Serghei Lavrov, ministrul rus de Externe, a amenințat că Occidentul încearcă să transforme Republica Moldova în “următoarea Ucraină”, o declarație pe care autoritățile de la Chișinău o resping în mod categoric, scrie Ziarul de Gardă.
Șeful diplomației rusești a făcut această declarație într-un interviu acordat postului de televiziune publică Roussia-24 și pentru agenția RIA Novosti, adăugând că președinta Maia Sandu “este nerăbdătoare să intre în NATO… Ea are cetăţenie română şi este pregătită să se unească cu România şi, în general, este dispusă la orice”.
Purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE) a R. Moldova, Daniel Vodă, a afirmat că declarațiile lui Lavrov nu corespund adevărului și că sunt o parte a unei retorici amenințătoare “deja bine cunoscute” a Rusiei.
“Ținem să amintim părții ruse că drumul pe care merge R. Moldova este calea aderării la Uniunea Europeană. Acesta este proiectul de țară susținut de cetățeni. Moldova ca stat și moldovenii indiferent de preferințele politice sau geopolitice își doresc Pace, Libertate și Democrație”, a declarat purtătorul de cuvând al MAEIE, citat de Ziarul de Gardă, care subliniat și că “Republica Moldova și-a ales în mod clar viitorul, iar acest viitor este parte a lumii libere”.
Acest schimb de declarații vine la câteva săptămâni după ce Maia Sandu a explicat, într-un interviu pentru Politico, că există “discuții serioase” în privința capacității de apărare a Republicii Moldova și a statutului de neutralitate al țării.
Amintim că acest incident nu este primul în care Moldova a intrat în atenția diplomației rusești de la începutul războiului din Ucraina. La începutul lunii septembrie, Serghei Lavrov, citat de Associated Press atenționa statul moldovean că orice amenințare la adresa trupelor rusești din Transnistria va fi interpretată ca o amenințare la adresa Rusiei.
Ministrul rus făcea referire la trupele de menținere a păcii staționate în Transnistria încă din 1992, când regiunea separatistă a ieșit de sub controlul autorităților moldovene. Soldații ruși păzesc de asemenea și un mare depozit de armament.
Ne bucurăm că ne citești!
Dacă vrei să ne și susții: