Șefa Parchetului European: ”Un grup infracțional a folosit fonduri UE destinate dezvoltării Deltei Dunării pentru alte proiecte”/ Kovesi, întrebată dacă s-au schimbat instituțiile de când e la EPPO: ”Am pierdut mulți prieteni din cauza investigațiilor noastre”

sursa foto: Inquam Photos/ Octav Ganea
sursa foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Șefa Parchetului European (EPPO), Laura Codruța Kovesi, a vorbit, într-un interviu pentru ”Follow The Money”, despre ”o grupare infracțională care a folosit fonduri UE destinate dezvoltării Deltei Dunării pentru alte proiecte”.

  • Info Sud-Est și G4Media au publicat în exclusivitate o investigație despre modul în care a fost cheltuit miliardul de euro destinat Deltei prin programul ITI DD (instrumentul teritorial integrat Delta Dunării), cel mai mare de acest gen acordat vreodată unui stat UE. Investigația a arătat cum banii au fost împărțiți de o mână de oameni conectați prin relații personale, afaceri sau interese politice. Instrumentul a fost conceput de fostul ministru Eugen Teodorovici, iar banii au fost gestionați de facto de un apropiat al său, Horia Teodorescu, președintele Consiliului Județean Tulcea. Investigația integrală, aici șiaici.

Kovesi a transmis în cadrul interviului FTM că investigația EPPO a pornit de la articolul de presă și a menționat că procurorilor le este, în general, foarte greu să știe dacă un caz nu a fost raportat de instituții pentru că ”nu a fost detectat sau, dacă a fost detectat, nu a fost raportat”.

Fosta șefă DNA a mai subliniat că, în raport cu informările pe care le primește de la autoritățile din statele membre ori de la persoane private, informațiile pe care Parchetul European le primește de la instituțiile UE ”nu este foarte mare”.

Publicitate electorală
publicitate electorală

Întrebată dacă oamenii sau instituțiile europene și-au schimbat comportamentul față de ea de când conduce EPPO, Laura Codruța Kovesi a răspuns că ”a pierdut foarte mulți prieteni”:

  • ”Nu știu dacă o veți lua în serios sau ca pe o glumă, dar de când am fost numit, am pierdut mulți prieteni din cauza investigațiilor noastre. Dar bine. Suntem aici pentru a proteja banii cetățenilor europeni. Suntem plătiți pentru a face investigații și pentru a ne face treaba. Și asta este ceea ce facem. Uneori primim sprijin, alteori nu. Singurul lucru care contează pentru noi este să câștigăm inimile și încrederea cetățenilor. Putem face acest lucru doar dacă suntem cinstiți și dacă avem performanțe bune și dacă putem dovedi că legea este egală pentru toată lumea”, a declarat Kovesi.

De menționat că Parchetul European a deschis 1.371 de investigații noi numai în 2023, cu un prejudiciu estimat la nu mai puțin de 12,3 miliarde de euro, conform celui mai recent raport. EPPO investighează modul în care sunt cheltuiți banii europeni din iunie 2021.

Comisia Europeană, Parlamentul European și alte instituții ale UE au ezitat să trimită notificări ale unor potențiale cazuri de fraudă către noul organism. De asemenea, acestea contestă estimările ridicate ale lui Kovesi privind fraudele, conform FTM.

EPPO anchetează, între altele, și contractul de livrare a vaccinurilor anti-COVID, între Comisia Europeană și compania farmaceutică Pfizer. Despre acest lucru, Kovesi a declarat în interviul FTM:

  • ”Am primit sute de plângeri în acest sens. De aceea am deschis o anchetă. Ancheta este încă în curs de desfășurare. Este un caz complex. În acest moment nu putem spune mai multe, deoarece încă lucrăm la acest caz. Singurul motiv pentru care am anunțat faptul că am deschis această investigație este faptul că au continuat să fie depuse atât de multe plângeri, care ne foloseau resursele”, a declarat Laura Codruța Kovesi.

În ce privește presiunile, Kovesi a spus că ”este obișnuită” cu ele, dar că va reacționa de fiecare dată când vor exista presiuni la adresa independenței EPPO, pentru că este ”o linie roșie” de care nu vrea să treacă:

  • ”Nu există mari diferențe între statele membre ale UE atunci când este vorba despre tendința de a influența activitatea sistemului judiciar. Acum avem o situație în Croația, unde investigăm funcționari publici din cadrul Ministerului Culturii. În cei trei ani de activitate, biroul nostru din Croația a investigat mai mulți foști miniștri, dar și funcționari publici. Prim-ministrul croat [Andrej Plenković] a declarat că acest caz nu este de competența noastră, că autoritățile naționale ar trebui să deschidă un caz. Așa că am reacționat, spunând că sper ca prim-ministrul să nu încurajeze autoritățile naționale să concureze cu EPPO. Personal, nu simt presiune, pentru că sunt obișnuit cu asta. Dar ori de câte ori independența EPPO este în joc, voi reacționa: aceasta este o linie roșie pentru mine. Dacă cineva are îndoieli cu privire la competența noastră, ar trebui să se adreseze Curții Europene de Justiție”, a mai declarat Kovesi.

Referitor la corupție, fraudarea TVA și legăturile cu puterea politică, Kovesi a declarat că aceste lucruri nu pot exista ”dacă nu plătești mită undeva” și că nu există ”o țară curată” din punct de vedere al corupției:

  • ”Există întotdeauna o legătură puternică între acest tip de infracționalitate și corupție. Nu poți să ai un sistem uriaș de TVA dacă nu plătești mită undeva; în serviciile vamale sau în administrația fiscală atunci când ești verificat corespunzător. Și există corupție peste tot, nu există o țară curată. Dacă nu se raportează cazuri, fie nu se detectează bine cazurile, fie nu sunt sesizate. Nu există altă explicație”, a declarat Laura Codruța Kovesi în interviul pentru FTM. 

Ne bucurăm că ne citești!

Dacă vrei să ne și susții:

Add a comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.