„Te iubesc” a fost mesajul transmis de Iulia Navalnîia soțului ei, duminică, alături de o poză cu cei doi. Postarea, cu mesajul scris în limba rusă, a strâns peste 270.000 de reacții pe Instagram în mai puțin de patru ore.
Mesajul a fost transmis la două zile după ce opozantul regimului lui Vladimir Putin a murit în penitenciarul din Cercul Arctic în care ispășea o pedeapsă de 19 ani de închisoare pentru acuzații considerate motivate politic.
De altfel, Iulia Navalnîia nu a ezitat din a trage la răspundere autoritățile Kremlinului pentru moartea soțului ei: „Acest regim și Vladimir Putin sunt personal responsabili pentru toate lucrurile teribile pe care le-au făcut țării noastre, familiei mele și soțului meu”, a declarat ea după anunțarea decesului.
Mitinguri în memoria opozantului au fost organizate în întreaga țară, iar autoritățile ruse au răspuns prin arestarea a peste 350 de protestatari din 32 de orașe, printre care se aflau și jurnaliști.
- Mai multe detalii despre proteste, aici.
Tensiunile continuă în Rusia, nu numai datorită circumstanțelor morții liderului opoziției rusești, cât și a informațiilor contradictorii transmise de autorități despre trupul dizidentului, care nu a fost dat familiei sale.
Potrivit ultimelor informații, transmise de Novaya Gazeta, trupul lui Alexei Navalnîi se află la morga spitalului din capitala regională Salekhard, iar de acolo s-a răspândit vestea că patologilor din spitale li s-a interzis să efectueze o autopsie.
- Mai multe detalii, aici.
Navalnîi a murit vineri în timpul orelor de plimbare în închisoarea din Kharp, în Siberia de Nord, probabil în urma unui atac cerebral provocat de o embolie arterială, potrivit Corriere della Sera.
Lunga moarte a lui Aleksei Navalnîi
Aleksei Navalnîi s-a născut în Butyn, la aproximativ 40 de kilometri de Moscova. A absolvit dreptul la Universitatea Prieteniei Poporului în 1998 și a obținut o bursă la Yale în 2010, scrie Rai News într-un articol care prezintă viața și motivele pentru care se știa de mult timp că opozantul lui Putin e incompatibil cu viața, în Rusia.
Începând din 2007, și-a câștigat vizibilitatea prin deconspirarea corupției și a rețelei obscure de politică și afaceri care domnește în Rusia. Una dintre primele sale mișcări este să cumpere participații la companiile rusești de petrol și gaze pentru a deveni un acționar activist și pentru a avea acces la bilanțurile acestora.
Concentrându-se pe corupție, el a profitat de sentimentul larg răspândit în rândul rușilor că sunt înșelați și a rezonat mai puternic decât preocupările mai abstracte și mai filozofice legate de idealurile democratice și de drepturile omului. În același an, a fost exclus din partidul liberal de opoziție Iabloko pentru opiniile sale ultranaționaliste.
Din 2010, el denunță pe internet corupția din administrația publică.
În 2011 a înființat „Fundația Anticorupție” și a condus o mișcare de protest împotriva victoriei partidului lui Putin, „Rusia Unită”, în alegerile parlamentare: acestea au fost cele mai mari demonstrații de la venirea la putere a actualului președinte, în 1999.
În 2013 a fost condamnat la cinci ani de închisoare pentru deturnare de fonduri, în baza unei acuzații pe care a numit-o motivată politic. Procurorii au solicitat în mod neașteptat eliberarea sa în așteptarea recursului, iar Curtea de Apel i-a acordat apoi o pedeapsă cu suspendare.
Cu o zi înainte de verdict, Navalnîi se înregistrase ca și candidat la funcția de primar al Moscovei. Opoziția consideră că eliberarea sa este rezultatul protestelor din capitală față de condamnarea sa, dar mulți observatori o atribuie dorinței autorităților de a conferi o tentă de legitimitate alegerilor pentru primărie. Navalnîi s-a clasat pe locul al doilea cu 27,2% din voturi, un rezultat impresionant în fața candidatului în exercițiu, care se bucură de sprijinul mașinăriei politice a lui Putin și care era popular pentru îmbunătățirea infrastructurii și a esteticii capitalei.
În 2015, formațiunea sa politică, „Partidul Progresului”, a fost declarată ilegală. Doi ani mai târziu, într-o anchetă publicată pe YouTube, el l-a acuzat pe premierul de atunci, Dmitri Medvedev, că a condus un imperiu imobiliar cu bani de la oligarhi. Mii de protestatari au ieșit în stradă fluturând rațe de plastic: o referire la casa în miniatură pe care rațele ar fi avut-o într-una dintre reședințele lui Medvedev.
În 2018, el candidează la președinție, dar este declarat neeligibil din cauza condamnării sale.
Era 20 august 2020 când, la bordul unui zbor spre Moscova, se îmbolnăvește grav. După o aterizare de urgență la Omsk, în Siberia, intră în comă și este conectat la un aparat respirator. La cererea familiei sale, este transferat în Germania, unde se descoperă că a fost otrăvit cu Noviciok, un produs neurotoxic dezvoltat în scopuri militare de către Uniunea Sovietică, sau cu o substanță similară. După ce își revine, îl acuză pe Putin, care neagă toate acuzațiile.
S-a întors în Rusia la 17 ianuarie 2021 și a fost arestat imediat ce a aterizat la Moscova. Zeci de mii de susținători au ieșit în stradă. În aceleași zile, colaboratorii săi publică pe YouTube o anchetă despre un palat construit de Putin pe malul Mării Negre: vizualizările se vor ridica la zeci de milioane.
La 2 februarie 2021, el este condamnat definitiv la o pedeapsă de doi ani și jumătate și transferat într-o colonie penală la 100 de kilometri est de Moscova. Arestările în rândul manifestanților de susținere se ridică la zece mii, fundația anticorupție este bisericească pentru „extremism”. În 20 octombrie, i se acordă Premiul Saharov pentru libertatea de gândire.
O nouă condamnare, în 22 martie 2022, ridică pedeapsa la nouă ani. Din nou un transfer, de data aceasta la o închisoare situată la 250 de kilometri de Moscova. Din celula sa, el denunță hărțuirea și condițiile inumane de detenție. La 4 august 2022, el este condamnat la 19 ani pentru extremism. La 25 decembrie, aflăm de un nou transfer, de data aceasta foarte departe: la Kharp, în Arctica rusă .
Oponenții lui Putin sunt adesea de scurtă durată: se retrag, fug, mor în circumstanțe care nu sunt niciodată clarificate. Navalnîi a reușit să rămână în lumina reflectoarelor timp de aproape 15 ani, făcând față fiecărui eșec cu determinare și curaj și ocolind represiunea Kremlinului asupra jurnalismului independent prin utilizarea abilă a rețelelor sociale.
*Articol postat inițial pe G4Media.ro.
Ne bucurăm că ne citești!
Dacă vrei să ne și susții: