Europarlamentarul Corina Crețu a transmis, marți seară, printr-un mesaj pe Facebook, că a fost votat raportul referitor la punerea în aplicare a Programului Erasmus+ pentru perioada 2021-2027.
Programul are un buget de aproape 27 de miliarde de euro, alocate pentru cele 27 de state membre, și va finanța studiul studenților și a cadrelor didactice din și în țări din UE, în schimburi de experiență din patru domenii specifice:
- ”Incluziunea și diversitatea cu focus puternic pe promovarea incluziunii, a diversității și a egalității de șanse pentru toți participanții. Programul revizuit oferă șanse mari persoanelor cu mai puține oportunități, inclusiv persoanelor din medii culturale, sociale și economice diverse, precum și celor care locuiesc în zone rurale sau îndepărtate.
- Transformarea digitală cu focus important pentru a se stabili o legătură între gestionarea programului și participarea persoanelor fizice în ceea ce privește identificarea electronică. În egală măsura, Raportorul solicită Comisiei să consolideze procesele, procedurile și instrumentele digitale pentru a îmbunătăți interoperabilitatea dintre diferitele instrumente disponibile.
- Transformarea verde în conformitate cu Pactul verde european pune accentul puternic și legitim pe mobilitatea fizică care trebuie să fie echilibrată cu atenuarea schimbărilor climatice. Concret au fost luate măsuri pentru a crește numărul călătoriilor ecologice.
- Participarea la viața democratică, valorile comune și angajamentul civic prin care Programul Erasmus+ își propune să le permită tinerilor să se implice activ în comunitățile lor, să participe la procesele decizionale și să contribuie la construirea unui sentiment puternic al valorilor democratice și al cetățeniei active, a scris Corina Crețu pe Facebook.
Europarlamentarul a declarat că proiectele ”sunt încurajate să promoveze gândirea critică, educația în domeniul mass-mediei și participarea tinerilor la procesele democratice”:
- ”Astfel, angajamentul civic și participarea la viața democratică reprezintă una dintre noile priorități ale programului, motiv pentru care Erasmus+ ar trebui, să promoveze alegerile europene din 2024 și să motiveze participarea”, a mai spus aceasta.
Ne bucurăm că ne citești!
Dacă vrei să ne și susții: