Stelian Ion și-a anunțat planul pentru Constanța, cu trei piloni principali: IT&digitalizare, înverzirea orașului și reabilitarea urbană/ Candidatul USR PLUS: Primarul Făgădău evită să spună care va fi soarta terenurilor retrocedate ilegal

Stelian Ion (sursa foto: Facebook)
Stelian Ion (sursa foto: Facebook)

Stelian Ion, candidatul USR PLUS pentru Primăria Constanța, și-a prezentat, duminică, planul pentru oraș, dacă va conduce administrația locală după 27 septembrie.

Programul lui Stelian Ion este construit pe trei piloni principali, despre care acesta susține că pot fi susținuți în cea mai mare parte cu fonduri europene: IT&Tehnologie, înverzirea orașului (prin parcuri, mini-parcuri și grădini urbane) și reabilitarea urbană.

  1. Parc tehnologic. S.I.: ”Din punct de vedere economic, trebuie să găsim resurse complementare pentru a îmbunătăți și revigora economia. Pentru parcul tehnologic avem nevoie de un teren de 6-10 hectare pe care vom amenaja o zonă în care să atrage partea de tehnologie avansată. Este foarte mare nevoie să atragem IT-iști, firmele care se bazează pe cercetare și dezvoltare, acesta este viitorul. Trebuie să atragem firme IT, se pot înscrie și firme care activează în domeniul agriculturii, al producției de electronice, optice, firme care își desfășoară activitatea în zona de chimie”.
  2. Centrul de inovare digitală. S.I.: ”Dorim o clădire care să aibă dedicată această activitate de cercetare și dezvoltare în acest domeniu IT. Ca soluție ne-am gândit într-un context care se leagă și de regenerarea urbană. Ne-am gândit la terenul dintre Restaurantul Pizzico și cealaltă clădire, pe acea zonă virană trebuie să se regândească pe baza vechilor planurilor, Hotelul Elita. La etajele superioare să fie acest centru IT, iar la nivelul solului să fie restaurante. Acesta este visul nostru pe care vrem să-l realizăm”.
  3. Centre de dezvoltare a afacerilor în zonele mărginașe. S.I.:”Fondurile europene ne permit să preluăm clădiri din zonele mărginașe ale Constanței și să le reabilităm, iar firmele vor fi încurajate să își dezvolte aici afaceri. Dacă avem la dispoziție asemenea resurse nu putem să le ratăm”.
  4. Legătura între licee și angajatori. S.I.: ”Este foarte important să adaptăm oferta educațională, iar pe fonduri europene vom asigura un liant, un centru care va monitoriza oferta educațională, și firmele din Constanța”.
  5. Parc tematic. S.I.: ”Există fonduri europene la dispoziție, dar nu s-a realizat nimic în prezent. Există varianta de parc tematic de distracție pe care le vedem în alte zone ale lumii, în Franța, Italia, care au foarte mare succes la public. Mai există varianta parcului tematic istoric. Apoi, mi se pare de neacceptat să nu avem un parc tematic acvatic. Pentru toate aceste proiecte va fi necesar să identificăm terenuri. Aceasta este o problemă importantă. Primarul Decebal Făgădău evită să vorbească despre soarta terenurilor retrocedate ilegal. Multe dintre aceste proiecte vor fi amplasate pe terenurile retrocedate ilegal”.
  6. Curățenia din Constanța. S.I.: ”Firma de salubritate este implicată într-un proces penal și se pare că acest contract a fost obținut fraudulos, cum susțin procurorii DNA. A fost încheiat pentru 25 de ani, este o perioadă foarte mare, a fost încheiat în condiții dezavantajoase și aceasta este cauza principală pentru care Constanța se zbate în mizerie”.
  7. Programul de parcuri Verde Urban. S.I.: ”Ne dorim să înverzim tot orașul și o putem face prin fonduri europene. La modul concret, vrem să construim un parc între Santa Maria Bay și Centrul Spectrum, este terenul municipiului Constanța, pe care au vrut să îl obțină în instanță anumiți dezvoltatori imobiliari, sau să îl cumpere alții. Apoi, în zona Inel II este un perimetru al municipalității lăsat în paragină, care va deveni mini-parc. Conceptul de mini-parcuri este o soluție pe care nu o putem ignora și avem fonduri europene la dispoziție. Parcul Tăbăcăriei este, de asemenea, în centrul atenției noastre, noi îl vedem nu ca un parc de distracție, ci ca o grădină urbană și vom face toate demersurile pentru includerea Parcului Tăbăcăriei în zona ariilor protejate pentru a-l pune la adăpost de eventuale interese imobiliare”.
  8. Promenada Mării Negre. S.I.: ”S-a vorbit de Șoseaua Constanței, dar din punctul nostru de vedere trebuie să vorbim despre o promenadă, nu șosea, nu ne dorim mașini în acea zonă, ci un coridor de care să se bucure pietonii și bicicliștii”.
  9. Reabilitarea urbană. S.I.: ”În primul rând, ne referim la zona peninsulară, care a fost făcută foarte prost, un proiect pe jumătate ratat. Un proiect despre care primarul Făgădău spune că îi căutăm nod în papură și că dalele sparte dau o patină a timpului. Nu, nu dau o patină a timpului, ci ne aruncă într-o perioadă de bombardament. Ne referim aici și la conservarea siturilor arheologice. Vrem zone pentru spectacole, cum ar fi Piața Ovidiu, Portul Tomis, chiar și Teatrul Elpis. Apoi, ne referim la consolidarea taluzului din spatele Bisericii Elene, o clădire de patrimoniu. Apoi, propunem o soluție de refațadare a blocurilor comuniste de lângă Muzeul de Istorie, în stilul arhitectonic al zonei. Apoi, reabilitarea zonei Ștefan cel Mare pentru care există fonduri europene și e foarte bine că există, dar e pe jumătate făcut, pentru că dacă nu te ocupi și de reabilitarea clădirilor din jur, nu rezolvi nimic”.
  10. Transportul în comun. S.I.: ”Soluția primarului Făgădău este una dintre cele mai proaste, autobuzele diesel, într-o perioadă în care putea să achiziționeze autobuze electrice. O vom face noi, dar o perioadă vom suporta consecințele acțiunilor sale, pentru că va trebui să le mai folosim o perioadă pe cele diesel până la următorul exercițiu financiar”.
  11. Locurile de parcare și pasajele. S.I.: ”Primăria vine cu proiecte prin care se reduc și mai mult și nu vedem nicio soluție în asta. Nu există sursă de la bugetul UE pentru amenajarea locurilor de parcare, însă va trebui să găsim soluții din bugetul local. Sunt niște sisteme pe bază de parcări supraetajate, sunt destul de costisitoare dar, încet încet, va trebui să începem în cartiere aceste amenjări de parcări. În continuare, câteva pasaje trebuie amenajate în Constanța. Primul leagă Poarta 6 de KM 4-5, este un risc foarte mare pentru că mulți localnici traversează calea ferată. L-am văzut și în alte programe politice, este foarte bine că există, asta înseamnă că e realizabil”.
  12. Spațiile RAJA. S.I.: ”Sunt multe mii de metri pătrați de parcuri, noi așa le numim, dar care nu sunt puse în valoare. Aici ne dorim să construim niște pasarele care să facă legătura între parcuri”.
  13. Spitalul Metropolitan. S.I.: ”Un spital cu mai multe secții, din care una principală de pediatrie, nu există așa ceva în Constanța, un spital dedicat copiilor”.
  14. Structură comunitară consultativă. S.I.: ”Există o ruptură mare între primărie și alte domenii, este nevoie de o structură prin care cetățenii din diferite categorii trebuie consultați”.
  15. Structură de ajutor pentru persoanele în vârstă. S.I.: ”Care să devină mentori, profesori, pentru tinerii care vor să învețe meserii”.
  16. Cultura. S.I.: ”Această zonă a fost vitregită, subfinanțată, nu este posibil ca un oraș precum Constanța să nu aibă un teatru mare, iar noi avem o soluție, desființarea statuii socialismului, statuii ”Victoria” din parcul Arheologic. O altă soluție ar fi cumpărarea și recompartimentarea Sălii Sportului. Actualul teatru este neîncăpător și după construirea noului teatru, Fantasio va deveni teatru pentru copii. Apoi, trebuie să renovăm Teatrul Oleg Danovski, trebuie să încheiem un contract cu Consiliul Județean Constanța. Când vorbim de cultură ne gândim doar la domeniul spiritual, nu și la cel economic. Foarte multe țări fac bani din cultură, iar noi ne propunem să facem același lucru, managementul cultural va fi un domeniu pe care vrem să punem accentul”.

Candidatul USR PLUS a mai trecut în revistă puncte referitoare la bursele și transportul pentru elevi, paza din școli, segmentul sportiv, poliția locală ș.a.

Publicitate electorală
publicitate electorală

Ne bucurăm că ne citești!

Dacă vrei să ne și susții: