NU POLITICII ÎN ŞCOLI!
În continuarea unui articol dintr-o ediţie precedentă, în care deschisesem o dezbatere publică pe marginea numirii politice a directorilor de şcoli şi licee, revenim cu un articol în care vă prezentăm două situaţii, din judeţul Constanţa, pe cât de aberante, pe atât de elocvente pentru a demonstra că implicarea politicului în şcoli, naşte monştri. Cu şi mai multă tărie susţinem renunţarea la schimbarea directorilor o dată cu schimbarea culorii politice a Guvernului, la fel cum milităm şi pentru păstrarea directorilor, o dată cu schimbarea culorii lor politice.
AŞA DA/AŞA NU:
Nicolae Bălcescu – rezultate bune ale elevilor din cadrul Liceului Tehnologic, activităţi şcolare de amploare, director schimbat şi repus în funcţie în urma insistenţelor localnicilor şi ale profesorilor, mulţumiţi de activitatea şi implicarea profesoarei Tatiana Stoica.
Dobromir – părinţi şi profesori nemulţumiţi de rezultatele şi activităţile şcolare din cadrul instituţiei de învăţământ, aceiaşi părinţi şi profesori nemulţumiţi de conducerea Liceului de Construcţii, adrese şi plângeri pe la Inspectoratul Şcolar Judeţean, pentru schimbarea din funcţie a profesoarei
Tudoriţa Bodor.
PRIMARUL COMUNEI DOBROMIR, EUGEN ILIESCU:
„Profesorii nu vorbesc de teama repercusiunilor.
Secretara şi contabila din şcoală n-au mai suportat şi au plecat…”
„La puţin timp după ce am ajuns primar, oamenii au venit să mi se plângă pentru că nu sunt mulţumiţi de actuala directoare a liceului din localitate. Atunci am discutat şi cu profesorii, să văd dacă împărtăşesc aceeaşi opinie. Aceştia mi-au confirmat, aşa că am vorbit cu Răducu Popescu (inspectorul şcolar general, n.red.), care mi-a promis că va lua măsuri, având în vedere situaţia conflictuală existentă. Bodor Tudoriţa încă este în funcţie, iar conflictele persistă, ba chiar capătă amploare. Recent, am auzit că atât secretara din şcoală, cât şi contabila au plecat, pentru că n-au mai suportat tensiunile. Nu e normal ca un director să rămână în funcţie doar pentru că partenerul de viaţă al acestuia trece de la partidul care guvernează”, a mai declarat primarul din Dobromir.
Când era director susţinut de PDL, Bodor l-a dat afară din liceu pe Nicuşor Constantinescu
Cel mai bun exemplu care evidenţiază cum merg lucrurile prin liceul din Dobromir este o întâmplare din 2009, atunci când PDL era la guvernare şi oamenii din sat spun că soţul doamnei director aparţinea aceluiaşi partid. Declaraţiile de indignare ale doamnei Bodor cu privire la faptul că Nicuşor Constantinescu organizează excursii pentru elevi în timpul orelor au fost citate de ziarul Cuget Liber: „Dintr-un efectiv de 286 de elevi am rămas cu vreo 10%. Şi pentru că am îndrăznit să trimit câteva cadre didactice să aducă înapoi la şcoală copiii, adunaţi în faţa Primăriei unde îi aşteptau autocarele, respectivii profesori au fost îmbrânciţi şi jigniţi”. Îi reamintim pe această cale doamnei director că în prezent este susţinută politic tocmai de partidul ai căror reprezentanţi se aleseseră cu plângeri penale semnate de dumneaei, în urmă cu trei ani. Localnici din comună ne-au povestit de asemenea cum Nicuşor Constantinescu, preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa, a fost alungat din curtea liceului atunci când a vrut să împartă copiilor rechizitele şcolare. E drept, pe vremea aceea, Bodor era director în timpul guvernării PDL…
RĂDUCU POPESCU, şeful ISJ:
„Trei echipe diferite de inspectori au confirmat spusele părinţilor şi profesorilor. Singura politică pe care o fac este cea a şcolii, drept pentru care directorul va fi schimbat“.
MITICĂ IOSIF, Vicepreşedinte al Sindicatului Liber al Salariaţilor din Învăţământul Preuniversitar Constanţa, despre numirea politică a directorilor:
„Trăiască traseismul politic, pentru că astfel unii reuşesc să fie mereu pe val“
„În prezent, a face parte dintr-un partid politic, preferabil din cel care deţine puterea, a devenit o ţintă în sine, scopul tuturor ariviştilor, un substitut dăunător al competenţei profesionale şi al valorii umane. Aşa că să trăiască pluralismul, să trăiască partidele, să trăiască traseismul politic, pentru că astfel unii reuşesc să fie mereu ,,pe val”. Momentan, foarte mulţi dintre directorii unităţilor de învăţământ sunt numiţi prin delegare de către Inspectorul Şcolar General, delegare care poate înceta oricând la decizia aceleiaşi autorităţi, la rândul său ocupând respectiva funcţie de îndrumare şi control tot prin delegare, de la minister de data aceasta. Consider că numirea unui director doar pentru că are drept ,,recomandare” apartenenţa la un anumit partid politic reprezintă o practică lipsită de integritate, profund dăunătoare vieţii şcolii şi oamenilor săi.
Din păcate, de prea multe ori, nu contează ce vor oamenii din şcoală şi care sunt argumentele şi aşteptările acestora, nu contează ce vor părinţii şi elevii, contează doar interesul politic de moment. Aşa se face că, deşi conform legii – ca să nu mai vorbim de normele şi valorile umane – cadrele didactice au obligaţia morală să îşi acorde respect reciproc şi sprijin în îndeplinirea obligaţiilor profesionale, unii colegi ajunşi într-o funcţie de conducere alterează grav climatul de muncă şi relaţiile interumane, declanşând o adevărată ,,vânătoare de vrăjitoare“ avându-i ca ţintă pe colegii lor care au avut îndrăzneala să îşi susţină în mod deschis opiniile, opunându-li-se, sau pe posibilii rivali pentru mult râvnita funcţie. Din păcate, astfel de situaţii nu sunt prea rare în unităţile de învăţământ preuniversitar din Constanţa“.
GABRIEL MANEA, fost profesor de Istorie în învăţământul preuniversitar, în prezent asistent universitar
„Una dintre hibele legislative impune candidaţilor condiţii imposibil de îndeplinit de cei mai tineri, cum ar fi experienţa managerială, absolvirea unor programe de formare în domeniul managementului educaţional. Ceea ce înseamnă că tot vechii directori au cele mai mari şanse să conducă unităţile şcolare. Problemea nu este că foştii directori au vechime sau au deja peste 50 de ani, ci faptul că ei sunt părtaşi la vechi complicităţi politice, unii au fost şi sunt membrii ai unor partide şi cultivă legături nefireşti cu politicul.
Mutarea dintr-un partid în altul, după cum se schimbă conducerea inspectoratelor, a Consiliilor judeţene sau a administraţiei locale a devenit o normalitate şi mai lipseşte trecerea ei în fişa postului. Şi totuşi, care este miza? Evident una electorală. Pe de o parte, sunt cei numiţi în funcţie după alegeri, ca răsplată pentru efortul lor propagandistic şi material din timpul campaniei, iar pe de altă parte, sunt cei care fac partizanat politic chiar în timpul mandatului la conducerea şcolii. Mai ales în mediul rural, directorul este un personaj cu largă expunere, cu vaste posibilităţi de influenţare a electoratului mai puţin educat şi nu puţine au fost cazurile de propagandă electorală desfăşurată în şcoli, evident cu acordul conducerii. Fie că vorbim de rechizite între care se mai strecoară şi poza unui candidat, fie că sunt excursii organizate pe banii partidelor, ele sunt componente ale unui aranjament electoral ilegal, dar mai ales indecent. Unde mai punem că secţiile de votare sunt găzduite tot în clădirile unităţilor de învăţământ“.
Ne bucurăm că ne citești!
Dacă vrei să ne și susții: