vine și cu o provocare, pentru că la Constanța vorbim despre un teren inactiv de mai bine de un deceniu, poluat, ce are nevoie de un proces complex de ecologizare. Decizia de a susține costurile de decontaminare ale terenului ne-am asumat-o de la început și a fost și factorul care ne-a diferențiat în demersul public al Oil Terminal de selecție a partenerului pentru valorificarea terenului.

Pentru noi, acest lucru este și o dovadă în plus a angajamentului de a crea proiecte sustenabile și de a ne implica activ în creșterea calității vieții oamenilor. Nivelul investiției și amploarea proiectului sunt cele mai ridicate de până acum, deci proiectul din Constanța este și pentru noi o nouă provocare, care înglobează toată expertiza pe care am acumulat-o până acum și avem încredere că vom reuși să atragem noi oportunități care vor stimula evoluția orașului.

Iulius Town Timișoara – mixed-use project (sursa foto: Iulius)
  • Rep.: De ce ar alege un constănțean să locuiască într-un imobil construit de IULIUS și nu în altă parte, ce găsește aparte la aceste proiecte?

Raluca Munteanu: Trebuie să menționez că dimensiunea rezidențială nu este cea mai relevantă a proiectelor noastre mixed-use, însă nu înseamnă că nu este una care să beneficieze de o atenție deosebită, mai ales pentru parametri de confort și durabilitate.

Prin proiectele pe care le dezvoltăm, le oferim membrilor comunității acces facil și rapid la tot ce au nevoie pentru un stil de viață modern, sustenabil. Credem că este un avantaj să poți să trăiești într-o zonă în care poți găsi oportunitățile profesionale care să se plieze pe abilitățile, studiile și așteptările personale, dar să ai și acces la opțiuni variate de petrecere a timpului liber. Proiectele noastre sunt și destinații pentru cumpărături, în care vizitatorii pot găsi branduri de renume și o ofertă extrem de variată, inclusiv a antreprenorilor și producătorilor locali. Totuși, cred că cel mai important aspect pentru fiecare dintre noi este să trăim într-un mediu curat și să respirăm aer proaspăt, de aceea cred că posibilitatea de a te plimba printr-o grădină care se află la intersecția dintre casă și locul de muncă va fi extrem de apreciată.

În același timp, calitatea definește fiecare demers al nostru și vom construi totul în armonie cu natura și cu accent pe durabilitate, iar principiile trasate de conceptul New European Bauhaus, al Comisiei Europene, se vor regăsi în abordarea pe care o avem. În primul rând, ne dorim să contribuim la consolidarea comunității, să realizăm un proiect emblematic, astfel că avem o abordare transdisciplinară, care combină arhitectura de calitate cu soluții inovative de remediere a poluării solului. Totodată, vom încorpora elemente inovative din punctul de vedere al sustenabilității, cum ar fi orientarea clădirilor în funcție de curenții de aer și expunerea la soare, pentru a crește confortul urban și a reduce consumul de energie.

În plus, proiectele noastre rămân în administrarea noastră, adică managementul lor este unul continuu, pe aceleași direcții fundamentate pe relevanța lor în comunitate și gradul de sustenabilitate. Să locuiești într-un astfel de proiect înseamnă să faci parte dintr-o comunitate care se bucură de împrejurimi verzi, de servicii utile zilnic, de facilități de sport și entertainment, de spații culturale, de evenimente și poate chiar de oportunități de dezvoltare, accesibile în 15 minute. Cred că nu doar constănțenii își vor dori să locuiască aici sau să își petreacă timpul în noua destinație, ci va deveni un magnet pentru turiști și oameni din regiune.

Iulius Parc Cluj – community (sursa foto: Iulius)
  • Rep.: Conform declarațiilor reprezentanților IULIUS, unul dintre conceptele care reprezintă fundamentul investițiilor este „orașul de 15 minute”, foarte răspândit în proiectele de dezvoltare imobiliară din Occident. Inclusiv la nivelul UE se discută din ce în ce mai des de nevoia de a gândi viitorul cotidian prin prisma acestui concept, din diferite motive, de la nevoia de combatere a poluării la eficientizarea timpului într-o zi de lucru. Cum apreciați că va fi primit acest concept de comunitatea din Constanța?

Raluca Munteanu: Cred că fiecare dintre noi își dorește să găsească echilibrul între responsabilitățile profesionale și viața personală, iar conceptul de „oraș de 15 minute” ne ajută să facem asta. Pe o suprafață relativ restrânsă poți găsi tot ce îți trebuie pentru a munci, pentru a te relaxa, pentru a te bucura de natură și pentru a-ți petrece timp cu cei dragi. De asemenea, oamenii vor fi mai puțin dependenți de mașini, ceea ce înseamnă că vor polua mai puțin. Mai mult, vom integra și soluții de mobilitate urbană, cu piste pentru biciclete și parcări, deci sperăm că vom încuraja oamenii și să facă mai multă mișcare. Asta nu înseamnă nicicum că vorbim de o „captivitate” în proiect, ba dimpotrivă, pentru că demersul se bazează pe înlăturarea caracterului de incintă și deschiderea sa către publicul larg. Însă înseamnă o economie de timp, care să îți permită să folosești această resursă pentru ceea ce dă relevanță calității vieții, fie că este timpul petrecut cu familia, fie că sunt experiențe de care vrei să te bucuri.

Avem încredere că feedbackul constănțenilor va fi pozitiv, mai ales că proiectul va cuprinde cât mai multe dintre funcțiunile pe care ei le consideră necesare pentru stilul de viață pe care și-l doresc.

Palas Campus Iași (sursa foto: Iulius)
  • Rep.: Când preconizați că va fi finalizat proiectul imobiliar și cum previzionați că va contribui investiția IULIUS la dezvoltarea zonei respective a Constanței? Ce impact și cum vă așteptați să influențeze viitorul zonei noul „mini-orășel”?

Raluca Munteanu: Pe baza experienței pe care o avem, estimăm un termen de execuție de aproximativ 3 ani de la obținerea tuturor avizelor și autorizațiilor necesare. Însă, așa cum vă spuneam, este cel mai complex demers al nostru de până acum și îl vom aborda etapizat. Ca prim pas, atenția noastră este focusată pe ecologizare: ne vom asigura că terenul va redeveni verde, pentru a oferi constănțenilor o zonă sănătoasă, atât pentru cei care ajung în proiect, cât și pentru cei care locuiesc în vecinătate. Iar pentru aceasta vom acorda tot timpul necesar, astfel încât să ne asigurăm că terenul este curat și sigur.

Cât despre impact, avem încredere că putem realiza un proiect în parteneriat cu comunitatea, al cărui impact să poată susține planurile de dezvoltare ale orașului și strategia de neutralitate către care tind toate marile orașe ale lumii. Cu siguranță va aduce un aport consistent la atractivitatea investițională, va genera mii de locuri noi de muncă, va oferi oportunități de timp liber și experiențe culturale, va oferi un parc creat de la zero, cu arbori maturi, cu efecte similare celor care s-au dezvoltat în zeci de ani, așa cum am făcut și în proiectele de până acum, va susține conectivitatea urbană și va aduce plusvaloare comunității în termeni de calitate a vieții. Beneficiile vor fi multiple, de ordin economic, social și turistic. Și nu sunt doar estimări, pentru că efectul acesta continuă să îl aibă proiectele similare realizate în Iași și Timișoara, un efect vizibil nu doar pentru comunitatea locală, cât pentru orice le vizitează.

Ne bucurăm că ne citești!

Dacă vrei să ne și susții:

Add a comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.