SUA, Marea Britanie şi Estonia, membri ai Consiliului de Securitate al ONU, au boicotat şedinţa organizată la 22 mai la iniţiativa Federaţiei Ruse referitoare la situaţia din peninsula Crimeea, a relatat agenţia naţională rusă de presă TASS, la 23 mai.
La această şedinţă, Misiunea Permanentă a Rusiei la ONU a invitat mai mulţi lideri ai unor organizaţii non-guvernamentale, care au susţinut „legalitatea” anexării peninsulei. Decizia crimeenilor de a se uni cu Federaţia Rusă – au spus ei- a fost „voluntară” iar referendumul din 11 martie 2014 (care a decis anexarea) „nu a fost în contradicţie cu prevederile Constituţiei Ucrainei”.
Comunitatea internaţională nu a recunoscut anexarea peninsulei Crimeea la Federaţia Rusă iar Moscova este supusă, din 2014, sancţiunilor economice, financiare şi diplomatice internaţionale.
Reuniunea Consiliului de Securitate a fost organizată în replică la aceea pe care Estonia, membru nepermanent de la 1 ianuarie 2020, a condus-o la 7 martie şi pe care a dedicat-o situaţiei drepturilor omului în Crimeea. La această întrunire a Consiliului de Securitate, preşedintele de şedinţă, Paul Teesalu, subsecretar de stat în Ministerul de Externe al Estoniei, a condamnat „ocupaţia rusească” în Crimeea şi a acuzat îngrădirea drepturilor omului de către Federaţia Rusă, în special în ceea ce priveşte libertăţile religioase, de întrunire, de asociere şi de expresie. Diplomatul estonian, citat de postul public de televiziune de la Tallinn, Eesti Rahvusringhääling, a adus exemple legate de situaţia comunităţilor de tătari din Crimeea, cărora autorităţile ruse le-au restrâns libertăţile. În cadrul aceleiaşi şedinţe organizate de Estonia, şeful diplomaţiei de la Tallinn, Urmas Reinsalu, a transmis Consiliului de Securitate al ONU că „acţiunea Rusiei în Crimeea este parte a strategiei Kremlinului de destabilizare a Ucrainei”.
Estonia a devenit membru nepermanent al Consiliului de Securitate al ONU la 1 ianuarie 2020, după o cursă diplomatică la care a participat şi România şi pe care diplomaţia de la Tallinn a câştigat-o lejer, obţinând două treimi din voturile membrilor ONU.
Ne bucurăm că ne citești!
Dacă vrei să ne și susții: