SONDAJ. Primăria Constanța vrea să alegem între conservarea istoriei și construirea unui bloc cu șase etaje în Centrul Vechi

Primăria Constanța a lansat vineri un sondaj prin care îi îndeamnă pe constănțeni să decidă asupra unui subiect important pentru zona istorică a orașului.

Tema: un investitor privat vrea să construiască un bloc de șase etaje fix lângă Poarta Mare a Cetății Tomis, unul dintre cele mai importante vestigii istorice din Constanța.

Puteți accesa sondajul de opinie lansat de Primăria Constanța AICI.

Publicitate electorală
publicitate electorală

Clădirea urmează să fie ridicată pe strada Mircea cel Bătrân nr. 47A de către societatea Black Waters SRL, pe terenul deținut de Ana Rodica Stăiculescu, profesor universitar la Universitatea “Ovidius” din Constanța.

Terenul este situat în situl arheologic “Orașul antic Tomis”, în situl urban “Peninsula Constanța” și se află în zona de protecție și în vecinătatea imediată a monumentului arheologic “Poarta Principală / Poarta de Nord-Est a Cetății antice Tomis”, parte din monumentul arheologic de valoare națională “Zidul de incintă al cetății Tomis”, datând din sec. III-VI p. Chr., epoca romană.

Deși investiția care urmează să fie realizată se află la doar doi metri de aceste vestigii arheologice atât de importante, beneficiarul a reușit să obțină avizul favorabil de la Ministerul Culturii.

Totuși, Direcția Județeană pentru Cultură Constanța (DJC) se opune proiectului: “Avizul Ministerului Culturii și Identității Naționale nr. 247/2018 pentru PUD s-a întemeiat pe prevederile preluate din Memoriul PUD conform căruia: “documentația are ca obiectiv, implicit intenției de construire a unui imobil de locuințe colective, alimentație publică și spații comerciale, necesitatea lucrărilor de proiectare și execuție pentru conservarea și punerea în valoare a vestigiilor arheologice clasate, situate atât pe parcela privată cât și pe domeniul public din imediata vecinătate”. Documentația nu detaliază, însă, modul de realizare al acestor obiective. Din păcate, realitatea de până acum din Județul Constanța nu a oferit exemple de bune practici în domeniul protejării patrimoniului arheologic, de către persoane fizice sau juridice private”, se arată în punctul de vedere transmis de reprezentanții Direcției Județene pentru Cultură Constanța către Direcția de Urbanism a primăriei.

Specialiștii DJC Constanța consideră că vestigiul arheologic poate fi pus în pericol în momentul săpăturilor pentru fundații: “Considerăm că prin construirea acestei clădiri se va împiedica în viitor amenajarea terenului din fața Porții Principale de acces în Cetatea Tomis, punerea în valoare și protejarea acesteia, eventual printr-o construcție de protecție după modelul Edificiului Roman cu Mozaic. (…) De asemenea, este posibil ca săpătura generală, adâncă de cca. 6 m, pentru executarea subsolului și demisolului clădirii propuse să pună în pericol stabilitatea monumentului istoric (poarta + drumul de acces), afectând terenul de fundare al acestora”.

Totodată, reprezentanții DJC Constanța cred că terenul trebuie să revină Primăriei Constanța, pentru cauză de interes public: “Considerăm că, în cazul în care este posibil ca terenul cu suprafață de 296 m.p. să revină, pe cale legală, în proprietatea Primăriei Municipiului Constanța, pentru cauza de interes public, s-ar putea întregi lotul aferent monumentului istoric, în vederea conservării, punerii în valoare și protejării acestuia printr-o construcție cu funcțiunea de Muzeu, soluție care ar răspunde interesului public și pe care o considerăm cea mai potrivită pentru protejarea patrimoniului național și identității culturale a Municipiului Constanța”, se arată în punctul de vedere transmis de reprezentanții Direcției Județene pentru Cultură Constanța către Direcția de Urbanism a Primăriei Constanța.

Poarta Mare a Cetății Tomis a fost descoperită odată cu săpăturile începute în anul 1987.

Conform arheologilor, lățimea totală a porții depășește 31 de metri și este formată din calea de acces de 10 metri, pavaj din lespezi mari din piatră și două turnuri în formă de “U”.

Săpăturile au fost întrerupte însă ele trebuie să continue pentru a scoate la lumină și pentru a valorifica întreg ansamblul arheologic.

Ne bucurăm că ne citești!

Dacă vrei să ne și susții: