Tal Pavel, expert israelian în combaterea terorismului: „Teroriștii pot recruta personal pentru ISIS sau pot executa atacuri cibernetice prin infrastructura din România“/„În Israel am încercat să reglementăm Facebook, pentru că există o tensiune între securitate și democrație“

Tal Pavel, cercetător la Institutul Internațional pentru Combaterea Terorismului  din Israel – foto: Facebook/TalPavel

Tal Pavel este cercetător la Institutul Internațional pentru Combaterea Terorismului din Israel, una dintre cele mai prestigioase instituții de profil din lume, fondată în anul 1996. Tal Pavel este, de asemenea fondatorul și deținătorul „Middleeasternet Company“ pentru cercetarea internetului și a amenințărilor online în Orientul Mijlociu și în lumea islamică. Expertul israelian în securitate cibernetică este șeful catedrei de studii cibernetice de la Colegiul Academic din Tel Aviv (Tel Aviv Academic College).


În perioada 8-9 iunie, la Constanța a avut loc „Black Sea and Balkans Security Forum“, un eveniment de amploare în domeniul securității și relațiilor internaționale cofinanțat de NATO. Prezent la eveniment în calitate de speaker în secțiunea dedicată „securității cibernetice și provocările sale tot mai mari“, Tal Pavel a oferit pentru „Info Sud-Est“ un scurt interviu cu privire la schimbul de tehnologie din segmentul securității cibernetice, experiența israeliană în acest domeniu dar și despre problemele cu care se confruntă România în ceea ce privește noile provocări de securitate.

Teroriștii pot executa atacuri cibernetice împotriva altor state prin infrastructura din România

ISE: În România nu au fost consemnate atentate teroriste. Puteţi face o previziune? Pot urma? Este România, din punctul dumneavoastră de vedere, o posibilă ţintă pentru terorism?

Publicitate electorală
publicitate electorală

Tal Pavel: Am menționat în prezentarea mea de astăzi o situaţie în care au fost trimise sms-uri unui reporter din Iran pentru a-l recruta în ISIS, Statul Islamic. Două sms-uri au fost trimise de pe telefoane mobile, unul din Marea Britanie, celălalt din România. Chiar dacă, poate, nu există pericole teroriste imediate pentru România, nu poți ști niciodată cine îți este inamic, ce plănuiește și când va avea loc atacul. Acesta este punctul A. Punctul B – nu poți ști niciodată, teoretic, că nu folosesc platformele locale din România pentru a crea – trimițând sms-uri pentru a recruta personal pentru ISIS, pe de o parte, sau pentru a executa atacuri cibernetice prin infrastructura din România, împotriva altor state.

În Israel există peste 300 de startup-uri care activează în domeniul securităţii cibernetice

ISE: Există o experienţă uriaşă a Statului Israel în lupta împotriva terorismului. Este folosită această experienţă de statele aliate Israelului, din NATO şi din Uniunea Europeană? În ce fel?

Tal Pavel: Genul acesta de provocări se regăsesc şi în Orientul Mijlociu, chiar în toată lumea. Nu vorbim în mod special de Israel. Dar știți, mass-media indică faptul că în Israel există peste 300 de startup-uri care activează în domeniul securităţii cibernetice. În acest sens, acum câteva zile, o delegație israeliană de experți în securitate cibernetică a fost în Singapore pentru a expune realizări ale tehnologiei israeliene pe piața asiatică. Azi dimineață am văzut pe Facebook că o delegație israeliană a mers la Parlamentul Uniunii Europene, pentru a vorbi despre inovație, despre inovația israeliană. În general, securitatea cibernetică poate fi văzută ca o a patra dimensiune, după cea terestră, pe apă și aeriană. Eu, personal, nu aş spune că spațiul cibernetic este a patra dimeniune. Este doar un punct comun al celorlalte. Avem probleme legate de drepturi, de justiţie, probleme legate de geografie, sau probleme legate de politică și în toate aceste aspecte poți face schimb de tehnologie. Cu siguranță există intenţia de a minimaliza riscul de a împărţi secrete dar există o multitudine de oportunități pentru a combate aceste amenințări plecate din marile provocări generale: hackeri, de națiuni, actori statali. Această cooperare se poate face în primul rând prin schimbul de informație şi prin schimbul de tehnologie.

Nu este vorba despre reglementarea internetului, ci despre fiabilitatea internetului, unde apar mesaje de incitare și de ură

ISE: Statul Israel a dezvoltat, de la înfiinţarea sa, un regim politic democratic în condiţiile în care a fost permanent ameninţat de războaie şi de atacuri teroriste. Cum este posibil acest lucru, convieţuirea democraţiei şi lupta împotriva terorismului şi care sunt costurile?

Tal Pavel: Cred că problema prezentată de dumneavoastră nu se referă doar la Israel, pentru că vedem în cele mai multe dintre state o tensiune între nevoile securităţii și păstrarea democrației. Spre exemplu, cu câţiva ani în urmă, guvernul Australiei a încercat, din motive legate de securitate, să restrângă – nu să controleze – libertatea informaţiei de pe Internet. S-a încercat în felul acesta să se evite transmiterea de informaţii din partea organizaţiilor teroriste prin Internet, pe platformele de rețele sociale. În Franța, chiar în această dimineață am citit într-un ziar care a publicat că Facebook nu este fiabil pentru că apar mesaje și postări ale teroriștilor. Aici, în Israel, am încercat acest tip de reglementare a Facebook. Pentru că, așa cum spuneam, este o tensiune între securitate și democrație. Deci nu este vorba despre reglementarea internetului, ci despre fiabilitatea internetului, unde apar mesaje de incitare și de ură. Poate ar trebui discutate şi instituite noi reguli în acest domeniu, cărora să le putem face faţă. Pentru că, în acest caz, Facebook este practic un jucător în acest scenariu, astfel că trebuie să ne impunem regulile noastre, ghidul nostru pe această platformă.

Ne bucurăm că ne citești!

Dacă vrei să ne și susții: