Statele Unite continuă să investigheze scurgerea de documente secrete legate de situația din Ucraina/ O parte dintre documente ar fi putut fi modificate pentru a răspândi informații false

scurgerea de documente secrete scurgerea de documente secrete
sursa foto: Serviciul de informare al Ministerului ucrainean al Apărării/Twitter
sursa foto: Serviciul de informare al Ministerului ucrainean al Apărării/Twitter

Departamentul de Justiție a deschis o anchetă penală în legătură cu scurgerea de documente secrete care “par să conțină materiale sensibile și extrem de clasificate”, a declarat duminică un purtător de cuvânt al Departamentului Apărării, citat de CBS News. De asemenea, Pentagonul încă evaluează validitatea documentelor, a precizat purtătorul de cuvânt.

“Un efort interinstituțional a fost ridicat, concentrat pe evaluarea impactului pe care aceste documente fotografiate l-ar putea avea asupra securității naționale a SUA și asupra aliaților și partenerilor noștri”, a declarat într-un comunicat adjunctul secretarului de presă al Pentagonului, Sabrina Singh. “În cursul weekend-ului, oficialii americani s-au angajat cu aliații și partenerii și au informat comisiile cu jurisdicție relevantă ale Congresului cu privire la această dezvăluire.”

  • Mai multe detalii despre documente, aici.

Scurgerea de informații pare să arate că Washingtonul spionează aliați apropiați ai SUA, inclusiv Ucraina, Coreea de Sud și Israel, o dezvăluire potențial jenantă pentru administrația președintelui american Joe Biden, notează Al Jazeera.

Publicitate electorală
publicitate electorală

Cu toate acestea, documentele par să conțină cel puțin câteva erori, inclusiv estimări ale victimelor de pe câmpul de luptă care minimalizează pierderile rusești.

Oficiali americani au declarat agenției de presă Reuters că nu au exclus posibilitatea ca documentele să fi fost falsificate pentru a le ascunde originea sau pentru a răspândi informații false care ar putea afecta interesele de securitate ale SUA.

Biroul prezidențial ucrainean a declarat că documentele scurse conțin o cantitate mare de “informații fictive” și poartă amprenta unei campanii de dezinformare rusești.

Unul dintre documente, marcat “Secret” și datat 23 februarie, descrie modul în care sistemele de apărare antiaeriană ale Ucrainei sunt pe cale să rămână fără muniție până în luna mai, dacă se continuă să se consume stocurile în ritmul actual.

Un alt document susține că agenția israeliană de informații Mossad ar fi încurajat protestele împotriva controversatelor reforme judiciare ale premierului israelian Benjamin Netanyahu, lucru despre care biroul lui Netanyahu a declarat duminică că este “lipsit de orice temei”.

Într-un alt document, oficiali sud-coreeni de rang înalt ar fi discutat despre faptul că ar fi fost supuși la presiuni din partea SUA pentru a ajuta la furnizarea de arme Ucrainei, încălcând politica Seulului împotriva exportului de arme către țări aflate în conflict.

Indiferent de veridicitatea documentelor, se pare că acestea au avut deja un impact asupra strategiei și tacticilor ucrainene de pe câmpul de luptă. Ucraina și-a modificat deja unele dintre planurile militare din cauza scurgerii de informații, a declarat pentru CNN o sursă apropiată președintelui ucrainean Volodimir Zelenski.

Important de notat este și faptul că nu doar guvernul de la Washington a început să investigheze scurgerea de informații: “Ne așteptăm ca SUA să ne împărtășească o evaluare a pagubelor în zilele următoare, dar nu putem aștepta evaluarea lor. În momentul de față ne facem propria evaluare”, a declarat un oficial dintr-o țară care face parte din acordul Five Eyes de schimb de informații cu SUA, care include Australia, Canada, Noua Zeelandă și Regatul Unit.

“Analizăm aceste documente pentru a ne da seama dacă vreuna dintre informații provine din colecția noastră”, a adăugat oficialulul. 

Până ce aceste evaluări vor produce rezultate, impactul total al scurgerii de informații rămâne neclar, dar ar putea reprezenta cea mai gravă încălcare a secretelor serviciilor secrete americane de când un contractor al Agenției Naționale de Securitate, Edward Snowden, a transmis jurnaliștilor mii de documente clasificate despre supravegherea electronică a SUA în 2013, precizează NBC News.. În acest caz, amploarea dezvăluirii este mult mai mică, implicând zeci în loc de mii de documente.

Între timp, se pot ridica și întrebări în rândul aliaților SUA cu la gestionarea informațiilor secrete de către Washington. Rămâne neclar dacă scurgerea de informații este rezultatul unui atac informatic al unui adversar străin sau dacă dezvăluirea a venit din interiorul guvernului american sau prin intermediul unui aliat american cu acces la rapoartele serviciilor de informații ale țării. 

Ne bucurăm că ne citești!

Dacă vrei să ne și susții: