•Ștefan Ilie este primarul comunei Luncavița din 2004 și președintele PNL Tulcea din mai 2017. A fost președintele Asociației Comunelor din România filiala Tulcea până de curând, iar în prezent este vicepreședinte la nivel național și ofițerul de presă al asociației.
•Ștefan Ilie este recunoscut pentru ieșirile vocale și critice pe care le-a avut la adresa politicienilor și șefilor de partide, dar și pentru franchețea cu care a vorbit despre greșelile și problemele din administrația publică locală. Numele său a fost vehiculat ca fiind candidatul PNL pentru Primăria Tulcea la alegerile din 2020.
•Am stat de vorbă cu Ștefan Ilie despre prietenia care l-a legat de Horia Teodorescu, președintele PSD Tulcea, despre viitorul orașului Tulcea și candidatura sa împotriva actualului primar Constantin Hogea, dar și despre mutilarea legilor justiției și haosul fiscal și legislativ provocat de guvernarea PSD.
(Interviul a fost realizat via email)
Am spus de nenumărate ori că vina declinului acestei țări nu aparține în întregime guvernelor, ci mai ales administrațiilor publice locale. Eu îmi doresc din anul 2020 o nouă echipă care să adune cele mai competente și dedicate resurse pentru a îndrepta municipiul și județul Tulcea spre o treaptă superioară de dezvoltare
ISE: Ca primar de comună și președinte al A.Co.R Tulcea, cum caracterizați perioada de guvernare din ultimul an și jumătate? Cum ați resimțit cele trei guverne PSD de până acum și cum previzionați că vor evolua lucrurile până la alegerile generale din 2020?
Ștefan Ilie: Dezastru total. Aruncarea României în haos legislativ, administrativ și decizional, cu rezultate catastrofale pe termen mediu și lung. Românii aleg, din zi în zi mai mulți, să locuiască oriunde, numai în propria țară nu. Aș putea spune că dezamăgirea începe să caracterizeze starea de spirit a fiecăruia dintre noi. Fac precizarea că nu mai sunt președintele Filialei A.Co.R. Tulcea, ci vicepreședinte și ofițer de presă al A.Co.R. la nivel național.
ISE: Cum vă poziționați față de schimbarea legilor justiției și a modificărilor codului penal și de procedură penală?
Ș.I.: Împotrivă. În mod evident se urmărește scăparea unor persoane care astăzi au funcții de conducere importante, care sunt resurse materiale pentru partide, care au adus populația, în mod deliberat, la un stadiu de sărăcie și educație precară, aproape ca în țările din America latină.
ISE: Cum se resimt schimbările din domeniul fiscal în comunele din România? Aveți o imagine de ansamblu asupra efectelor, pozitive sau negative, a măsurilor fiscale din ultima perioadă?
Ș.I.: Politicienii ăștia pot fi acuzați de subminare a capacității administrative, cu grave consecințe pentru dezvoltarea locală! Practic marile revoluții fiscale au sărăcit exact bugetele comunelor și orașelor care au muncit și care s-au dezvoltat în ultimii ani! Faptul că s-au făcut economii pentru cofinanțarea și finanțarea unor proiecte multianuale a determinat penalizarea acelei unități administrativ teritoriale, care nu a mai primit în acest an din impozitul pe venit și taxa pe valoare adăugată colectată la nivelul comunei sau orașului. Deci nu mai există o determinare pentru dezvoltare în rândul autorităților locale, deoarece cu cât muncești mai mult să dezvolți colectivitatea, cu atât vei fi sancționat.
ISE: Sunteți mândru de activitatea dumneavoastră de până acum? Considerați că, în calitate de primar al Luncaviței, ați reușit să faceți pentru comunitatea dumneavoastră atât cât merita?
Ș.I.: Nu sunt nici mândru, nici mulțumit, deoarece consider că doar un mic procent din ce are nevoie comuna Luncavița am realizat în timpul administrației mele. Bine, aș fi ipocrit să spun că nu m-au încercat de multe ori sentimente de satisfacție și da, așa cum îmi spunea un prieten umorist din Constanța, Petru BRUMĂ, și laurii sunt ai mei!
Neimplicarea noastră poate contribui la reinstalarea comunismului,
prin alte forme, cu ”față mai umană”
prin alte forme, cu ”față mai umană”
ISE: Ați avansat în politică într-un moment în care părea, mai degrabă, că ați fi preferat să vă retrageți din această zonă și să vă ancorați mai puternic în administrație. Ce v-a determinat să faceți această schimbare importantă?
Ș.I.: Păi țara asta a trebuit să treacă prin cele mai grele chinuri pentru a scăpa de comunism. Neimplicarea noastră poate contribui la reinstalarea lui, prin alte forme, „cu față mai umană”. Se vede asta zilnic, cum PSD-ul, prin liderii lui, devine un partid absolutist, unde nu există decât părerea șefului. Probabil ascensiunea mea a fost într-un moment în care și partidul avea nevoie, dar și eu. Sper să-mi închei mandatul cu un rezultat politic mai bun decât nivelul pe care l-am preluat atunci când am fost ales.
ISE: Cum se văd politica tulceană, în particular, și politica românească, în general, din funcția de șef al PNL Tulcea?
Ș.I.: Cea mai mare parte a politicii tulcene este tot administrație locală. Oamenii au nevoie în județul Tulcea de urgentă dezvoltare la nivel local. Ca președinte al PNL Tulcea trebuie să identific acei oameni care pot fi capabili să dezvolte colectivitățile noastre. La momentul actual suntem doar 18 primari liberali din cele 51 de comune și orașe, iar rolul meu este acela de a crește acest număr, deoarece sunt convins că oamenii au nevoie pentru dezvoltare de administrații liberale.
ISE: Într-o proporție mai mare, cine este astăzi Ștefan Ilie? Primarul din Luncavița sau șeful PNL Tulcea?
Ș.I.: În același timp și primarul Comunei Luncavița și președintele Filialei Județene Tulcea a Partidului Național Liberal. Nu pot aproxima proporții, deoarece de-a lungul timpului am îndeplinit concomitent mai multe funcții și conștientizez care sunt responsabilitățile pentru fiecare dintre ele. Sper să mă achit cu succes de ambele funcții pe care le am acum.
Despre relația cu Horia Teodorescu, președintele PSD Tulcea:
”Sunt dezamăgit. Eu cred că prietenia nu este condiționată de apartenența politică”
”Sunt dezamăgit. Eu cred că prietenia nu este condiționată de apartenența politică”
ISE: În cadrul multor evenimente, relația dintre dumneavoastră și Horia Teodorescu (președintele CJT din partea PSD) s-a conturat ca fiind una foarte bună, strânsă. Ba au existat și zvonuri că, pentru un primar PNL, erați foarte apropiat de conducerea PSD. Cum s-a schimbat relația dintre dumneavoastră și Horia Teodorescu după ce ați devenit șeful PNL Tulcea și contracandidatul reprezentantului PSD la alegerile locale din 2020?
Ș.I.: Nu vreau să detaliez relația personală pe care am avut-o cu Horia Teodorescu. Pot doar să spun că sunt dezamăgit, deoarece eu cred că prietenia nu este condiționată de apartenența politică. Dar nu de fiecare dată reușim în relațiile pe care ni le facem la un moment dat. Da, atât eu cât și colegii cu care am construit echipa PNL, vom fi adversarii care îi vom învinge și pe Horia Teodorescu și PSD-ul.
ISE: Constantin Hogea este primarul municipiului Tulcea din anul 2004 și a câștigat ultimul mandat fără sprijinul unui partid politic, când PSD era pe val și în pofida spețelor de natură penală în care este cercetat de procurorii DNA. Este un personaj carismatic în Tulcea, care probabil va candida pentru un nou mandat în anul 2020. Va fi un contracandidat erodat de toate aspectele menționate mai sus, inclusiv numărul mare de mandate, ori, dimpotrivă, ceea ce nu l-a ”omorât” până acum l-a făcut mai puternic? Cum îl priviți pe contracandidatul Constantin Hogea, cu care ați fost și coleg de partid în PDL?
Ș.I.: Îl privesc cu o foarte mare curiozitate. Deși văd că după doi ani de mandat încă nu s-a implicat în proiectele promise, sper din tot sufletul că va recupera în perioada următoare și că va profita de fondurile europene și guvernamentale care trec pe lângă noi, indiferent dacă va mai candida sau nu la funcția de primar al municipiului.
ISE: Ați spus, într-un interviu acordat presei locale, că „Tulcea trebuie reabilitată urgent”. De ce? Cum arată municipiul Tulcea astăzi și cum ar trebui să arate, de fapt?
Ș.I.: Din păcate orașul nu arată bine deloc. Carențe sunt cam în toate domeniile ce țin de administrația publică locală. Servicii publice slabe, ba de multe ori inexistente, lipsa unor perspective de dezvoltare, culmea, într-un loc care este poarta turismului deltaic. Cum ar trebui să arate Tulcea? Răspunsul este pe cât de simplu, pe atât de complicat de realizat: ca Alba, Cluj Napoca, Oradea și ca alte municipii care și-au implementat un drum european.
Ne bucurăm că ne citești!
Dacă vrei să ne și susții: