Analiza datelor primite de la autorități, în ultimele două săptămâni, arată că media infectărilor noi în perioada 1-13 mai a fost de 289,3 cazuri înregistrate de la o zi la alta. Tot în medie, în aceeași perioadă, au fost raportate 24,5 decese la fiecare 24 de ore.
Astfel, analiza datelor arată că de la 1 mai nu a existat o constantă crescătoare sau descrescătoare a îmbolnăvirilor, ci că ele au oscilat, uneori chiar semnificativ, în ceea ce specialiștii numesc raportare în model ”dinți de fierăstrău”.
Spre exemplu, în 1 mai au fost raportate 327 de infectări, a doua zi numărul acestora a scăzut la jumătate, fiind raportate doar 165 de cazuri noi, iar a treia zi numărul lor a crescut de aproape trei ori, până la 431 de îmbolnăviri, câte au fost înregistrate în 3 mai.
Un alt exemplu este cel din 5-8 mai, atunci când numărul de infectări a scăzut de la 325 la 270, apoi a urcat brusc la 392 pentru ca după aceea să scadă până la 312.
De remarcat este, însă, că o scădere aproape constantă a numărului de infectări a fost înregistrată începând cu 9 mai, ziua în care Guvernul a publicat documentul care conținea primele măsuri de relaxare permise după ridicarea stării de urgență.
Numărul de infectări a scăzut atunci cu aproape 30%, de la 320 la 231, apoi a rămas relativ constant, în jurul a 200 de infectări zilnic.
În ce privește decesele, de remarcat este că în 13 mai a fost înregistrat un număr foarte mare de decese (34) comparativ cu alte zile, dar și cu media victimelor de la începutul crizei de coronavirus în România. Doar în trei cazuri anterioare au mai fost raportate 30 de decese (sau mai mult) în 24 de ore: 19 aprilie (30), 25 aprilie (34) și 8 mai (35).
În general, numărul de decese raportate zilnic se menține aproape de media ultimelor două săptămâni, cu excepțiile din 8 și 13 mai, când s-a înregistrat un număr mare de victime, și cele din 3 și 9 mai, când s-au înregistrat cele mai mici ale perioadei, 19 respectiv 16 decese.
Context
România a intrat joi în ultima zi de stare de urgenţă, la două luni de la instituirea ei prin decret prezidenţial, după ce criza de coronavirus s-a accentuat. Președintele și Guvernul au anunțat că în continuare va fi instituită starea de alertă, însă legea privind măsurile care pot fi luate în această perioadă a fost adoptată abia miercuri, astfel că va intra în vigoare cel mai devreme luni.
Ne bucurăm că ne citești!
Dacă vrei să ne și susții: