Somalia a început procedura de organizare a licitaţiei pentru închirierea a 15 zone maritime din Oceanul Indian de unde, foarte curând, se vor extrage petrol şi gaze naturale. „Suntem gata cu licitaţia” a spus la începutul lunii noiembrie, într-o conferinţă de presă, ministrul somalez al Petrolului şi Resurselor Minerale, Abdirashid Mohamed Ahmed. Din aceste concesiuni, a explicat oficialul de la Mogadishu, ar putea fi extraşi aproape 30 miliarde barili de petrol.
Republica Federală Somalia este una dintre cele mai instabile politic, mai nesigure şi mai corupte ţări din lume, unul dintre cele mai dure locuri unde să poţi face o afacere. Din momentul în care regimul dictatorial al preşedintelui Mohamed Siad Barre a fost răsturnat, în 1991, ţara a rămas prizoniera unui război civil sângeros, între mai multe grupări etnice şi militare, între care şi miliţiile islamiste radicale al-Shabaab. Capitala, Mogadishu, cândva o renumită moştenire arhitecturală italiană (Somalia a fost colonie italiană până la sfârşitul celui de-Al Doilea Război Mondial), este în momentul de faţă o ruină după ce pe străzile ei s-au purtat mai multe bătălii şi a fost scena unor atentate teroriste de amploare. De asemenea, ţara se află pe ultimul loc în lume la aproape toţi indicatorii economici, financiari şi cei care ţin de calitatea vieţii: cu nici 500 de dolari Produsul Intern Brut pe locuitor, Somalia este departe chiar şi de standardele africane comune.
Descoperirile geologilor privind existenţa unor rezerve imense de gaze şi petrol în largul coastelor somaleze au adus ţara în atenţia principalilor actori economici şi geopolitici ai lumii.
Reforme interne, neaşteptat de rapide şi de dure, au însoţit acest anunţ fabulos. În luna mai 2019, Parlamentul somalez a votat o nouă Lege a petrolului. Ministrul de resort scria într-un editorial tipărit în suplimentul economic al celui mai important cotidian indian, „The Times of India”, la 13 octombrie 2019, că „se rescrie istoria Somaliei” prin descoperirile geologice şi că documentul legislativ „marchează o etapă nouă în evoluţia ţării”. La începutul acestei toamne, a intrat în vigoare şi o nouă lege penală anticorupţie, cu prevederi extrem de dure.
Din punct de vedere financiar, Somalia a decis, prin legea adoptată în luna mai, ca 30% din veniturile obţinute de pe urma petrolului să rămână sub autoritatea firavului guvern federal iar restul să se îndrepte spre comunităţile locale şi spre componentele federale. Unii experţi geologi estimează valoarea depozitelor somaleze de petrol la minim 100 miliarde barili: aceasta în condiţiile în care, astăzi, cea mai săracă ţară a lumii abia poate depozita, în condiţii precare, 1 miliard barili.
Petrolul din largul coastelor a condus şi la un puternic conflict cu vecina Kenya. Autorităţile de la Nairobi insistă că Somalia a încălcat liniile de demarcaţie ale apelor teritoriale maritime şi că multe din zonele licitate de guvernul de la Mogadishu ar aparţine, în fapt, Kenyei. Deşi există susţinere diplomatică vizibilă pentru Kenya, în special din partea S.U.A., Marii Britanii şi Franţei, autorităţile din Somalia sunt sprijinite, la rândul lor, de companii multinaţionale extrem de influente, precum Royal Dutch Shell şi Exxon Mobil dar şi de ţări ca Norvegia. Recent, agenţia naţională somaleză de presă SONNA a informat că Shell şi Exxon au închiriat zone offshore plătind 1,7 milioane dolari pentru închiriere în vreme ce alte surse, nedezminţite, au adus la cunoştinţă că ministrul somalez de Externe, Hassan Ali Khayre, foarte influent în guvernul de la Mogadishu, are şi cetăţenia Regatului Norvegiei.
„Investiţiile în sistemul offshore petrolier somalez sunt sigure”, declara la Londra ministrul Petrolului, Abdirashid Mohamed Ahmed, la o conferinţă internaţională dedicată ţării sale. Au apus de multă vreme pericolele cu piraţii care făceau ravagii în largul coastelor somaleze şi, a mai adăugat ministrul, nici război civil nu mai este. Ar fi, deci, cele mai bune şanse pentru cea mai săracă şi cea mai coruptă ţară a lumii. Vor reuşi banii din petrol să acopere ravagiile moştenirii istoriei somaleze?
Ne bucurăm că ne citești!
Dacă vrei să ne și susții: