Stoltenberg la București: „Rusia își intimidează vecinii cu amenințări de schimbare a frontierelor“

„NEW YORK TIMES” DESPRE VIZITA ŞEFULUI NATO ÎN ROMÂNIA

info-sud-est-nato
Jens Stoltenberg, șeful NATO

Joi, 2 iulie a.c., șeful NATO, norvegianul Jens Stoltenberg, a întreprins o vizită în România. Acesta a avut întrevederi cu președintele Klaus Iohannis, premierul interimar Gabriel Oprea și ministrul Apărării, Mircea Dușa. Scopul principal al vizitei a constat în vizitarea viitoarei baze de integrare a forțelor NATO, de activități și facilități militare ce va fi construită în România până la sfârșitul anului.

Vizita este cu atât mai importantă pentru România cu cât contextul internațional din Estul Europei este marcat de o escaladare agresivă a conflictului dintre Rusia și forțele occidentale, realizată prin discursuri imperialiste ale forței de la Moscova.

„New York Times”, prestigioasa publicație americană, a realizat o cronică a vizitei șefului NATO în România, titrând: „Șeful NATO a vizitat baza de activități și facilități militare din România“.

Publicitate electorală
publicitate electorală

Cei de la „NY Times” accentuează prin declarațiile lui Stoltenberg faptul că alianța NATO „nu vede nici un pericol imediat chiar dacă alianța își construiește defensiva pentru a liniști membrii care se află în vecinătatea Rusiei“.

„Vedem o Rusie mult mai fermă care încearcă să intimideze vecinii prin schimbarea granițelor cu forța“, a declarat Stoltenberg în timpul vizitei la București, unde a inspectat viitoarea bază de unde alianța va putea reacționa mai repede în cazul crizei din Ucraina.

„Acest sediu mic este parte a unui plan mai mare“, a spus Stoltenberg după plantarea unui copac, care, spune el, simbolizează rădăcinile alianței în România. „Este cea mai mare consolidare a apărării colective a NATO de la sfârșitul Războiului Rece“, a adăugat șeful NATO.

Este foarte interesant faptul că, după aproape 100 de ani, un nou „cordon sanitar“ ia naștere în Estul Europei, de această dată nu Franța, ci forțele americane și NATO fiind cele ce conturează noua linie de apărare a Europei în fața imperialismului rus.

„Viitoarea bază a forțelor NATO este similară cu cele ce vor fi construite în Polonia, Bulgaria, Estonia, Letonia și Lituania. România, ce s-a alăturat alianței în 2004, va avea de asemenea un sediu multinațional în București care va coordona activitatea NATO în România și Bulgaria“, adaugă jurnaliștii americani.

Referitor la eventualitatea izbucnirii unui conflict deschis, Jens Stoltenberg afirmă că „NATO nu urmărește confruntarea cu nimeni“, însă „vrem să ne menținem membrii în siguranță în est și sud“.

Tot șeful NATO atrage atenția că există deja „un model de acte agresive rusești în est“, dar și „turbulențe și extremism în sud“, asigurând însă că nu a văzut „o amenințare imediată la adresa aliaților NATO“ și că cei 28 de aliați au crescut disponibilitatea și viteza de reacție în cazul unei escaladări rapide a crizei.

În final, jurnaliștii NY Times precizează că „cele șase mici sedii vor fi gata la sfârșitul anului, fiecare cu un personal de 40 de persoane care vor participa la exerciții și pot facilita desfășurarea rapidă a forțelor“.

Iată că istoria se repetă, iar vizita de joi a șefului NATO, Jens Stoltenberg, trebuie privită ca o garanție dată de Occident României. Totul este în contextul în care Rusia devine extrem de agresivă, compensând cu acțiuni imperialiste incapacitatea sa de adaptare la noile condiții ale globalizării. Noile ameninţări directe la adresa României şi Poloniei şi contestarea în justiţie, prin intermediul Procuraturii Generale de la Moscova, a procedurilor de obţinere a independenţei Estoniei, Letoniei şi Lituaniei au constituit motive temeinice de solicitare a sprijinului logistic şi militar din partea NATO.

Ne bucurăm că ne citești!

Dacă vrei să ne și susții: