Sorin Rugină, rectorul Universității „Ovidius” din Constanța: „Universitatea va continua să furnizeze specialiștii necesari/ Facultatea de Istorie și Științe Politice este foarte bună, foarte implicată”

În perioada 21 septembrie – 21 noiembrie s-a desfășurat Campania #RecuperareaPatrimoniuluiPierdut, un demers inițiat de ziarul Info Sud-Est în parteneriat cu Consiliul Județean Constanța, Primăria Municipiului Constanța, Universitatea „Ovidius” din Constanța și Direcția Județeană pentru Cultură Constanța.

Campania a vizat modificarea Legii 422/2001 privind protejarea monumentelor istorice și s-a încheiat cu o conferință publică ce a avut loc în data de 23 noiembrie, în Sala Ovală a Prefecturii Constanța.

Întâlnirea a reprezentat o premieră pentru Constanța pentru că a reușit să îi aducă la aceeași masă pe toți actorii instituționali importanți pentru soarta patrimoniului istoric.

Publicitate electorală
publicitate electorală

Prezent la eveniment, Sorin Rugină, rectorul Universității „Ovidius“ din Constanța, a declarat:

„Mă bucur să fiu aici și să marcăm un moment de început, poate un moment istoric, vom vedea cum se derulează lucrurile. Așa cum s-a amintit, Universitatea iată că se apropie de Cetate, acolo unde există și cum de fapt, cetățile s-au format în jurul universităților. Discutăm despre această temă, pentru care îi felicit pe cei de la Info Sud-Est pentru toată inițiativa și pentru modul cum s-a derulat acest proiect. Iată că au reușit, ca o primă finalitate a proiectului, să ne aducă la aceeași masă pe toți cei implicați în viața comunității. Patrimoniul reprezintă tot ceea ce am construit și tot ceea ce aparține comunității. Sigur că patrimoniul se împarte în cel de interes local, național și internațional.

Această inițiativă vine, de fapt, să ne conștientizeze că orașul nostru, dincolo de interesul local pe care l-am abordat în context legislativ stufos, are un patrimoniu extrem de valoros, care îi conferă identitate mondială deci excede interesului național. Responsabilitatea noastră, a celor prezenți astăzi, și ai celor pe care îi avem în subordine sau colaboratorilor, este acela de a crea un viitor patrimoniului, pentru că iată, discutăm deja despre ”patrimoniul pierdut”. Avem misiunea de a-l recupera, pentru a-l recupera, se presupune mai multă flexibilitate în abordarea legislativă, mai mulți bani și mai multă dăruire. Formal, sunt multe instituții implicate, numai legislația conține multe pagini de decizii și hotărâri.

Aș reveni la rolul Universității. Deja am receptat o serie de propuneri, observații. UOC, prin însăși rolul academic, trebuie să fie motorul tuturor activităților culturale, științifice din zonă pentru că asta ne este menirea. UOC a ajuns la un grad de maturitate, încercăm să ne dezvoltăm, suntem bine organizați, internaționalizați și încercăm să fim mult mai prezenți în comunitate și mai ales eficienți pentru că teoria nu folosește nimănui. Este cu atât mai important de participat la această chestiune, și vă promit că vom deveni vârf de lance, cu cât, dincolo de patrimoniul pierdut, nu am fost în măsură să ne evaluăm și să ne reevaluăm patrimoniul actual. Ca o ironie a sorții, clădirea centrală, veche a UOC, construită în 1940 din ordinul mareșalului Antonescu, în timp, din cauza faptului că nu ne-am preocupat de ea, s-a degradat și acum suntem în faza în care am evacuat-o pentru că este într-o stare de degradare avansată, punându-se chiar problema demolării.

Iată deci că, din acest punct de vedere, avem un motiv în plus să promovăm o cultură a patrimoniului. Discutăm de concepte, dar trebuie să ne adaptăm și mesajele ca atare, acestea trebuie să plece de la nivel de școală, de la respectul elevilor pentru ce este în jur. Suntem urmașii unor vremuri istorice care au dat consistență acestei zone. Universitatea, dincolo de vârf de lance, este cea care furnizează societății istoricii. Avem Facultatea de Istorie și Științe Politice, o facultate foarte bună, foarte implicată. FISP furnizează și va continua să furnizeze specialiștii care să mențină interesul pentru tot trecutul nostru. De asemenea, în ciuda faptului că rezoluția vorbește despre lipsa unor specialiști, trebuie să vă spun că avem specialiști, e adevărat, la pensie. Dar noi avem oameni tineri și dorim să punem la dispoziție viitori specialiști. Iar specializarea de Arhitectură este un proiect de viitor. UOC are, în cadrul Insitutului de Știință, Cultură și Civilizație are un departament de recuperare și reconstituire a operelor de artă și vă stăm la dispoziție tuturor. Vă mulțumesc și sper să urmeze un drum deschis, cu pași rapizi”.

Ne bucurăm că ne citești!

Dacă vrei să ne și susții: